Σ.Αραβία: Με τον -σοβιετικής εποχής- πύραυλο Kh-55 και drones το Ιράν διέλυσε την προηγμένη σαουδαραβική αεράμυνα!

Σ.Αραβία: Με τον -σοβιετικής εποχής- πύραυλο Kh-55 και drones το Ιράν διέλυσε την προηγμένη  σαουδαραβική αεράμυνα!

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε πριν λίγο το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας σύμφωνα με τα οποία εξελιγμένα ιρανικά drones που έφεραν σοβιετικό πύραυλο κρουζ, τον Kh-55, κατάφερα να διαλύσουν το δίκτυο αεράμυνας της Aramco και να επιφέρουν συντριπτικό πλήγμα στις εγκαταστάσεις του πετρελαϊκού κολοσσού!

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι, είπε ότι 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV-drones) και 7 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον των δύο πετρελαϊκών υποδομών το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με τον αλ Μάλικι, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τρεις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον του Αμπκάικ, του μεγαλύτερου διυλιστηρίου του κόσμου, ενώ τέσσερις πύραυλοι έπληξαν τις εγκαταστάσεις άντλησης στο κοίτασμα Χουραΐς.

Oλα τα στοιχεία του Ριάντ δείχνουν πως οι εγκαταστάσεις της Aramco σε Abqaiq και Khurais κτυπήθηκαν από βορειοδυτική κατεύθυνση και τα drones ήταν ιδιαίτερα εξελιγμένα καθώς έφεραν σύστημα GPS για μέγιστη ακρίβεια, πέταξαν πολύ χαμηλά ώστε να είναι μην εντοπιστούν.

Ετσι, κατάφεραν να διαλύσουν επί της ουσίας την αεράμυνα των σαουδαράβων που στην περιοχή είχαν τουλάχιστον μία συστοιχεία Patriot PAC-2/3 5 χλμ μόλις μακριά από το ραντάρ, 3 συστήματα Skyguard και ένα Crotale!

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας αναφέρουν πως το ιρανικό drone Quds-1 έφερε έναν πύραυλο κρουζ γνωστό ως “Soumar” και αποτελεί ακριβές αντίγραφο του σοβιετικού Kh-55!

Ο πύραυλος ήταν ειδικά τροποποιημένος, μινιατούρα επί της ουσίας, γεγονός που το βοήθησε να παραμείνει “αόρατος” από τα εχθρικά ραντάρ” αν και περιόριζε σημαντικά την εκρηκτική του κεφαλή. Η τελευταία όμως φαίνεται πως ήταν υπερ-αρκετή για να επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στις εγκαταστάσεις της Αramco.

Το κτύπημα είναι τεραστίων διαστάσεων καθώς ο σοβιετικός πύραυλος που πήρε το Ιράν και αντέγραψε σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε πριν 40 χρόνια! Πουλήθηκε μάλιστα στο Ιράν από την Ουκρανία.

“Κάποιοι πύραυλοι Kh-55 παρέμειναν στο εργοστάσιο στο Χάρκοβο και κάποια έγγραφα κατασκευής και σχέδια τους πουλήθηκαν σε Κίνα και Ιράν κάποια στιγμή” αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.




Για το λόγο αυτό, το Ριάντ απευθύνθηκε σήμερα στην Νότια Κορέα για αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων. Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν ζήτησε από τη Νότια Κορέα να βοηθήσει στην ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας του ύστερα από τις επιθέσεις σε δύο πετρελαϊκές μονάδες, όπως ανακοίνωσε η προεδρία στη Σεούλ.

Το αίτημα διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν, που εξέφρασε τη λύπη του για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις καθώς και τη στήριξή του στην παγκόσμια μάχη κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του.

Η Νότια Κορέα είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εισαγωγής αργού πετρελαίου και καλύπτει περίπου το 30% των αναγκών της με ποσότητες από τη Σαουδική Αραβία.

Ο Μουν προσφέρθηκε να συνδράμει στις προσπάθειες ανοικοδόμησης ενώ ο πρίγκιπας διάδοχος δήλωσε ότι έχουν αποκατασταθεί τα δύο τρίτα των υποδομών και ότι η παραγωγή θα έχει επανέλθει «100%» μέσα σε 10 ημέρες, σύμφωνα με την προεδρία της Νότιας Κορέας.

«Ζήτησε βοήθεια για να εδραιωθεί το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές επιθέσεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε αυστηροποίηση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, μετά τις επιθέσεις στην Aramco.





Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.