Βομβαρδισμός Σαουδικής Αραβίας: Πώς ταπεινώθηκε η πανάκριβη σαουδαραβική αεράμυνα – Θα μπορούσε να συμβεί & στην Ελλάδα

Βομβαρδισμός Σαουδικής Αραβίας: Πώς ταπεινώθηκε η πανάκριβη σαουδαραβική αεράμυνα – Θα μπορούσε να συμβεί & στην Ελλάδα

Ο βομβαρδισμός των εγκαταστάσεων της Aramco στο Ριάντ έδειξε ένα πολύ απλό πράγμα: Ότι με πολύ λίγα χρήματα μπορεί να παραβιαστεί μια πανάκριβη αεράμυνα και να κτυπηθούν στόχοι αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων των οποίων η καταστροφή θα αποδώσει απώλειες στην παγκόσμια οικονομία που θα ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλάζει η μορφή του πολέμου και η μορφή των κινδύνων κατά της παγκόσμιας οικονομίας.

Όλοι στον πλανήτη θεωρούσαν ότι ήταν απειλή η νακροθέτηση του Περσικού Κόλπου από το Ιράν σε περίπτωση που η Τεχεράνη ήθελε να προκαλέσει κάποιο σοκ στην παγκόσμια οικονομία.

Ο φόβος αυτός αποδείχτηκε λαθεμένος.

500 δισεκατομμύρια δολάρια στην άμυνα έχει επενδύσει το Ριάντ τα τελευταία 25 χρόνια. Έχει αποκτήσει κορυφαία μαχητικά αεροσκάφη όπως τα Eurofightes, τα F-15 S/SA με ραντάρ AESA, F-15 Eagle παλαιότερης έκδοσης και Panavia Tornado, όλα σε μεγάλους αριθμούς.

Έχει στήσει ένα τρομακτικο αντιαρεπορικό δίκτυο με Patriot και Lockheed Martin THAAD τα οποία προστατεύουν τα στρατηγικά σημεία της χώρας όπως είναι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και όμως απέτυχε να το κάνει!

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά ένα σμήνος από 10 drones διήνσε τεράστιες αποστάσεις διαμέσου της ερήμου και όχι μόνο δεν εντοπίστηκε αλλά πέτυχε πλήρως το σκοπό του και κατέστρεψε ολοσχερώς τους στόχους του.

Αμφιβάλουμε εάν μια αεροπορική επιδρομή με προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη από μια κορυφαία αεροπορία όπως π.χ. η ισραηλινή θα είχε τέτοια εντυπωσιακά αποτελέσματα και μάλιστα χωρίς απώλειες.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον τέτοιου είδους επιθέσεις με ελάχιστο κόστος και με μηδέν θύματα είναι επιτυχείς και προκαλούν παγκόσμιες οικονομικές αναταραχές.

Αν σκεφτεί μάλιστα κάποιος το κόστος που προξενείται στον αντίπαλο, τότε μιλάμε για μια πανωλεθρία χωρίς να έχει πληρωθεί κανένα τίμημα από τον επιτιθέμενο.

Στα καθ’ύμάς η επίθεση στην Σ.Αραβία έχει μέγιστο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς η Τουρκία αυτή την στιγμή είναι η 5η χώρα παγκοσμίως σε κατασκευή UAV, μετά από Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία και Ισραήλ την στιγμή που αποδεικνύεται ότι με μια πολύ ισχυρότερη από την δική μας αεράμυνα (με εξαίρεση τους S-300 που όμως προστατεύουν μόνο την 115 ΠΜ στην Κρήτη και την βάση στην Σούδα, για να μην υπεισέλθουμε σε θέματα επιχειρησιακής ετοιμότητας του συστήματος αυτού και «στενοχωρηθούμε» όλοι… ) ένα σμήνος UAV θα μπορούσε να διαλύσει τα πάντα μέσα στην ελληνική επικράτεια.

Με 100 drone θα μπορούσε κάποιος να ισοπεδώσει την χώρα κτυπώντας τα διυληστήρια στην Ελευσίνα και στην περιφέρεια της Θεσσαλοινίκης, το ΥΠΕΘΑ, το Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και να μη μεινει τίποτα όρθιο και άλλους ευαίσθητους στόχους και δεν θα ξέραμε ποιος κτύπησε διότι απλούστατα τα drone δεν ταυτοποιούνται άμεσα παρά μονο αν καταρριφθεί κάποιο και τότε ίσως…

Άπαξ και δεν μπόρεσε η αεράμυνα της Σ.Αραβίας (μέσα στις καλύτερες 5 πρώτες του πλανήτη με Αμερικανούς και Βρετανούς χειριστές) να ανασχέσει μια τέτοια επίθεση (κάποτε φοβόμασταν μην κλείσουν με νάρκες τον Κόλπο αλλά τώρα δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα αφού με 500 UAV που δεν μπορούν να σταματηθούν οι Ιρανοί Φρουροί μπορούν να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά, όποτε το αποφασίσουν) τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα το πράξει η ελληνική;

Τα UAV δεν μπροούν να εντοπιστούν ούτε απο δορυφόρο διότι δεν εκπέμπουν έντονο θερμικό ίχνος κατά την εκτόξευσή τους όπως π.χ. οι βαλλστικοί πύραυλοι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.