Οι ΗΠΑ ανησυχούν για αντίποινα από το Ιράν μετά τις αεροπορικές επιδρομές

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για αντίποινα από το Ιράν μετά τις αεροπορικές επιδρομές

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποτρέψουν την κλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, μια μέρα μετά τις αεροπορικές επιδρομές των αμερικανικών δυνάμεων ενάντια σε βάσεις φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής στο Ιράκ που προκάλεσαν οργή στη χώρα.

«Ήταν μια αποφασιστική, αλλά αναλογική απάντηση» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής, ο Ντέιβιντ Σένκερ. «Δεν αναζητούμε για μια κλιμάκωση εκεί, επιδιώξουμε μια αποκλιμάκωση», είπε χαρακτηριστικά.

Αμερικανικά αεροπλάνα έπληξαν την Κυριακή βάσεις των ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ, μιας από τις πιο ριζοσπαστικές παρατάξεις του Χασντ αλ-Σαάμπι, συνασπισμού παραστρατιωτικών στον οποίο κυριαρχούν οι φιλοϊρανοί και ο οποίος έχει πλέον ενσωματωθεί στις ιρακινές δυνάμεις. Τουλάχιστον 25 παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές.

Τα πλήγματα αυτά έγιναν ως αντίποινα στον θάνατο, την Παρασκευή, ενός Αμερικανού πολίτη, εργολάβου του στρατού, από επίθεση με ρουκέτες σε ιρακινή στρατιωτική βάση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το ιρανικό καθεστώς υπεύθυνο για τις συχνές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ. Οι επιθέσεις διεξάγονται από ένοπλες πολιτοφυλακές και χρηματοδοτούνται από την Τεχεράνη, ανέφερε ο Σένκερ.

«Τα τελευταία χρόνια, οι Ιρανοί έχουν εκλάβει την έλλειψη απάντησής μας ως αδυναμία και δεν σταμάτησαν…», συμπλήρωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Έτσι, αναπόφευκτα, σκότωσαν έναν Αμερικανό».

«Θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να πλήξουμε έναν στόχο καθοριστικής σημασίας για να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα για τη σημασία που αποδίδουμε στις ζωές Αμερικανών», κατέληξε.

Ο Μπράιαν Χουκ, ειδικός αντιπρόσωπος της Ουάσιγκτον για το Ιράν, τόνισε πως οι ΗΠΑ επέδειξαν αυτοσυγκράτηση αποφεύγοντας να απαντήσουν σε μια σειρά επιθέσεων που αποδίδονται στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων 11 πυραύλων που εξαπολύθηκαν ενάντια σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ ή του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «ήταν πολύ υπομονετικός. Έδειξε μεγάλη αυτοσυγκράτηση», είπε.

«Ελπίζαμε πραγματικά ότι το Ιράν δεν θα έκανε το λάθος να εκλάβει ως αδυναμία την αυτοσυγκράτηση μας. Μετά από τόσες πολλές επιθέσεις, ήταν σημαντικό ο πρόεδρος να διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις μας να απαντήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε το ιρανικό καθεστώς να καταλάβει», πρόσθεσε.

Αμερικανοί φόβοι για πιθανά αντίποινα

Η ιρακινή κυβέρνηση απείλησε σήμερα να «επανεξετάσει» τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς και δεκάδες ιρακινοί βουλευτές ζήτησαν την αναθεώρηση της συμφωνίας συνεργασίας ΗΠΑ-Ιράκ που πλαισιώνει την παρουσία 5.200 Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.

Αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού, μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ανέφεραν ότι θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η πολιτοφυλακή θα απαντήσει με κάποιο τρόπο στις επιδρομές των ΗΠΑ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέα ανάφλεξη των αμερικανο-ιρανικών εντάσεων.

Σήμερα, ένας σιιτής ανώτατος ηγέτης μιας ιρακινής πολιτοφυλακής απείλησε τις αμερικανικές δυνάμεις με μια σκληρή απάντηση στις αμερικανικές επιδρομές.

«Πιστεύω ότι θα προβούν σε αντίποινα», δήλωσε ένας στρατιωτικός αξιωματικός, αναφερόμενος στην υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Κατάεμπ Χεζμπολάχ, τον στόχο των αμερικανικών πληγμάτων.

Ένας άλλος αξιωματικός τόνισε ότι υπάρχει ανησυχία ότι τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας μπορεί να οδηγήσουν σε έναν κύκλο αντιποίνων.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας τόνισαν πως οι αμερικανικές δυνάμεις στην βόρεια ιρακινή επαρχία Νινευή εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού περιπολούν περιμετρικά τις στρατιωτικές βάσεις τους στην Μοσούλη και την Καγιαράχ.

Χθες Κυριακή το Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι το Ιράν και την Κατάεμπ Χεζμπολάχ «πρέπει να παύσουν τις επιθέσεις τους στις ΗΠΑ και στις δυνάμεις του συνασπισμού» για να αποτραπούν περαιτέρω «αμυντικές ενέργειες» από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι αξιωματικοί είπαν ότι προς το παρόν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ περιμένουν να δουν τι ακριβώς θα κάνουν οι πολιτοφυλακές και το Ιράν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.