ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Ανατίναξαν το μνημείο του Θύμιου Λιώλη στην Αλβανία – ΥΠΕΞ προς Τίρανα: «Να βρεθούν άμεσα οι δράστες»

Ανατίναξαν το μνημείο του Θύμιου Λιώλη στην Αλβανία – ΥΠΕΞ προς Τίρανα: «Να βρεθούν άμεσα οι δράστες»

Η ανατίναξη τα ξημερώματα του μνημείου του Θύμιου Λιώλη στην Κρανιά του Δήμου Φοινίκης προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο καταδικάζει την προκλητική αυτή ενέργεια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως αυτή τη στιγμή, οι δράστες εισήλθαν τα ξημερώματα αστραπιαία στο μειονοτικό χωριό και αφού έσπασαν και κατέστρεψαν με βαριοπούλα την γρανιτένια πλάκα, προκάλεσαν στη συνέχεια σοβαρές φθορές στο βάθρο του μνημείου, με δυναμίτιδα που προκάλεσε εκκωφαντικό θόρυβο.

Παράλληλα έγραψαν συνθήματα στους τοίχους για την υποτιθέμενη Τσαμουριά και υβριστικά συνθήματα κατά των Ελλήνων.

Και τον περασμένο Δεκέμβριο το μνημείο στην κεντρική πλατεία της Κρανιάς, βανδαλίστηκε από ομάδα Αλβανών εθνικιστών που τράπηκαν σε φυγή, όταν έγιναν αντιληπτοί. Ωστόσο με ενέργειες ομογενών το μνημείο αποκαταστάθηκε.

Αλλά και τον Μάιο του 2017, αυτοαποκαλούμενοι ακτιβιστές του «Κινήματος για τη Μεγάλη Αλβανία» με επικεφαλής τον Ταχίρ Βέλιου, μπήκαν στο μειονοτικό χωριό, κατέβασαν και έσκισαν την ελληνική σημαία και μετά ανήρτησαν σχετικό προκλητικό βίντεο στα social media. O Βελίου συνελήφθη αρχικά, κατηγορούμενος για καταστροφή της ελληνικής σημαίας, τη διανομή παράνομου έντυπου υλικού και τη δημιουργία εξτρεμιστικής οργάνωσης που καλλιεργεί το εθνικό μίσος, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Στο μήνυμα του προς την Αλβανία το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό, αλλά και την ανησυχία του, αναφορικά με την ανατίναξη, και απαιτεί από τις Αρχές της γειτονικής χώρας να βρουν άμεσα τους δράστες.

Σταθερή θέση της χώρας μας είναι άλλωστε ότι προκλήσεις έναντι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και, εν τέλει, έναντι των ελληνοαλβανικών σχέσεων, θα πρέπει να τυγχάνουν άμεσης διερεύνησης και διαλεύκανσης, με απόδοση των δραστών στην Δικαιοσύνη.

Η Ελλάδα τονίζει πως μόνο με την σύλληψη των δραστών θα αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Επίσης έχει ενημερώσει την Αλβανία πως το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Πρεσβεία, καθώς και οι Προξενικές μας Αρχές στην Αλβανία,
παρακολουθούν στενά την υπόθεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.