Το Πεντάγωνο αντικατέστησε τις τουρκικές εταιρείες στο πρόγραμμα των F-35: «Σκληρό πόκερ» Ν.Τραμπ-Ρ.Τ.Ερντογάν

Το Πεντάγωνο αντικατέστησε τις τουρκικές εταιρείες στο πρόγραμμα των F-35: «Σκληρό πόκερ» Ν.Τραμπ-Ρ.Τ.Ερντογάν

To αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ήδη βρει τις εταιρείες που θα αντικαταστήσουν τις τουρκικές οι οποίες συμμετείχαν στο πρόγραμμα των F-35 και είχαν αναλάβει την παραγωγή εξαρτημάτων του μαχητικού 5ης γενιάς.

Η απόφαση για την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, επηρεάζει οκτώ τουρκικές εταιρείες, οι οποίες αναμένεται να χάσουν το 30% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

Το θέμα είναι εάν θα τηρηθεί η απόφαση αυτή καθώς ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ είπε χθες στον Τούρκο ομόλογό του Ρ.Τ.Ερντογάν πως αναζητούνται λύσεις για το πως θα παραλάβει εν τέλει η Τουρκία τα F-35.

Βέβαια όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο των εκατέρωθεν πιέσεων για την αγορά και παραλαβή από την Άγκυρα των ρωσικών α/α συστημάτων S-400.

Ο επικεφαλής του προγράμματος F-35 του Πενταγώνου, ο οποίος κατέθετε την Τετάρτη στο Κογκρέσο, την ώρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντούσε τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει σταδιακά από το πρόγραμμα.

Οι τουρκικές εταιρείες θα συνεχίσουν να παραδίδουν εξαρτήματα που έχουν ήδη παραγγελθεί και έχουν ημερομηνία παράδοσης πριν το Μάρτιο του 2020. Η Υφυπουργός Άμυνας Έλενα Λορντ επιμένει ότι η έξοδος της Τουρκίας από το πρόγραμμα δεν αναμένεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στην παραγωγή του F-35.

Η αλήθεια είναι ότι το σίριαλ των F-35 θα συνεχιστεί σίγουρα μέχρι τον Μάρτιο του 2020 μετά την τη συνάντησή του Ρ.Τ.Ερντογάν με τον Ντ.Τραμπ καθώς ο Τούρκος πρόεδρος αναφορικά με την αμερικανική πρόταση να εγκαταλειφθούν οι S-400 και να αντικατασταθούν, με το ήσσονος επιχειρησιακής αξίας, αμερικανικό α/α σύστημα Patriot PAC-3 απάντησε αρνητικά.

Μάλιστα ο Ρ.Τ.Ερντογάν έκανε ευθεία αναφορά στην Ελλάδα και τα συστήματα S-300.

«Μας είπαν είναι δικαίωμα σας να συνεχίσετε τις σχέσεις με τη Ρωσία, όμως να περάσετε με τρακτέρ πάνω από τους S-400. Eμείς τους είπαμε πως θεωρούμε πως θα είναι παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μας η εντελώς απόσυρση των ῎S-400 και δεν είναι σωστό. Δεν είπατε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει S-300. Γιατί δεν κάνετε κάτι τέτοιο και για εκεί», είπε σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν μίλησε για τις συνομιλίες του με τον Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας πως «για τα προβλήματα ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ, υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και ενδιαφέρον, ώστε να βρεθεί λύση, σε ειλικρινή βάση».

«Πρέπει να αναφέρω πως υπάρχουν κύκλοι γύρω από τον Τραμπ, οι οποίοι προσπαθούν σκληρά για χαλάσουν οι σχέσεις μας» συνέχισε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε πως «ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, είναι ο διάλογος που θα βασίζεται σε σωστή ενημέρωση».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα των οπλικών συστημάτων, σημειώνοντας πως «είπαμε ότι μπορούμε να αγοράσουμε τους Patriot. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ανατικαταστήσουμε πλήρως τα S-400 με τους Patriot. Η πρόταση που δεχτήκαμε για να κάνουμε κάτι τέτοιο, προσβάλει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν είναι σωστή. Ας έχουμε και τα δυο. Είδα πως ο Τραμπ ήταν θετικός στην προσέγγισή μας. Του υπενθύμισα πως δεν είμαστε συνεργάτες στο πρόγραμμα των F-35».

Μάλιστα αποκάλυψε ότι δέχθηκε έντονες πιέσεις από τους Αμερικανούς για να εγκαταλείψει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα. «Όμως όταν είδαμε την επιμονή τους είπαμε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας με τον κύριο Ιμπραχίμ ( Καλίν), τον Σύμβουλο Ασφαλείας των ΗΠΑ Ο’ Μπράϊαν και τους υπουργούς Άμυνας μας σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και να δούμε τα αποτελέσματα. Μας λένε πως οι S-400 δεν μπορούν να συνεργαστούν με τα F-35. Mα ήδη δεν μας δίνετε F-35», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Για τη συνάντηση με μία ομάδα Γερουσιαστών που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με την συμμετοχή του Τούρκου προέδρου ο Ερντογάν είπε ότι «την κανόνισε ο Τραμπ ο οποίος είναι διαφορετικός από τους άλλους. Εγώ του είπα αν θεωρεί σωστό να απευθυνθώ στο Κογκρέσο κι εκείνοι να ακούσουν τις αλήθειες. Εκείνος είπε ας έρθουν τώρα κάποιοι Γερουσιαστές».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ξέρει να παίζει σωστά και υπομονετικά το σκληρό παιχνίδι των παζαριών…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.