Η Γαλλία στέλνει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle απέναντι στις τουρκικές φρεγάτες στην Α.Μεσόγειο

Η Γαλλία στέλνει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle απέναντι στις τουρκικές φρεγάτες στην Α.Μεσόγειο

Η Ομάδα Μάχης του γαλλικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου R91 Charles de Gaulle (μία φρεγάτα FREMM, ένα πυρηνικό υποβρύχιο κι ένα πλοίο διοίκησης και ανεφοδιασμού και φυσικά το ίδιο το αεροπλανοφόρο) θα αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο ως μία πρώτη «απάντηση» του Παρισιού στην τουρκική πρόθεση να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός των Οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν παραχωρηθεί στην γαλλική εταιρεία ΤΟΤΑL, αλλά και για την πρόθεση της Αγκυρας να μην επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις χωρίς την… άδειά της.

Aλλά και ως στήριξη στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται σε «κατάσταση νευρικής κρίσης» μετά και την σημερινή ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν πως θα στείλει το σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis για σεισμικές έρευνες νότια του Καστελόριζου για να υλοποιήσει το παράνομο μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και του 5% της Λιβύης με το οποίο αρπάζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα!​

Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρο Ε.Μακρόν ανακοίνωσε ότι το αεροπλανοφόρο θα εκτελέσει περιπολίες τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2020 για «επιχειρήσεις σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή».

Η Γαλλία δείχνει ως η μοναδική σοβαρή δύναμη που διατίθεται να κοντράρει την Τουρκία στην περιοχή:

«Η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας», δήλωσε πριν λίγες ώρες η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών κατά τη σημερινή ενημέρωση των ΜΜΕ.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο μεταφέρει 28 μαχητικά Rafale-M, δύο αεροσκάφη εναέρια ραντάρ E-2C Hawkeye και μέχρι 12 μεταφορικά ελικόπτερα και ειδικών επιχειρήσεων.

Είναι μια ανάπτυξη στην οποία δεν έχει απάντηση η Τουρκία, η οποία μέχρι τώρα εκμεταλλεύεται όχι μόνο τη ναυτική ισχύ της, αλλά και την εγγύτητα των αεροπορικών βάσεων της στην Ανατολική Μεσόγειο για να «πουλάει τσαμπουκά».

Με 28 Rafale-Μ, κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να υπάρξει συμπεριφορά ανάλογη με αυτή που υπήρξε στο γεωτρύπανο της ιταλικής ENI που απειλήθηκε με εμβολισμό και βύθιση από το τουρκικό Ναυτικό…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.