Αμερικανικό υπουργείο Αμυνας: Εκτακτη συνέντευξη Τύπου για Τουρκία και F-35 – Τι είπαν

Αμερικανικό υπουργείο Αμυνας: Εκτακτη συνέντευξη Τύπου για Τουρκία και F-35 – Τι είπαν

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας πριν λίγο με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία και την αποπομπή της από το πρόγραμμα των F-35.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως αρχίσει η διαδικασία της επίσημης αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F35 και ότι «όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα συμφωνούν με αυτή την απόφαση».

Μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση, επανέλαβαν αυτό που είχε ήδη ανακοινωθεί ότι πιλότοι και τεχνικοί που εκπαιδεύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας με αρμοδιότητα στις αμυντικές προμήθειες Ellen Lord δήλωσε πριν από λίγο και αναφορικά με την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35 ότι αυτή θα έχει μικρή έως ελάχιστη επίπτωση στην παραγωγή του αεροσκάφους.

Ακόμη η ίδια υποστήριξε ότι η Τουρκία χάνει πλέον έργο ύψους 9 δισ.$ που θα της αναλογούσε εάν παρέμενε στο πρόγραμμα κατασκευής του stealth μαχητικού.

Η Λορντ πρόσθεσε ακόμη πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι υπόλοιποι εταίροι του προγράμματος είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με την απόφαση αυτή.

Η Έλεν Λορντ δήλωσε πάντως πως η μετακίνηση της γραμμής παραγωγής του μαχητικού f-35 από την Τουρκία σε άλλες εναλλακτικές τοποθεσίες θα κοστίσει στο πρόγραμμα περί τα 500 με 600 εκατ. $, με τη μελέτη να κοστίζει 200 εκατ. $.

Όσον αφορά την μονάδα παραγωγής και συντήρησης κινητήρων στο Εσκίσεχιρ, είπε ότι δύο ευρωπαϊκές βιομηχανίες που ήδη εμπλέκονται στο πρόγραμμα μπορούν να καλύψουν το κενό.

Παράλληλα, η Λορντ επιβεβαίωσε ότι το Πεντάγωνο ενημερώνει τους Τούρκους πιλότους και μηχανικούς που είχαν μεταβεί για εκπαίδευση στο F-35 ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τις 31 Ιουλίου. Η επιμόρφωσή τους είχε ούτως ή άλλως ανασταλεί και δεν είχαν πρόσβαση σε σημαντικές εγκαταστάσεις.

Άγνωστο παραμένει εάν η Άγκυρα θα αποζημιωθεί για τα περισσότερα από 100 F-35 που έχει παραγγείλει ή δηλώσει πως προτίθεται να αποκτήσει. Η κ. Λορντ ανέφερε ότι το ζήτημα είναι υπό συζήτηση δίχως να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Στην ίδια ενημέρωση ο βοηθός υφυπουργός Ντέιβιντ Τραχτενμπέργκ δήλωσε κατ’ επανάληψη πως η συνεργασία σε επίπεδο ένοπλων δυνάμεων είναι πολύ στενή κι ότι Άγκυρα αποτελεί αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ επί δεκαετίες.

Διευκρίνισε πως η αποπομπή από το πρόγραμμα F-35 συνιστά μεμονωμένη αντίδραση στην συγκεκριμένη επιλογή της Τουρκίας να αποκτήσει αντιαεροπορικό σύστημα που θέτει σε κίνδυνο τα τεχνικά μυστικά του μαχητικού stealth.

Ο κ. Τραχτενμπέργκ απέφυγε επανειλημμένα να διευκρινίσει εάν η αμερικανική Αεροπορία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέρος σε ασκήσεις όπου τα F-35 ή άλλα προηγμένα αεροσκάφη θα κινδυνεύουν να βρεθούν στο βεληνεκές του τουρκικού S-400.

«Για συγκεκριμένα αεροσκάφη, σε ασκήσεις, θα πρέπει να το δούμε», είπε.

Οι δύο αξιωματούχοι απέφυγαν να εισέλθουν στο ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων από το Κογκρέσο στην Τουρκία για την αγορά ρωσικού οπλισμού. Παρέπεμψαν το θέμα στο υπουργείο Εξωτερικών.



https://twitter.com/MarcusReports/status/1151576673088942082




Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.