Δυτικό think tank: «O Eρντογάν είχε στη διάθεση του ρωσικές δυνάμεις το 2016» – Πώς θα γίνει η έξοδος Τουρκίας από ΝΑΤΟ

Δυτικό think tank: «O Eρντογάν είχε στη διάθεση του ρωσικές δυνάμεις το 2016» – Πώς θα γίνει η έξοδος Τουρκίας από ΝΑΤΟ

“Bόμβα” για το μέλλον των σχέσεων ΝΑΤΟ/Δύσης και Τουρκίας έριξε το πασίγνωστο think tank “European Council on foreign relations” το οποίο αποκάλυψε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, είχε θέσει στη διάθεση του Ρ.Τ.Ερντογάν ρωσικές ειδικές δυνάμεις, Spetsnaz, κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος 3 χρόνια πριν!

Ουσιαστικά, η αποκάλυψη αυτή δείχνει πόσο μη αναστρέψιμη είναι η πορεία των σχέσεων ΝΑΤΟ/ΗΠΑ με την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν σε τέτοιο βαθμό που τα “τύμπανα” πλέον κτυπούν δυνατά για έξοδο της Αγκυρας από το ΝΑΤΟ! Στο πλαίσιο αυτό ο Jed Babbin, πρώην Αναπληρωτής Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, “δείχνει” τον δρόμο.

To “European council on foreign relations” τονίζει πως το έπος των S-400 αντανακλά την ανάδυση της “Νέας Τουρκίας” του Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος θέλει να την κάνει παγκόσμια δύναμη.

Aναφέρει συγκεκριμένα:

“Τρία χρόνια πριν, στις 15 Ιουλίου όταν F-16 πετούσαν πάνω από Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη ο Ρ.Τ.Ερντογάν και οι βοηθοί του προσπαθούσαν να πείσουν την Ουάσινγκτον να βγάλει μια ανακοίνωση στην οποία θα καταδίκαζε την απόπειρα πραξικοπήματος, κάτι που δεν έγινε.

Ταυτόχρονα οι πραξικοπηματίες καλούσαν από τον αρχηγείο των ΕΔ της Τουρκίας τον Στρατηγό Τ.Ντάνφορντ… Παράλληλα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τ.Κέρι, είπε πως “ήλπιζε για σταθερότητα και ειρήνη και συνέχεια στην Τουρκία”. Η δήλωση του αυτή θεωρήθηκε αρκετά διφορούμενη.

Οι ΗΠΑ έκαναν αυτό που οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις κάνουν όταν υπάρχει μεγάλη αναταραχή σε μια χώρα: Περίμεναν…

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν, κάλεσε τον Ρ.Τ.Ερντογάν εκείνη την νύχτα και του πρόσφερε την υποστήριξη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να βρίσκονται (ο συγγραφέας λέει ότι βρίσκονταν ήδη) κοντά σε ελληνικό νησί.

Τα γεγονότα εκείνης της νύχτας οδήγησαν σε μια νέα φάση προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Για τον Τούρκο πρόεδρο δεν υπήρχε πλέον απειλή από την Μόσχα, το ψυχροπολεμικό στάτους άλλαξε…”

Η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ μαζί με F-35;

Πριν λίγο πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί επικείμενης συμφωνίας ΗΠΑ-Ουκρανίας που θα αφορά την μεταβίβαση μέρος των τουρκικών F-35 στο Κίεβο με αντάλλαγμα βάσεις του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα!

Ο λόγος όπως λένε αξιωματούχοι του Κιέβου, είναι πως όντως η χώρα τους χρειάζεται σύγχρονο εξοπλισμό, α/α άμυνα, μαχητικά μαζί με βάση του ΝΑΤΟ. Η συμφωνία θα περιέχει παραχώρηση πολλών βάσεων στο ΝΑΤΟ όπως λένε και ειδικά αυτών που είναι στην Μαύρη Θάλασσα.

Ομως δεν πρέπει κανείς να παραβλέψει το γεγονός πως τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα είναι πολύ κοντά και η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ακόμη. Αρα θα πρέπει να προηγηθεί η ένταξη της και μετά η σταδιακή παραχώρηση βάσεων στην Συμμαχία.

Πληθαίνουν οι φωνές για «απέλαση» της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

Τα «τύμπανα» για απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ ηχούν από τη στιγμή που η Άγκυρα δεν έκανε πίσω και ξεκίνησε να παραλαμβάνει τους S-400 προχωρώντας στην υλοποίηση της συμφωνίας με τη Ρωσία παρά τις αντιδράσεις των Συμμάχων της στο ΝΑΤΟ με πρώτες τις ΗΠΑ.

Σε ένα δημοσίευμα, όπως έχουμε ήδη πει, το Bloomberg υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει γίνει όλο και περισσότερο «πολέμιος» απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, στέλνοντας γεωτρύπανα του στην Κύπρο ενώ περιέγραψε τη συμφωνία για τους S-400 ως δάκτυλο στο μάτι του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς της εγκατέλειψε τη Δύση», αναφέρει το άρθρο συμβουλεύοντας τα Δυτικά Έθνη να «προετοιμαστούν να προχωρήσουν χωρίς αυτή (σ.σ. την Τουρκία)».

Ο στρατιωτικός συντάκτης της Telegraph, Con Coughlin, συγκαταλέγεται ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν ότι η Δύση πρέπει να προχωρήσει ακόμα περισσότερο.

“Δε φτάνει που Ερντογάν ερωτοτροπεί με ομάδες ισλαμιστών εξτρεμιστών, αλλά πλέον συνάπτει φιλία με ένα ισχυρό κράτος παρία όπως τη Ρωσία. Ο Ερτογάν είναι μια χαμένη υπόθεση.

Τώρα που δείχνει ότι νιώθει πιο κοντά στη Μόσχα από ό,τι στις Βρυξέλλες, «θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πού βρίσκονται τα πραγματικά συμφέροντα της Τουρκίας και να τερματίσουμε τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ», τονίζει ο αρθρογράφος.

Ο πολιτικός σχολιαστής που έχει τη βάση του στο Αμάν, Οσάμα αλ-Σαρίφ, μοιράστηκε αυτή την άποψη.

«Η συμφωνία για τους S-400 με την Τουρκία, μέχρι πρόσφατα στενό σύμμαχο της Δύσης, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ορόσημο για τη βαθύτερη συμμετοχή της Ρωσίας στην περιοχή. Σηματοδοτεί την άνοδο μιας στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, η οποία θα μπορούσε να κοστίσει η Τουρκία μέχρι και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ », έγραψε ο Σαρίφ την Τρίτη στην εφημερίδα «The Jordan Times».

Πάντως η άποψη με τη μεγαλύτερη επίδραση είναι αυτή του Jed Babbin, πρώην Αναπληρωτή Υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ ο οποίος δήλωσε ότι η Άγκυρα χτίζει ένα ισλαμικό κράτος, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και υπογράφοντας συνθήκη με τους συμμάχους του Μπασάρ αλ Άσαντ, τη Ρωσία και το Ιράν, ενώ υποδέχεται τους S-400.

«Μέσα από αυτές τις ενέργειες, ο κ. Ερντογάν αποδείχθηκε ο ίδιος και η κυβέρνησή του αντίπαλό μας», ανέφερε ο Babbin στην Τετάρτη στους Washington Times, συνιστώντας κυρώσεις, το τέλος της ανταλλαγής πληροφοριών και, ίσως το σημαντικότερο, την απέλαση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

«[Αυτό] θα είναι το πιο δύσκολο να επιτευχθεί», είπε. «Δεν είναι λιγότερο σημαντικό από τα άλλα αποτελέσματα, και κατά κάποιο τρόπο το πιο σημαντικό», πρόσθεσε.

Η Συνθήκη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, η οποία αποτελεί τη βάση του ΝΑΤΟ, δεν προβλέπει την απομάκρυνση ενός μέλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο, σύμφωνα με τον Babbin.

«Κάθε προσπάθεια των ΗΠΑ να εκδιώξουν την Τουρκία θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλα τα μέλη εκτός από την Τουρκία. Θα ήταν μια προσπάθεια υψηλού κινδύνου που πρέπει να επιχειρηθεί ακόμη και αν είναι πολύ πιθανό να αποτύχει», έγραψε χαρακτηριστικά.

Εάν τα μέλη του ΝΑΤΟ θελήσουν να απελάσουν την Τουρκία, μια τέτοια ενέργεια θα πρέπει να περάσει από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων του οργανισμού. Οι αποφάσεις του γενικά πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα.

Ο Babbin κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να ζητήσει την απέλαση της Τουρκίας, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να ακολουθήσουν τα βηματά του.

«Κάθε έθνος του ΝΑΤΟ που έχει επανευθυγραμμιστεί με τους εχθρούς μας δεν μπορεί πλέον να είναι μέλος του ΝΑΤΟ», έγραψε.




Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.