ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αλ-Μπαγκντάντι: Ποιος ήταν ο νο1 καταζητούμενος τρομοκράτης και ηγέτης του ISIS

Αλ-Μπαγκντάντι: Ποιος ήταν ο νο1 καταζητούμενος τρομοκράτης και ηγέτης του ISIS

Ποιος ήταν ο ηγέτης του ISIS και νο1 καταζητούμενος στον κόσμο μέχρι τη φερόμενη εξόντωση του από αμερικανικές δυνάμεις.

Φήμες ότι ο ηγέτης του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνάντι είχε σκοτωθεί είχαν κυκλοφορήσει αρκετές φορές στο παρελθόν μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, που εμφανίστηκε σ’ ένα βίντεο για να διεκδικήσει για λογαριασμό της τρομοκρατικής του οργάνωσης τις φονικές επιθέσεις ανήμερα του Πάσχα στη Σρι Λάνκα.

Σήμερα αμερικανικά ΜΜΕ -με πρώτο το Newsweek- επανήλθαν μεταδίδοντας ότι ο αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός μετά από επιδρομή Αμερικανών κομάντος της περίφημης Delta Force στο τελευταίο κρησφύγετό του στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στη σύνορα με την Τουρκία.

Ποιος είναι ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι

Ποιος είναι όμως ο διαβόητος τζιχαντιστής που μετά από ένα σχετικά άγνωστο ξεκίνημα εξελίχθηκε σ’ έναν από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον πλανήτη με τις ΗΠΑ να τον επικηρύσσουν με 25 εκατ. δολάρια; O Αλ Μπαγκντάντι φέρεται να γεννήθηκε το 1971 στη Σαμάρα ή τη Ντιγιάλα του Ιράκ, σύμφωνα με τζιχαντιστικούς ιστότοπους και υποστήριζε ότι είναι απόγονος του Προφήτη Μωάμεθ.

Μετά την εισβολή των υπό τις ΗΠΑ δυνάμεων στο Ιράκ το 2003 ίδρυσε την αντάρτικη οργάνωση Jamaat Jaysh Ahl Al Sunnah wa l Jamaah, αναλαμβάνοντας επικεφαλής της επιτροπής της για την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου (της Σαρία). Μετά το διδακτορικό του στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης με θέμα την ισλαμική κουλτούρα, ιστορία και τη Σαρία ο αλ Μπαγκντάντι έγινε ιεροκήρυκας στο τέμενος Ιμάμ Αχμάντ ιμπν Χανμπάλ της Σαμάρα στο Ιράκ.

Τον Φεβρουάριο του 2004 που συνελήφθη από τους Αμερικανούς κοντά στη Φαλούτζα του Ιράκ ήταν σχετικά άγνωστος. Έπεσε στα χέρια τους ενώ επισκεπτόταν στο σπίτι του έναν παλιό του συμφοιτητή, ονόματι Νεσαγίφ Νεσαγί, που περιλαμβανόταν και αυτός στη λίστα καταζητουμένων των Αμερικανών, και οδηγήθηκε στο αμερικανικό στρατόπεδο -φυλακή Camp Bucca, ένα εκολλαπτήριο τζιχαντιστών.

Ο αλ Μπαγκντάντι αφέθηκε ελεύθερος στα τέλη του ίδιου χρόνου ελλείψει αποδείξεων εις βάρος. Οι Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας τον συνέλαβαν ξανά άλλες δύο φορές, το 2007 και το 2012, αλλά τον άφησαν ελεύθερο γιατί δεν ήξεραν ποιος πραγματικά ήταν.

Το 2005 ο αλ Μπαγκντάντι ορκίστηκε πίστη και αφοσίωση στο διαβόητο ηγέτη του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, αλλά μετά τον θάνατο του τελευταίου σε επίθεση αμερικανικού drone το 2006 αναρριχήθηκε σιγά-σιγά στην ιεραρχία της οργάνωσης και ανέλαβε τα ηνία της το 2010. Το ιρακινό τμήμα της Αλ Κάιντα ήταν επίσης γνωστό ως «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ», που επεκτάθηκε στη Συρία το 2013 και κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Αλ Κάιντα τον Φεβρουάριο του 2014 μετά από οκτάμηνη διαπάλη εξουσίας.

Ο αλ Μπαγκντάντι ιδρύει το «χαλιφάτο» του ISIS

Στις 29 Ιουνίου του 2014 το ISIS ανακοίνωσε την ίδρυση ενός παγκόσμιου «χαλιφάτου» με τον αλ Μπαγκντάντι να αναλαμβάνει τα ηνία του. Από τη μέρα που ο αλ Μπαγκντάντι αυτοανακηρύχθηκε ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης απέφευγε συστηματικά τις δημόσιες εμφανίσεις.

Η τελευταία του ήταν στη διάρκεια ενός κηρύγματος στο Μεγάλο Τέμενος Αλ Νούρι της Μοσούλης το 2014, όπου κήρυξε το «χαλιφάτο» του στη Συρία και το Ιράκ. Υπό την ηγεσία του το ISIS απέκρουσε τις επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ κατακτώντας μεγάλα, πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου εδάφη, όπου κατοικούσαν εκατομμύρια άνθρωποι. Οι τζιχαντιστές του ISIS δολοφόνησαν με τον πιο αποκρουστικό τρόπο χιλιάδες ανθρώπους -ανάμεσά τους και δυτικούς ομήρους που τους αποκεφάλισαν σε βίντεο που προκάλεσαν ανατριχίλα και αποτροπιασμό σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο αλ Μπαγκντάντι είναι μία από τις ελάχιστες κεφαλές του ISIS που διαφεύγουν της σύλληψης μετά τις αλλεπάλληλες ήττες του «Ισλαμικού Κράτους», που οδήγησαν στη συρρίκνωση των τεράστιων εδαφών που ήλεγχε κάποτε -και έφθαναν το μέγεθος της Βρετανίας – σε μια μικρή λωρίδα γης στην κοιλάδα του Ευφράτη και ορισμένους ακόμη θυλάκους.

Στο μήνυμά του του περασμένου Απριλίου, λίγους μήνες αφότου κυκλοφόρησαν φήμες ότι υπαρχηγοί του στασίασαν εναντίον του μετά τις ήττες του ISIS, ο αλ Μπαγκντάντι εμφανίστηκε όπως παλαιότερα ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν καθιστός, με μακριά γενειάδα κι ένα Καλάσνικοφ δίπλα του, προσπαθώντας να αποπνεύσει έναν αέρα σοφίας, όπως ο πάλαι ποτέ αρχηγός της Αλ Κάιντα, χωρίς, ωστόσο, να θεωρηθεί ποτέ χαρισματικός ρήτορας που συνεγείρει με τις ομιλίες του τα πλήθη.

Ο αλ Μπαγκντάντι, που πιστεύεται ότι έχει τρεις γυναίκες, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για τον βιασμό κοριτσιών και γυναικών που μεταχειριζόταν ως «σκλάβες του σεξ» -μεταξύ των οποίων μια ανήλικη Κούρδισσα Γιαζίντι και μια Αμερικανίδα -μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης, που είχε απαχθεί και αργότερα δολοφονήθηκε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με το θάνατό του -εφόσον επιβεβαιωθεί – o κήρυκας του μίσους κατά των αλλοθρήσκων και των «σταυροφόρων» αφήνει πίσω του τα ματωμένα χνάρια χιλιάδων απάνθρωπων εγκλημάτων αλλά και τη θλιβερή συνειδητοποίηση ότι ο ίδιος και το αιμοδιψές δημιούργημά του είναι ένα διαρκές σύμπτωμα περιφερειακών συγκρούσεων και αποτυχιών καθώς και του τι μπορεί να κάνει η διάδοση μηνυμάτων μίσους μέσω του Διαδικτύου σε διαταραγμένα άτομα…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.