ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Διάσκεψη Βερολίνου: Αυτοί είναι οι όροι που Βερολίνο, Μόσχα και Άγκυρα θα υπαγορεύσουν στον Χαφτάρ

Διάσκεψη Βερολίνου: Αυτοί είναι οι όροι που Βερολίνο, Μόσχα και Άγκυρα θα υπαγορεύσουν στον Χαφτάρ

Ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών και η πραγματική τήρηση του εμπάργκο όπλων αποτελούν τα βασικά σημεία του εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών, επί του οποίου θα επιδιωχθεί αύριο στο Βερολίνο η συναίνεση των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη για τη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το έγγραφο αναφέρει ότι «θα πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπής εφαρμογή του εμπάργκο όπλων» για τη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα.

Το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος χωρίζεται σε έξι τομείς, οι οποίοι, εκτός από την κατάπαυση του πυρός και την τήρηση της επανειλημμένα παραβιασθείσας απαγόρευσης εισαγωγής όπλων, αφορούν μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Η σχετική επιστολή των Ηνωμένων Εθνών φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και ημερομηνία 15 Ιανουαρίου, αναφέρει το dpa. Οι συμμετέχοντες στην αυριανή Διάσκεψη αναμένεται να δεσμευτούν την Κυριακή για την επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη και για συμμόρφωση με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ απέκλεισαν σήμερα τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσε η λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ).

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕΠ αναφέρει πως οι εξαγωγές σταματούν στα λιμάνια της πετρελαϊκής ημισελήνου, τον πνεύμονα της λιβυκής οικονομίας: Μπρέγκα, Ρας Λανούφ, αλ-Σέντρα, αλ-Χαρίγκα. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο αποκλεισμός θα προκαλέσει μείωση της παραγωγής της χώρας από 1,3 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, σε 500.000 βαρέλια ημερησίως.

Την πολιτική λύση για τον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη, μέσα σε ένα συνολικό πλαίσιο που να καλύπτει όλες τις πτυχές του θέματος, όπως η πολιτική, η οικονομία, η ασφάλεια και ο στρατός, καθώς και την απόρριψη των παράνομων ξένων παρεμβάσεων στη Λιβύη, θα υποστηρίξει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος μεταβαίνει στο Βερολίνο για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από την τελευταία, πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γιτ, που μεταβαίνει στη Γερμανία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη, θα επαναλάβει τις απόψεις του Αραβικού Συνδέσμου για μία συνολική πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη.

Όπως αναφέρει ο αιγυπτιακός Τύπος, η στάση του Αραβικού Συνδέσμου περιλαμβάνει επίσης την έκκληση στα αντιμαχόμενα μέρη της Λιβύης να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για τη μόνιμη παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την επανάληψη του εθνικού διαλόγου στο στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο υπό την αιγίδα του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη Γκάσαν Σαλάμε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.