Άσχημη εξέλιξη: Η Άγκυρα μεταφέρει άνδρες & οπλισμό μέσα από το FIR Λευκωσίας & κρατάει τον Σάρατζ «ζωντανό»

Άσχημη εξέλιξη: Η Άγκυρα μεταφέρει άνδρες & οπλισμό μέσα από το FIR Λευκωσίας & κρατάει τον Σάρατζ «ζωντανό»

Δεδομένου ότι η Ελλάδα αντέδρασε και περιόρισε σημαντικά τις εγκρίσεις για την διέλευση τουρκικών πτήσεων προς Λιβύη με σκοπό τον εξοπλισμό των φιλοτουρκικών δυνάμεων της κυβέρνησης Σάρατζ μέσω του Fir Αθηνών, η Τουρκία επελεξε την εναλλακτική οδό του Fir Λευκωσίας.

Με αυτό τον τρόπο έχει δώσει ώθηση στις λιβυκές φιλοτουρκικές δυνάμεις και έχουν ανακτήσει εδάφη.

Μέσω Fir Λευκωσίας πραγματοποιεί την μεγαλύτερη, τακτική αερογέφυρα εφοδιασμού με πολεμοφόδια και βαρύ οπλισμό, αλλά και με σημαντικό αριθμό ισλαμιστών Τουρκμένων ανταρτών από τη Συρία (με συριακό διαβατήριο αλλά με τουρκική συνείδηση) εν μέσω πανδημίας και του εμπάργκο του ΟΗΕ.

Μάλιστα όπως δείχνουν τα στοιχεία που αποκαλύπτει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος», το τελευταίο δεκαπενθήμερο η κυβέρνηση Ερντογάν έχει εντείνει τις μεταφορές εκεμεταλλευόμενη το γεγονός ότι κανείς δεν αχολείται τώρα με την Λιβύη λογω της πανδημίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσω του Fir Λευκωσίας, η Τουρκία παραβιάζει αποφάσεις του ΟΗΕ για να βοηθά τις δυνάμεις που υποστηρίζει στη Λιβύη, με ένα από τους κύριους στόχους της στήριξης αυτής να είναι η παράνομη διεκδίκηση τμημάτων των υφαλοκρηπίδων Κύπρου και Ελλάδας σε συνεργασία με τις εκεί φιλοτουρκικές δυνάμεις.

Καταγράφονται καθημερινές πτήσεις μεταγωγικού τύπου Il-76TD με εγγραφή 5A-POL που ανήκει στην πολεμική αεροπορία του “κυβερνητικού” στρατού της Λιβύης, όπως και αεροπλάνου τύπου Airbus A300B4-622R με νηολόγιο T7-ASK, που ναυλώνεται μέσω εταιρείας με έδρα στον Άγιο Μαρίνο, πετούν από Κωνσταντινούπολη μέσω του Fir Λευκωσίας προς τη Λιβύη.

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτη, όλες οι δυνάμεις της ανατολικής και κεντρικής Μεσογείου τέθηκαν σε συναγερμό όταν στο Fir Λευκωσίας εισήλθαν από την Τουρκία σχεδόν ταυτόχρονα πέντε πολεμικά αεροσκάφη και συγκεκριμένα τρία Boeing KC-135R (με νηολόγιο 62-6567, 57-2609, 60-2306), ένα Boeing E-7T (13-001) και ένα Lockheed C-130E (63-13188), τα οποία αφού έφτασαν στο νοτιοδυτικό τμήμα του Fir κατευθύνθηκαν προς τη Λιβύη.

Εξάλλου, την Τρίτη, οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, δημοσιοποίησαν σειρά από βίντεο, με ισλαμιστές που αιχμαλώτισαν τις τελευταίες μέρες, στα οποία οι Σύροι Τουρκμένοι ισλαμιστές αιχμάλωτοι ομολογούν ότι μισθοδοτήθηκαν από την Τουρκία και συγκεντρώθηκαν στη Μισράτα, απ’ όπου μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί μεταφέρθηκαν με πολιτικά αεροπλάνα των Λιβυκών Αερογραμμών στη Λιβύη για να πολεμήσουν υπέρ των φιλοτουρκικών δυνάμεων.

Eκτός από τους Τουρκμένους της Αλ Κάιντα η Άγκυρα μεταφέρει και πρώην μαχητές του ISIS.

Η τουρκική στρατιωτική βοήθεια ήταν κρίσιμη και έδωσε την δυνατότητα στις δυνάμεις του Σάρατζ να ανακαταλάβουν και δύο πόλεις ενώ οι δυνάμεις του Χάφταρ δείχνουν να έχουν μείνει από ορμή και να έχουν «βαλτώσει» στα περίχωρα της Τρίπολης.

Μάλιστα η γαλλική Le Monde αναφέρει πως τα τουρκικά drone έχουν αλλάξει την τακτική κατάσταση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και αυτές οι πτήσεις περνούν καθημερινά πλέον από το Fir Λευκωσίας. Στην Αθήνα λόγω κορωνοϊού έχουν ξεχάσει το ποιος πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο αυτόν, ή δείχνει να μην τους απασχολεί και πολύ…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.