Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στη Λιβύη – Δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ σκότωσαν 41 μαχητές των αντιπάλων

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στη Λιβύη – Δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ σκότωσαν 41 μαχητές των αντιπάλων

Ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαλιφά Χαφτάρ, ανακοίνωσε χθες ότι οι άνδρες του σκότωσαν 41 μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων πιστών στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης, καθώς η σύρραξη στη Λιβύη συνεχίζεται έναν χρόνο μετά την κλιμάκωσή της.

Την 4η Απριλίου 2019, ο στρατάρχης Χάφταρ διέταξε τα στρατεύματά του να αρχίσουν ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να κυριεύσουν την Τρίπολη και να ανατρέψουν την ΚΕΣ, η οποία αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το γραφείο Τύπου του ΛΕΣ μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα σε πεδία μαχών, διαβεβαιώνοντας πως ανήκουν σε μαχητές παραστρατιωτικών οργανώσεων προσκείμενων στην ΚΕΣ.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατέρριψαν τουρκικά drone στην Μισράτα

Νωρίτερα χθες, οι δυνάμεις του Χαφτάρ ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν τρία τουρκικής κατασκευής τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των αντιπάλων τους, κοντά στην πόλη Μισράτα, περίπου 200 χλμ αν. της Τρίπολης.

Παράλληλα επίσης χθες μεταγωγικό αεροσκάφος του ΛΕΣ καταρρίφθηκε από παραστρατιωτικούς πιστούς στην ΚΕΣ, ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές, δίνοντας όμως διαφορετικές εκδοχές για τη φύση του φορτίου του.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ ανέφεραν πως το μεταγωγικό χτυπήθηκε στην Ταρχούνα, πόλη που ο ΛΕΣ χρησιμοποιεί ως προκεχωρημένο κέντρο διοίκησης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΛΕΣ Άχμεντ Μισμάρι, το αεροσκάφος μετέφερε ιατρικά εφόδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αντίθετα, σύμφωνα με δυνάμεις πιστές στην ΚΕΣ, μετέφερε πυρομαχικά.

Τα ΗΑΕ στο πλευρό του Χαφτάρ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που υποστηρίζουν τον ΛΕΣ, τον έχουν εφοδιάσει με κινεζικής κατασκευής τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Wing Loong, που του δίνουν πλεονέκτημα έναντι των τουρκικής κατασκευής UAVs των αντιπάλων του, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ, διπλωμάτες και αναλυτές. Από την άλλη, η Τουρκία, για να ενισχύσει τις δυνάμεις της ΚΕΣ, τους προμήθευσε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και ανέπτυξε στρατιωτικούς συμβούλους.

Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) έχει καταγράψει τουλάχιστον 356 θανάτους και άλλους 329 τραυματισμούς αμάχων αφότου άρχισαν οι εχθροπραξίες. Περίπου 150.000 άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, άλλοι 345.000 πολίτες συνεχίζουν να ζουν σε περιοχές όπου βρίσκονται μέτωπα, ενώ ακόμη σχεδόν 750.000 μένουν σε περιοχές που πλήττονται από τη σύρραξη.

Εχθροπραξίες παρά την έκκληση του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός

Οι νέες εχθροπραξίες καταγράφηκαν παρά τη έκκληση που απηύθυνε προχθές Σάββατο ο ΟΗΕ να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Η περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου θα ήταν καταστροφική για το σύστημα υγείας της Λιβύης, που είναι ήδη σε κατάσταση διάλυσης έπειτα από χρόνια σύρραξης και χάους. Ήδη εκφράζονται ανησυχίες πως θα καταρρεύσει αν κληθεί να αντιμετωπίσει την επαπειλούμενη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη Λιβύη καταγράφονταν από τις υγειονομικές αρχές 16 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό και ένας θάνατος ως χθες Κυριακή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.