ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Είμαστε βέβαιοι ότι Ελεωνόρα θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας στην Ευρωβουλή!

Βοήθεια από Δαμασκό & Μόσχα ζήτησαν οι Κούρδοι – «Πράσινο φως» ΗΠΑ στο τουρκικό σχέδιο υφαρπαγής συριακών εδαφών (φωτό)

Βοήθεια από Δαμασκό & Μόσχα ζήτησαν οι Κούρδοι – «Πράσινο φως» ΗΠΑ στο τουρκικό σχέδιο υφαρπαγής συριακών εδαφών (φωτό)

“Σάρκα και οστά” πήρε πριν λίγο η αμερικανοτουρκική συμφωνία για την ζώνη ασφαλείας στην βόρεια Συρία καθώς εισήλθαν δυνάμεις και των δύο χωρών στις περιοχές Tal Abyad μέχρι Ras al-Ayn.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο στην Τουρκία για πληθυσμιακή αλλοίωση της περιοχής με απομάκρυνση των Κούρδων σε πρώτο χρόνο (κάτι που συμβαίνει με τις καταστροφές οχυρών, αποθηκών οπλισμού κτλ), και σε δεύτερο, στην εγκατάσταση εκεί τουλάχιστον των 3-4 εκατομμυρίων σουνιτών προσφύγων που διαθέτει εντός της χώρας του!

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η πρώτη κοινή περιπολία ΗΠΑ-Τουρκίας στο πλαίσιο δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στην βόρεια Συρία ξεκίνησε νότια από την περιοχή Akçakale της Τουρκίας με συμμετοχή τουρκικών ειδικών δυναμεων, τεθωρακισμένων, UAV και ελικοπτέρων. Η κοινή περιπολία θα διαρκέσει 4 ώρες και θα διεξαχθεί μεταξύ των συριακών πόλεων Tel Abyad και Ras Al Ain, που συνορεύουν με την Τουρκία.

Αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι οχήματα με τουρκικές σημαίες ενώθηκαν με αυτά που φέρουν σημαίες των ΗΠΑ στη Συρία σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων ανατολικά της τουρκικής συνοριακής πόλης Ακτσάκαλε, κοντά στην συριακή Τελ Αμπιάντ.

Η περιοχή που βρίσκεται ανατολικά του Ευφράτη ελέγχεται κυρίως από Κούρδους των δυνάμεων SDF.


Oμως τα προβλήματα τώρα αρχίζουν. Ουσιαστικά έχουμε το πρώτο “μίνι” πούλημα των Κούρδων από τις ΗΠΑ που προσπαθούν με ακροβασίες να διατηρήσουν ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και ΥPG-SDF χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική στόχευση.

Οι Κούρδοι γνωρίζουν καλά πως η υφιστάμενη συμφωνία που έχει δρομολογηθεί μεταξύ Αγκυρας και Ουάσινγκτον θα αλλάξει καθώς δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό και κυρίως δεν προστατεύει τα συμφέροντα της Αγκυρας.

Θα δεχτεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν μόνο περιπολίες και μάλιστα με προκαθορισμένη χρονική διάρκεια; Οχι και έχουν απόλυτο δίκαιο.

Γι αυτό και ο Ρ.Τ.Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες ζητά εκβιάζοντας και απειλώντας ζώνη ασφαλείας στην περιοχή για την μεταφορά των εκατομμυρίων σουνιτών προσφύγων.

Απειλώντας τις ΗΠΑ με στρατιωτική επιχείρηση μέχρι τον Ευφράτη, κατάφερε να πάρει μια “κουτσουρεμένη” ζώνη ασφαλείας (η μισή από αυτή που ζητούσε αρχικά). Αν η ΕΕ-Βερολίνο κτλ δεχτούν και την ζώνη ασφαλείας στην περιοχή ώστε να μεταφερθούν εκεί τα εκατομμύρια των σουνιτών προσφύγων, τότε μπορεί σε βάθος χρόνου να περάσει στην επόμενη φάση του τουρκικού σχεδίου:

Eφόσον έχει αλλοιωθεί η πληθυσμιακή σύσταση της περιοχής και αφού θα ελέγχει τους σουνίτες πρόσφυγες τότε θα τους προσφέρει “διευρυμένη αυτονομία” υφαρπάζοντας τα εδάφη από την Συρία, διώχνοντας τους Κούρδους με γενοκτονία και καθαρίζοντας ουσιαστικά την απειλή! Μοναδικό “καθαρό” εμπόδιο το Ισραήλ.

Είπε πρόσφατα:

“Ο στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε 1 εκατ. Σύρους πρόσφυγες(για αρχή) στην ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των 450 χλμ των συνόρων με την Συρία.

Μόνη λύση η ζώνη ασφαλείας για να κτίσω εκεί σπίτια και να μετακινήσω τους πρόσφυγες . Σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα “ανακουφιστεί”.

Οι Κούρδοι φυσικά και το γνωρίζουν αυτό γι αυτό οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που ελέγχουν τα συριακά εδάφη ανατολικά του ποταμού Ευφράτη , κάλεσαν τον Μ.Άσαντ σε ειρηνικό διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου με την ελπίδα να επιλυθεί το κουρδικό ζήτημα στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ετήσιας συνδιάσκεψής τους στην πόλη Χασάκα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κάλεσαν τον Μ.Άσαντ να αναγνωρίσει την κουρδική αυτοκυβέρνηση (Ομοσπονδιακή Επικράτεια της Βόρειας Συρίας) και τα δικαιώματα του κουρδικού λαού.

«Καλούμε τη Δαμασκό να διαπραγματευτεί με αντιπροσώπους της αυτοκυβέρνησης και των SDF και να θέσει ως προτεραιότητα μια πολιτική λύση, αναγνωρίζοντας την αυτοκυβέρνηση και τα δικαιώματα του κουρδικού λαού στη Συρία», δήλωσε ο επικεφαλής των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων της Συρίας, Μαζλούμ Αμπντί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συνδιάσκεψη θα είναι και η βάση για τη δημιουργία μιας στρατιωτικής δύναμης με στόχο να διαφυλάξει την ασφάλεια σε μια ενωμένη Συρία.

«Είμαστε εδώ για να βάλουμε τα θεμέλια της στρατιωτικής μας δράσης στην προστασία των περιοχών μας στην ερχόμενη μετά-ισλαμική περίοδο και να διαδώσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και σε όλη της Συρία», είπε, προσθέτοντας ότι παρά την απελευθέρωση των εδαφών που κατείχε το Ισλαμικό Κράτος, ο πόλεμος ενάντια στους εξτρεμιστές δεν έχει τελειώσει.

Μάλιστα αντιπροσωπεία τους πήγε στην ρωσική βάση Hmeimim στα μέσα Αυγούστου για να ζητούσαν διαμεσολάβηση προς τον Μ.Ασαντ.

“Ζητήσαμε από τους Ρώσους να καλέσουν την συριακή κυβέρνηση σε συζητήσεις για μια πολιτική διαδικασία επίλυσης της κρίσης αναγνωρίζοντας την αυτόνομη διοίκηη της βορειοανατολικής Συρίας και τις στρατιωτικές της δυνάμεις” σύμφωνα με την ανακοίνωση των Κούρδων.






Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.