Πακιστάν: Προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με την Ινδία

Πακιστάν: Προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με την Ινδία

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν κατηγόρησε σήμερα την Ινδία ότι σχεδιάζει ένα “λουτρό αίματος στο Κασμίρ”, στην ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

“Όταν θα αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας, θα γίνει λουτρό αίματος”, προειδοποίησε ο Χαν. Στη διαφιλονικούμενη περιοχή έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών και υπάρχει μπλακ-άουτ στις επικοινωνίες, αφότου η κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ανέστειλε, στις αρχές Αυγούστου, το ειδικό καθεστώς του Κασμίρ. Με βάση αυτό το ειδικό καθεστώς, το κρατίδιο κατήρτιζε δική του νομοθεσία ενώ δεν επιτρεπόταν στους μη μόνιμους κατοίκους να αγοράζουν ιδιοκτησίες εκεί ή να διεκδικούν θέσεις στον δημόσιο τομέα ή στις ανώτατες σχολές.

Πολλοί άνθρωποι έχουν συλληφθεί ή έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό τις τελευταίες εβδομάδες.

“Υπάρχουν 900.000 στρατιώτες επί τόπου. Δεν πήγαν εκεί, για να επικαλεστώ τον Ναρέντρα Μόντι, για την ευημερία του Κασμίρ. Τι θα κάνουν αυτοί οι 900.000 στρατιώτες; Θα γίνει λουτρό αίματος”, επέμεινε ο Πακιστανός πρωθυπουργός.

Ο Μόντι είχε μιλήσει λίγο νωρίτερα στη Γενική Συνέλευση, χωρίς να αναφερθεί στο φλέγον θέμα του Κασμίρ. Διαβεβαίωσε όμως ότι η χώρα του είναι “αγγελιαφόρος ειρήνης” και θέλει “να προειδοποιήσει τον κόσμο για τα τρομοκρατικά δίκτυα”, αναφερόμενος στο Πακιστάν, που το κατηγορεί συχνά ότι στηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Ο Ιμράν Χαν είπε ότι φοβάται πως θα υπάρξουν νέες συγκρούσεις μεταξύ των δύο αντιπάλων πυρηνικών δυνάμεων αν η Ινδία κατηγορήσει το Πακιστάν για ενδεχόμενες επιθέσεις τοπικών οργανώσεων, ως απάντηση για την καταστολή στο Κασμίρ, η πλειοψηφία των κατοίκων του οποίου είναι μουσουλμάνοι.

“Αν ξεκινήσει συμβατικός πόλεμος μεταξύ των χωρών μας, μπορεί να συμβούν τα πάντα”, συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι το Πακιστάν, μια χώρα “επτά φορές μικρότερη από τον γείτονά της”, θα έχει μπροστά της μια δύσκολη απόφαση: είτε να παραδοθεί, είτε να αγωνιστεί για την ελευθερία μέχρις εσχάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Τι θα κάνουμε; Εγώ θέτω αυτά τα ερωτήματα. Θα πολεμήσουμε” και “όταν μια πυρηνική χώρα μάχεται μέχρις εσχάτων, αυτό μπορεί να έχει συνέπειες και πέραν των συνόρων της”, προειδοποίησε στη μακρά, πύρινη ομιλία του ο Χαν. “Μπορεί να έχει επιπτώσεις για όλον τον κόσμο και για αυτό σας το επαναλαμβάνω, για αυτό ήρθα να σας προειδοποιήσω, όχι για να εξαπολύσω απειλές”, κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.