Σύγκρουση Γαλλίας και Τουρκίας για τον έλεγχο Σαχάρας και Σαχέλ! – Τα τουρκικά σχέδια για «μουσουλμανική κυριαρχία»

Σύγκρουση Γαλλίας και Τουρκίας για τον έλεγχο Σαχάρας και Σαχέλ! – Τα τουρκικά σχέδια για «μουσουλμανική κυριαρχία»

Θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι οι φιλοδοξίες της Τουρκίας περιορίζονται στη Λιβύη ή τη Βόρεια Αφρική.

Θα ήταν επίσης λάθος να πούμε ότι η θέση που έχει πάρει η Γαλλία υπέρ της Ελλάδας στο θέμα των τουρκικών γεωτρήσεων είναι απόρροια μόνο των καλών σχέσεων Αθήνας και Παρισιού.

Θα ήταν ακόμη πιο αβάσιμο να φανταστεί κανείς ότι οι ύποπτες συνδέσεις της Άγκυρας με τρομοκρατικές οργανώσεις περιορίζονται στον αραβικό κόσμο.

Η κόντρα Τουρκίας και Γαλλίας έχει βαθύτερες ρίζες και αυτές βρίσκονται στον έλεγχο της Σαχάρας και του Σαχέλ.

Ναι, δεν διαβάσατε λάθος: Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας είναι πέρα από τη Λιβύη και τον έλεγχο της χώρας και επεκτείνονται πολύ νοτιότερα μέσα στην αφρικανική Ήπειρο.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει βάλει σε λειτουργία ένα σχέδιο επέκτασης στην Αφρική το οποίο επεξεργάζεται εδώ και χρόνια, οι δεσμοί της άλλωστε με διάφορες οργανώσεις στην, πολυτάραχη, περιοχή είναι γνωστοί. Ίσως πολλοί δεν έχουν καταλάβει πόσο βαθιά είναι η σχέση μεταξύ Τουρκίας και εξτρεμιστών μουσουλμάνων σε αφρικανικές χώρες όπως το Τσαντ, ο Νίγηρας, το Μάλι, η Νιγηρία και το Καμερούν, πέρα απο αυτή που υπάρχει ήδη στην Συρία.

Μεγάλο μέρος της περιοχής που περιβάλλει τη Λιβύη αποτελεί εύφορο «έδαφος» για συνεργασία και συντονισμό μεταξύ της Άγκυρας και ενεργών μουσουλμανικών τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες έχουν αυξήσει τις δραστηριότητές τους τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η Τουρκία κάνει κινήσεις στη Λιβύη και οι μεγάλες δυνάμεις είναι απασχολημένες με την πανδημία.

Η εξτρεμιστική μουσουλμανική οργάνωση «Boko Haram», και μια από τις πλέον αιμοσταγείς σε όλο τον κόσμο με έδρα τη Νιγηρία, που την αγριότητά της «συναγωνίζεται» μόνο η ISIS (άλλωστε είναι ιδίων πεποιθήσεων και οι δύο) άρχισε να επεκτείνεται στις χώρες της λεκάνης του Τσαντ, σχεδόν σαν να ακολουθεί στρατηγικές οδηγίες…

Έχει αρχίσει να εξασφαλίζει σημαντικές νίκες την ίδια στιγμή που η Τουρκία κάνει σοβαρούς στρατιωτικούς ελιγμούς στη Λιβύη. Η Boko Haram και άλλες ριζοσπαστικές οργανώσεις συγκρούστηκαν έντονα με τις ένοπλες δυνάμεις του Τσαντ, οι οποίες έχουν μειώσει την πίεση στο νότιο μέτωπο της Λιβύης, όπου είναι γνωστό ότι Τούρκοι μισθοφόροι πολεμούν για την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη.

Το Τσαντ έχει γίνει βασικός στόχος για τη Boko Haram οι δεσμοί του οποίου φτάνουν μέχρι την Τουρκία. Το Τσαντ έχει μια σκοτεινή ιστορία με εξτρεμιστές, σημαντικό ρόλο στην αποσταθεροποίηση της περιοχής έχει παίξει και το Κατάρ βέβαια, στρατηγικός σύμμαχος της Τουρκίας.

Ο Ρόλος της Γαλλίας στην Αφρική

Τον Φεβρουάριο του 2019, τα γαλλικά στρατεύματα στην Αφρική επιτέθηκαν σε ένοπλους εξτρεμιστές μουσουλμάνους που υποστηρίζονται από την Τουρκία και το Κατάρ. Το Τσαντ είχε ζητήσει επανειλημμένως την βοήθεια του Παρισιού

Η στρατιωτική δύναμη, με αρχηγό τη Γαλλία, για την καταπολέμηση της Boko Haram περιλαμβάνει στρατιώτες από το Τσαντ, το Καμερούν, τον Νίγηρα και τη Νιγηρία.

Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε καλέσει τους συμμετέχοντες στη μίνι αφρικανική σύνοδο κορυφής στο Μέγαρο των Ηλυσίων με θέμα την ασφάλεια στη Νιγηρία να εφαρμόσουν ένα «συνολικό σχέδιο» κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

«Η Μπόκο Χαράμ έχει μετατραπεί σε σημαντική απειλή για το σύνολο της δυτικής Αφρικής, και πλέον και για την κεντρική Αφρική, ενώ έχουν αποδειχθεί οι σχέσεις της με την Aqmi (Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ) και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», είχε δηλώσει ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας στο οποίο συμμετείχαν οι πρόεδροι της Νιγηρίας, του Νίγηρα, του Καμερούν, του Τσαντ και του Μπενίν, το 2014,. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση συμμετείχαν επίσης στις συνομιλίες.

Ήταν τότε που ένα συνολικό σχέδιο ανταλλαγής πληροφοριών, συντονισμού δράσης και προστασίας των συνόρων είχε μπει σε λειτουργία.

Χρόνια αργότερα και με την πανδημία να σφυροκοπά τον κόσμο ο Ερντογάν βρήκε πρόσφορο έδαφος για να μεγαλώσει την σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.

Τι οραματίζεται ο Τούρκος πρόεδρος; Ένα μεγάλο κύκλο, όχι σφαίρα επιρροής, αλλά κύκλο κυριαρχίας:

Αυτός θα ξεκινά από την φινλανδοποιημένη Ελλάδα, κράτος δορυφόρο με μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς στο έδαφός της, θα συνεχίζει στην Λιβύη από εκεί θα κατεβαίνει νοτιότερα στο Σαχέλ και από εκεί θα ανεβαίνει βόρεια από την Αίγυπτο μέχρι την Κύπρο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βέβαια τον κύκλο αυτό «χαλάει» προς το παρόν ο Αλ Σισι ο ηγέτης Αιγύπτου και για αυτό το λόγο η Τουρκία υποστηρίζει έντονα τους «αδελφούς μουσουλμάνους» προκειμένου να αποκτήσουν την εξουσία στην Αίγυπτο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.