ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Λιβύη: Παραβιάστηκε η κατάπαυση του πυρός – Αλληλοκατηγορούνται οι δύο πλευρές

Λιβύη: Παραβιάστηκε η κατάπαυση του πυρός – Αλληλοκατηγορούνται οι δύο πλευρές

Συνεχίζονται σήμερα στην Τρίπολη οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, με αποτέλεσμα να ανταλλάσσουν μεταξύ τους κατηγορίες ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός που έχουν προτείνει η Τουρκία και η Ρωσία.

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας ζήτησαν να τεθεί από σήμερα σε ισχύ κατάπαυση του πυρός, εννέα μήνες και πλέον μετά την επίθεση στην Τρίπολη από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ.

Τόσο ο LNA όσο και οι ισλαμιστές της Τρίπολης έχουν συμφωνήσει. Βέβαια οι δεύτεροι δεν είχαν και άλλοι επιλογή καθώς έχουν ηττηθεί στρατιωτικά και πλέον έλεγχουν μόνο μιάμιση πόλη (τη μισή Τρίπολη και την πολιορκούμενη Μισράτα)

Οι ισλαμιστές της Τρίπολης ανέφεραν σε ανακοίνωσή της ότι ακούστηκαν πυρά στις περιοχές Σαλαχεντίν και Γουάντι Ραμπέα “λίγα λεπτά” μετά τις 00:00 π.μ σήμερα τοπική ώρα που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός.

Από νωρίς σήμερα το πρωί ανταλλαγή πυρών ακουγόταν στις συνοικίες Σαλαχεντίν και Αϊν Ζάρα.

«Οι πολιτοφυλακές της GNA παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός σε περισσότερα από ένα πεδία μάχης με όλους τους τύπους όπλων», είπε ο διοικητής του LNA Αλ-Μαμπρούκ Αλ-Γκαζάουι προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του ανέμεναν περαιτέρω οδηγίες από την γενική διοίκηση του LNA.

Μάλιστα χθες το βράδυ υπήρξε ένας νεκρός στρατιώτης του LNA από όλμους των ισλαμιστών, λίγα λεπτά μετά από την υποτιθέμενη κατάπαυση του πυρός.

Η Τουρκία λέει ότι όλες οι πλευρές προσπαθούν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός

Από την πλευρά της η GNA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι κατέγραψε παραβιάσεις από τις “πολιτοφυλακές του επιτιθέμενου”, αλλά ότι “ανανεώνει την δέσμευσή της προς την κατάπαυση του πυρός και τονίζει την ανάγκη για δέσμευση από τους υποστηρικτές αυτής της κατάπαυσης του πυρός και από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για την άψογη εφαρμογή της”.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι παρατήρησε πως όλες οι πλευρές προσπαθούν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και ότι η κατάσταση είνει ήρεμη με εξαίρεση “ένα ή δύο διαφορετικά περιστατικά”.

Φυσικά οι όποιες παραβιάσεις δεν έχουν καμία απολύτως σημασία, αφού με την αποδοχή της κατάπαυσης του πυρός, η μεγάλη επέλαση του LNA σταμάτησε 3-6 χιλιόμετρα από την θάλασσα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως έχουμε δει και στη Συρία παραβιάσεις και μικροσυμπλοκές θα υπάρξουν κι από τις δύο πλευρές αλλά καμία ουσιαστική νίκη ή ήττα που θα καθορίσει το μέλλον της Λιβύης. Αυτό θα κριθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο, όπου θα βρίσκεται η Τουρκία, αλλά η Ελλάδα επέλεξε με την πολιτική της να απέχει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.