ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Φόβοι για εκτίναξη των τιμών πετρελαίου – Εκτακτη οδηγία ΗΠΑ: «Κίνδυνος επίθεσης κατά μήκος των ενεργειακών διαδρόμων»

Φόβοι για εκτίναξη των τιμών πετρελαίου – Εκτακτη οδηγία ΗΠΑ: «Κίνδυνος επίθεσης κατά μήκος των ενεργειακών διαδρόμων»

Φόβους για εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου έχουμε μετά την έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αρχές των ΗΠΑ με την οποία ζητούν τα εμπορικά πλοία και τα τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου να είναι σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής λόγω μεγάλης πιθανότητας ιρανικής επίθεσης.

Η οδηγία αυτή έχει ισχύ περίπου 7 μηνών ενώ μεταφράζεται και σε επιπλέον μέτρα που πρέπει να λάβουν οι εταιρείες μεταφορών πετρελαίου ανά τον κόσμο. Δείχνει επίσης πως οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει για κάποιου είδους “κτύπημα”κατά Ιράν.

Πιο αναλυτικά, η Nαυτική Διοίκηση των ΗΠΑ προειδοποίησε όλα τα εμπορικά πλοία πως μπορούν να δεχτούν επίθεση από το Ιράν ή φιλοσιιτικές/φιλοιρανικές δυνάμεις του.

Οι επιθέσεις αυτές μπορούν να λάβουν χώρα εναντίον εμπορικών/φορτηγών πλοίων ή εγκαταστάσεις και υποδομές πετρελαίου.

“Από τις αρχές του μήνα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το Ιράν ή φιλοσιιτικές δυνάμεις του, να προχωρήσουν σε επίθεση κατά αμερικανικών συμφερόντων ή συμφερόντων συμμαχικής χώρας.

Οι επιθέσεις μπορούν να συμβούν κατά εγκαταστάσεων πετρελαίου μετά τις ιρανικές απειλές να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ.

Το Ιράν μπορεί να ξεκινήσει την επίθεση ή απευθείας ή μέσω “αντιπροσώπων” εναντίον εμπορικών πλοίων, τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου ή στρατιωτικών πλοίων σε Ερυθρά, Στενά el- Mandeb ή στο Περσικό Κόλπο.

Η προειδοποίηση αυτή έχει ισχύ μέχρι 5 Νοεμβρίου 2019″ καταλήγει η ανακοίνωση.

Χτες το βράδυ αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε πως:

“Δεν υπάρχει καμία πληροφορία που να δείχνει αλλαγή στην στάση του Ιράν ή μείωση σε επίπεδο προθέσεων.

Ψάχνουμε τα πάντα, κάτι που να δείχνει πως έχουμε μια αλλαγή στηνσυμπεριφορά αλλά δεν το βλέπουμε”.

Κλιμακώνει το Ιράν: “Ενας πύραυλος μπορεί να καταστρέψει τον Στόλο των δισεκατομμυρίων”

Εκπρόσωποι των Ιρανών Φρουρών ανέφεραν πριν λίγες ώρες ότι “η Τεχεράνη δεν θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ” ενώ ένας ανώτατος κληρικός του καθεστώτος προειδοποίησε πως “ο Στόλος των ΗΠΑ μπορεί να καταστραφεί με ένα πύραυλο”.

Τα σχόλια έγιναν από τον Ayatollah Yousef Tabatabai-Nejad,ο οποίος εκπροσωπεί το προάστιο του Isfahan στο Ιράν έγιναν μετά το κάλεσμα του Αμερικανού προέδρου για συνομιλίες και ενώ το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ πέρασε την Διώρυγα του Σουέζ.

Δεν είπε πάντως ποιον συγκεκριμένο πύραυλο είχε στο μυαλό το κατά τις δηλώσεις του στο ιρανικό πρακτορείο ISNA.

“Οι ΗΠΑ δεν θα τολμήσουν να εξαπολύσουν στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μας” συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος των Ιρανών Φρουρών Yadollah Javani στο Tasnim.

Διοικητής 5ου Στόλου: “Θα στείλω το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln στα Στενά του Ορμούζ αν χρειαστεί”

Ο αντιναύαρχος που διοικεί τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι πληροφορίες που καταδεικνύουν την ύπαρξη απειλής από πλευράς του Ιράν δεν θα τον αποτρέψουν να στείλει αεροπλανοφόρο στα Στενά του Ορμούζ, εάν κρίνει πως είναι απαραίτητο.

Ο αντιναύαρχος Τζιμ Μαλόι, διοικητής του Πέμπτου Στόλου, ο οποίος σταθμεύει στο Μπαχρέιν, δεν ξεκαθάρισε αν αυτό σημαίνει πως θα διατάξει τη δύναμη κρούσης του USS Abraham Lincoln να πλεύσει προς αυτή την περιοχή στρατηγικής σημασίας, από την οποία περνάει το ένα πέμπτο του πετρελαίου που καταναλώνεται παγκοσμίως σε ετήσια βάση.

Το Λίνκολν και η ομάδα των σκαφών συνοδείας του πέρασε από τη Διώρυγα του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα χθες Πέμπτη, που σημαίνει ότι πλέον τελεί υπό τις διαταγές του Μαλόι.

«Αν χρειάζεται να το φέρω στα Στενά θα το κάνω», είπε ο Μαλόι τηλεφωνικά στο πρακτορείο.

«Δεν έχω περιορισμούς ούτε αμφισβητήσεις, αν θέλω να το στείλω οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή».


https://twitter.com/rabrowne75/status/1126819708135669760





Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.