Ιράν: «Δεν θα πλεύσει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων ούτε θα καταπλεύσει σε ελληνικό λιμάνι το Adrian Darya 1»

Ιράν: «Δεν θα πλεύσει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων ούτε θα καταπλεύσει σε ελληνικό λιμάνι το Adrian Darya 1»

Δεν πρόκειται να «δέσει» στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Καλαμάτα το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, πρώην Grace 1, όπως είχε διαρρεύσει αποπλέοντας από το Γιβραλτάρ, ούτε να πλεύσει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, αναφέρουν ιρανικές πηγές.

Το Adrian Darya, απέπλευσε το βράδυ της Κυριακής μετά από μέρες από το Γιβραλτάρ, αλλά οι ΗΠΑ απειλούν να εκτελέσουν ειδική επιχείρηση σύλληψής του ενώ θα βρίσκεται νότια της Κρήτης σε διεθνή ύδατα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να αποκαλύψει τον προορισμό του τάνκερ εξαιτίας της ισχύος των κυρώσεων των ΗΠΑ», αλλά απ’ότι φαίνεται το τάνκερ ή θα οδεύσει στην Συρία ή θα κατευθυνθεί μέσω του Σουέζ στο Ιράν.

Η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε το Ιράν ότι είναι αναγκασμένη να υπακούσει στό αμερικανικό αίτημα, άρα «καλό θα ήταν να αποφύγει την Ελλάδα».

Οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και έχουν κοινοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου, και πλην Συρίας, όλες οι άλλες περιοχές είναι «απαγορευμένες».

Χθες το βράδυ παρενέβη στην υπόθεση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιώντας τόσο την Αθήνα, όσο και όλες τις μεσογειακές πρωτεύουσες πως οποιαδήποτε βοήθεια προς το Grace 1, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Συρία (όπως πιστεύουν οι Αμερικανοί πως ισχύει), θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση (υποστηρίζουν ότι το φορτίο ανήκει στους «Φρουρούς της Επανάστασης» τους οποίους χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες»).

Η Τεχεράνη έχει ξεκαθαρίσει ότι η κρίση δεν πρόκειται να τερματιστεί μέχρι το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο να φτάσει στον προορισμό του και έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην αποπειραθούν να συλλάβουν το δεξαμενόπλοιο στην ανοικτή θάλασσα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε: «Μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα. Έχουμε εκδώσει προειδοποίηση μέσω επίσημων διαύλων, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας» (αντιπροσωπεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν).

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Irna, Ιρανός λιμενικός αξιωματούχος, ο Τζαλίλ Εσλάμι, δήλωσε ότι το τάνκερ πλέει συνέχεια σε διεθνή ύδατα.

Τον Ιούλιο, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace-1 συνελλήφθη από τις βρετανική αρχές του Γιβραλτάρ και κρατήθηκε για 45 ημέρες, με την υποψία ότι παραβίαζε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταφέροντας πετρέλαιο στη Συρία. Η Τεχεράνη το έχει αρνηθεί κατηγορηματικά και από τα στοιχεία που έχουν έλθει στη δημοσιότητα η κατηγορία της Δύσης δεν τεκμηριώνεται.

Η Τεχεράνη, ωστόσο, δεν περιορίσθηκε σε διαμαρτυρίες. Ιρανοί συνέλαβαν ως αντίποινα βρετανικό δεξαμενόπλοιο στα στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο, γεγονός που οπωσδήποτε έπαιξε τον ρόλο για να απελευθερωθεί το Grace-1, το οποίο μετονομάσθηκε σε Adrian Darya 1.

Στις 16 Αυγούστου δικαστήριο της Ουάσιγκτον εξέδωσε ένταλμα για σύλληψη και κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου. Το αμερικανικό αίτημα στηρίζεται στον ισχυρισμό ότι το δεξαμενόπλοιο συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, οι οποίοι αποτελούν κρατικό θεσμό στο Ιράν, αλλά έχουν χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση. Οι βρετανικές αρχές του Γιβραλτάρ, πάντως, απέρριψαν το αμερικανικό αίτημα, επικαλούμενες την κοινοτική νομοθεσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.