Βίντεο δείχνει το «ανίκητο» F-22 να χάνει σε «αερομαχία» από το γαλλικό Rafale: Το έκρυψαν για 10 χρόνια οι Αμερικανοί

Βίντεο δείχνει το «ανίκητο» F-22 να χάνει σε «αερομαχία» από το γαλλικό Rafale: Το έκρυψαν για 10 χρόνια οι Αμερικανοί

Πριν από 10 χρόνια, συνέβη κάτι το οποίο οι Αμερικανοί απέκρυψαν για να μην «λερωθεί» η εικόνα του F-22 ως ανίκητου μαχητικού, όπως καταδεικνύει βίντεο που δημοσιεύτηκε, με γαλλικό μαχητικό Rafale να «καταρρίπτει» το αμερικανικό αεροσκάφος σε «εικονική αερομαχία».

Το Νοέμβριο του 2009, μαχητικά αεροσκάφη F-22 μετέβησαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να ασκηθούν και να εκπαιδευτούν με μαχητικά αεροσκάφη της γαλλικής Αεροπορίας και με Typhoon της RAF.


Τον επόμενο μήνα, το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε βίντεο από μια κάμερα ενός Rafale προς τα που δείχνει ένα stealth μαχητικό F-22 σε μειονεκτική θέση κατά την διάρκεια αερομαχίας, υπονοώντας ότι το γαλλικό αεροπλάνο είχε κερδίσει τουλάχιστον έναν «γύρο» έναντι του αμερικανικού μαχητικού.

Όπως ήταν αναμενόμενο η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι κάτι τέτοιο έγινε στην πραγματικότητα και επέμειναν ότι τα αεροσκάφη τους είχαν «το αήττητο» έναντι των Γάλλων κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, μέχρι όμως τον Ιούνιο του 2013, όπου δημοσιεύτηκαν πλάνα από ένα γαλλικό Rafale που αποδείκνυε ότι εν τέλει οι Αμερικανοί έλεγαν ψέματα.

Στο εν λόγω βίντεο φαίνεται ότι το γαλλικό μαχητικό Rafale καταφέρνει να «κλειδώσει» στόχο στο F-22 προκειμένου να το «καταρρίψει» χρησιμοποιώντας έναν καθοδηγούμενο, με υπέρυθρες, πύραυλο τύπου Mica.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συγκεκριμένο βίντεο δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά ποιο ήταν το σενάριο και οι συνθήκες κατά την διάρκεια της άσκησης, ωστόσο αυτό που είναι σίγουρα εμφανές είναι ότι ένα Rafale, ακόμα και αν είναι παλιότερο και λιγότερο εξελιγμένο σε σύγκριση με το F-22, μπορεί να είναι σχεδόν συγκρίσιμο με το stealth μαχητικό, σε συνθήκες αερομαχίας, ενώ ορθό είναι να λαμβάνονται, σε τέτοιες περιπτώσεις και οι ικανότητες των πιλότων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.