Βρετανία: Συναγερμός μετά το μακελειό στη Σρι Λάνκα- Ένας από τους τρομοκράτες είναι μέντορας του Τζιχάντι Τζον

Βρετανία: Συναγερμός μετά το μακελειό στη Σρι Λάνκα- Ένας από τους τρομοκράτες είναι μέντορας του Τζιχάντι Τζον

Συναγερμός έχει σημάνει στη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI5 για «πυρήνες-κροκόδειλους» που ετοιμάζουν επιθέσεις στη χώρα μετά την αποκάλυψη ότι ένας από τους καμικάζι βομβιστές της Σρι Λάνκα είχε ως μέντορά του τον διαβόητο Βρετανό τρομοκράτη Τζιχάντι Τζον.

Αξιωματούχοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών θεωρούν ότι Βρετανοί τζιχαντιστές έπεισαν τον 36χρονο Αμπντούλ Λατίφ Τζαμίλ Μοχάμεντ να πάει στο «χαλιφάτο» του ISIS στη Συρία για να εκπαιδευτεί σε τρομοκρατικές ενέργειες. Ο καμικάζι εστάλη πίσω στη Σρι Λάνκα για να μετάσχει στο μακελειό ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα των καθολικών, όπου έχασαν τις ζωές τους 253 άνθρωποι.

Και τώρα έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό επίδοξων καμικάζι στη Βρετανία, ενώ καλούν, σύμφωνα με τους Κυριακάτικους Τάιμς του Λονδίνου, τους υπευθύνους τεμενών και ναών να λάβουν αντιτρομοκρατική εκπαίδευση καθώς εντείνονται οι φόβοι για νέα χτυπήματα και επιθέσεις αντιποίνων από ακροδεξιούς εξτρεμιστές.

Οι σχέσεις ενός καμικάζι της Σρι Λάνκα με τους Βρετανούς τζιχαντιστές του ISIS

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα έγγραφα του ISIS που εντοπίστηκαν σε πεδίο μάχης στη Συρία αναφέρονται στη δημιουργία «πυρήνων κροκοδείλων» στο εξωτερικό.

Σε μια επιστολή προς τον ηγέτη του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, αναφέρεται ότι «ένας αδελφός συνδέεται με άτομα που θέλουν να εργαστούν σε περιοχές πολύ μακριά [από το «χαλιφάτο»]. Το ρεπορτάζ των Sunday Times υποστηρίζει ότι Βρετανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είναι ουσιαστικά σίγουροι ότι ο Τζαμίλ Μοχάμεντ ήταν ένα από τουλάχιστον δύο μέλη του πυρήνα των βομβιστών στη Σρι Λάνκα, που πήγε στη Συρία για να ενταχθεί στις δυνάμεις του ISIS και πιστεύεται ότι συνάντησε στη Ράκα τον γεννημένο στο Λονδίνο δήμιο του ISIS, Τζιχάντι Τζον, που αποκεφάλισε δυτικούς ομήρους σε σειρά ανατριχιαστικών βίντεο του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο γεννημένος στο Λονδίνο, Τζιχάντι Τζον ήταν ο πτυχιούχος Πληροφορικής Μοχάμεντ Εμγουαζί, από το δυτικό Λονδίνο

«Έχουμε δει στοιχεία που συνδέουν τον Τζαμίλ Μοχάμεντ με έναν αριθμό Βρετανών τρομοκρατών, που ήσαν στη Συρία, καθώς και με τον Τζιχάντι Τζον την εποχή που το «Ισλαμικό Κράτος» ίδρυε το «χαλιφάτο» του. Φαίνεται ότι οι Βρετανοί τζιχαντιστές λειτουργούσαν ως μέντορές του τόσο με διαδικτυακή επικοινωνία, όσο και όταν πήγε στη Συρία», δήλωσε πηγή της MI5 στην εφημερίδα.

Ο Τζαμίλ Μοχάμεντ με καπέλο του μπέιζμπολ και γενειάδα κι ένα σακίδιο πλάτης, που πιστεύεται ότι περιείχε εκρηκτικά, στο ξενοδοχείο Taj της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα.

Ο Τζαμίλ Μοχάμεντ σπούδασε δύο χρόνια αεροναυπηγός στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, προτού συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Kingston του νοτιοδυτικού Λονδινου από τον Ιανουάριο του 2006 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007, ενώ επέστρεψε και το 2008.

Ο Τζαμίλ Μοχάμεντ φέρεται να είχε διασυνδέσεις και με μια ομάδα εξτρεμιστών που συγκρότησε στη Βρετανία ο διαβόητος κήρυκας του μίσους Χιζμπ ουτ Ταχρίρ. Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Telegraph η ομάδα αυτή, που έχει διακηρυγμένο στόχο την ίδρυση ισλαμικού χαλιφάτου, ήταν πολύ δραστήρια στο Πανεπιστήμιο Kingston την περίοδο που φοιτούσε εκεί ο καμικάζι από τη Σρι Λάνκα. Πνευματικός καθοδηγητής της ομάδας ήταν ο Ομάρ Μπάκρι Μοχάμεντ, επίσης κήρυκας του μίσους γνωστός ως «Αγιατολάχ του Τότεναμ», στον οποίο οι βρετανικές Αρχές είχαν απαγορέψει την επιστροφή στη χώρα μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2004 στο Λονδίνο.

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε στο παρακάτω βίντεο τον Τζαμίλ Μοχάμεντ ενώ κατευθύνεται στο ξενοδοχείο Tropical Inn της πρωτεύουας της Σρι Λάνκα, όπου ανατινάχθηκε:

Ο Τζαμίλ Μοχάμεντ πρόδωσε τη φαμελιά του στη Σρι Λάνκα και εντάχθηκε στο «Ισλαμικό Κράτος». Είχε ζήσει κάποιο διάστημα μετά τις σπουδές στο Λονδίνο και στην Αυστραλία με συγγενείς προτού επιστρέψει στη Σρι Λάνκα, όπου έμελλε να μετάσχει στις επιθέσεις κατά πολυτελών ξενοδοχείων και Ναών πριν από εννιά ημέρες. Ο Τζαμίλ Μοχάμεντ είχε αναλάβει να πυροδοτήσει εκρηκτικά στο ξενοδοχείο Taj Samudra, αλλά τον «πρόδωσε» η συσκευή που έκρυβε στο σακίδιο πλάτης. Γύρισε στο λημέρι του και μετά πήγε στο ξενοδοχείο Tropical Inn, όπου πιστεύεται ότι πυροδότησε κατά λάθος τη βόμβα του με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος κι άλλο ένα άτομο, αφήνοντας πίσω μια χήρα γυναίκα και τα ορφανά πλέον παιδιά τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.