Ο Χ.Χάφταρ συναντάει τον Α.Σίσι: «Βομβάρδισε τα αεροδρόμια της Τρίπολης να σταματήσει η τουρκική βοήθεια στο καθεστώς»

Ο Χ.Χάφταρ συναντάει τον Α.Σίσι: «Βομβάρδισε τα αεροδρόμια της Τρίπολης να σταματήσει η τουρκική βοήθεια στο καθεστώς»

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ μετά την χθεσινή αποτυχημένη έφοδο κατά της Τρίπολης όπου οι δυνάμεις του GNA με την βοήθεια εμπειροπόλεμων Τουρκμένων ισλαμιστών από την Συρία κατάφεραν να την αναχαιτίσουν, προσπαθεί να εμπλέξει ενεργά της Αίγυπτο στην λιβυκή σύρραξη ζητώντας από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Α.Σίσι τον βομβαρδισμό των διαδρόμων των αεροδρομίων στην Misrata και στην Mitiga αν είναι δυνατόν ακόμα και σήμερα ώστε να σταματήσει η υποστήριξη της Τουρκίας στο καθεστώς της Τρίπολης.

Η Αίγυπτος πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει διάθεση για άμεση εμπλοκή της στην Λιβύη, τουλάχιστον με τόσο προφανή τρόπο. Βέβαια τα πράγματα είχαν άλλη τροπή μέχρι χθες αλλά πλέον η τουρκική επέμβαση τα άλλαξε όλα και τα έκανε πιο περίπλοκα.

Αξίζει να σημειωθεί πως έρχεται προς ψήφιση στο τουρκικό κοινοβούλιο το αίτημα της Τρίπολη για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αποφασίσουν Ελλάδα και Αίγυπτος δυναμικά, τι θέλουν να κάνουν.

Θα κάτσουν στνη γωνία να «παρατηρούν»;

Χθες αναχαιτίστηκε, σχεδόν σε όλα τα σημεία γύρω από την Τρίπολη της Λιβύης η επίθεση των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, χάρη στην αερογέφυρα ενισχύσεων που έστησε η Τουρκία δια μέσου των FIR, κυρίως της Αιγύπτου, αλλά και της Ελλάδας, παραβιάζοντας την απόφαση του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων και στρατιωτικού προσωπικού στις αντιμαχόμενες δυνάμεις του GNA (αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση) και LNA (οι δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ που υποστηρίζονται από Αίγυπτο, ΗΑΕ, Ιορδανία κλπ.).

Περισσότεροι από 800 φιλότουρκοι ή Τουρκμένοι ισλαμιστές μεταφέρθηκαν από την Συρία και αναπτύχθηκαν άμεσα στα σημεία που είχε διαρραγεί ή υπήρχε κίνδυνος να διαρραγεί η αμυντική διάταξη των κυβερνητικών δυνάμεων.

Από τα συνολικά 11 σημεία από τα οποία είχε ξεκινήσει η επίθεση των δυνάμεων του Χαφτάρ, τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Τρίπολης, κανένα από αυτά δεν κινδυνεύει αυτή την στιγμή με διάρρηξη.

Οι πιο σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των ισλαμιστών μισθοφόρων (2..000 δολ. τον μήνα για συμβόλαιο τριών ή έξι μηνών υπέγραψε η τουρκική κυβέρνηση μαζί τους) διεξάγονται στις περιοχές Al-Khalatat, Yarmouk, Ain Zara, Wadi Al-Rabie και Al-Zatarna, νότια της Τρίπολης καθώς και Ramla, Al-Tuwaysheh και Al-Kazerma κοντά στην Τρίπολη Διεθνές Αεροδρόμιο.

Οι φιλότουρκοι μισθοφόροι από την Συρία έχουν αναπτυχθεί επίσης στις περιοχές Warsfana, Al-Sa’idia, Al-Aziziya και Al-Hirah, νοτιοανατολικά της Τρίπολης και έχουν καταγάγει ήδη τις πρώτες τους νίκες απέναντι στις δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ, οι οποίες έτσι ή αλλιώς αποτελούνται κι αυτές κατά κύριο λόγο από Σουδανούς μισθοφόρους ή μισθοφόρους από τo Τσαντ.

Προέρχονται από τις περιοχές της Αφρίν, έχουν δηλαδή σημαντική πολεμική εμπειρία και οι Τούρκοι τους αντικαθιστούν στην Αφρίν με τακτικά τουρκικά στρατεύματα κατοχής για να τους «απελευθερώσουν» και να πάνε στην Λιβύη.

Οι πλέον ικανοί και πολεμοχαρείς που μεταφέρθηκαν στην Λιβύη είναι οι Τουρκμένοι από το σώμα «Σουλτάνος Μουράτ», που πολέμησαν στην Συρία κατά των Κούρδων.

Μια υπολογίσιμη δύναμη περίπου 2.000 ανδρών της οποίας έχουν μεταφερθεί ήδη στην Τρίπολη περί τους 400.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.