Το Ιράν θα εξετάσει αποχώρηση από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων μετά τις κυρώσεις

Το Ιράν θα εξετάσει αποχώρηση από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων μετά τις κυρώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι η χώρα εξετάζει μεταξύ άλλων και την απόσυρση από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων, μετά την εντατικοποίηση των αμερικανικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, η απόσυρση της χώρας από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων (γνωστή και ως NPT) είναι μια από τις επιλογές της Τεχεράνης εν μέσω επέκτασης των κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο Ζαρίφ ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να επισκεφτεί τη Βόρεια Κορέα καθώς και οι δύο χώρες αντιτίθενται στις κυρώσεις και τους περιορισμούς που επιβάλει η Ουάσινγκτον.

Η Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Μαρτίου 1970 και επεκτάθηκε επ’ αόριστον το 1995, αποσκοπεί στον περιορισμό της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και οπλικής τεχνολογίας, ενθαρρύνοντας την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεωθεί η εξαίρεση χωρών από τις κυρώσεις των ΗΠΑ για το ιρανικό πετρέλαιο προκειμένου να μηδενιστούν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εφαρμογή της απόφαση προσδιορίστηκε για τον Μάιο οπότε και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα εκδώσει προσωρινές άδειες που να επιτρέπουν στις χώρες που είχαν αρχικών εξαιρεθεί να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς να βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις. Πρόκειται για τις εξής χώρες: Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Τουρκία, Ιταλία και Ελλάδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.