ΗΠΑ: Έτοιμος ο Στρατός για καταστολή της ετερόκλητης εξέγερσης – Σε αδιέξοδο ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Μινεσότα

ΗΠΑ: Έτοιμος ο Στρατός για καταστολή της ετερόκλητης εξέγερσης – Σε αδιέξοδο ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Μινεσότα

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας διέταξε τον Στρατό να θέσει αρκετές στρατιωτικές αστυνομικές μονάδες των ΗΠΑ σε ετοιμότητα για να αναπτυχθούν στη Μινεάπολη, όπου η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πυροδότησε τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες.

Στρατιώτες από τη βάση Fort Bragg στη Βόρεια Καρολίνα και την πόλη Fort Drum στη Νέα Υόρκη έχουν λάβει εντολή να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν εντός τεσσάρων ωρών εάν τους ζητηθεί.

Οι εντολές για ετοιμασία των στρατιωτών εστάλησαν προφορικά πριν λίγες ώρες, αφού ο Πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας στρατιωτικές επιλογές για να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των αναταραχών στη Μινεάπολη μετά από διαμαρτυρίες που κατέληξαν σε λεηλασίες και εμπρησμούς σε ορισμένα μέρη της πόλης.

Ταυτόχρονα διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ χθες βράδυ, μετά τον θάνατο στην αρχή της εβδομάδας του μαύρου Τζορτ Φλόιντ.

Σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών έθεσε το Πεντάγωνο στρατιωτικές μονάδες, σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή τους από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Μινεσότα Τιμ Γουόλτζ για την αντιμετώπιση των ταραχών που συνεχίζονται μετά τον θάνατο του μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό (ο οποίος είναι παντρεμένος με ασιατικής καταγωγής Λαοτινή) στην Μινεάπολις.

Το Πεντάγωνο διευκρινίζει σε ανακοίνωση ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Μινεσότα για συνδρομή του στρατού προς την Εθνοφρουρά της πολιτείας και είναι σαφές ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς έχει αποτύχει να τηρήσει την τάξη την Πολιτεία του.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ δήλωσε ότι «εξωτερικά ακραία στοιχεία και ταραξίες» έχουν οικειοποιηθεί τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ομάδες εξωτερικών ακραίων στοιχείων και ταραξιών εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να υπηρετήσουν την δική τους χωριστή και βίαιη ατζέντα», δήλωσε μπροστά στις κάμερες ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Αποτελεί ομοσπονδιακό αδίκημα να διασχίζει κανείς τα σύνορα των πολιτειών ή να χρησιμοποιεί διαπολιτειακές υποδομές για να υποκινεί ή να συμμετέχει σε βίαιες εξεγέρσεις και θα εφαρμόσουμε τους σχετικούς νόμους», προειδοποίησε.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Εθνοφρουρά της Μινεσότα βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έπειτα από τέσσερις νύκτες λεηλασιών που επεκτάθηκαν και σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς δήλωσε ότι «η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος» και ότι «περιμένει πως οι αποψινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα είναι οι βιαιότερες μέχρι σήμερα».

«Δεχόμαστε επίθεση. Πρέπει να επιβληθεί η τάξη. Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την δύναμη της καλοσύνης και της δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ετερόκλητα στοιχεία, ορισμένοι υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας και μέλη καρτέλ ναρκωτικών ευθύνονται για ορισμένα από τα βίαια επεισόδια στην Μινεάπολις.

Οταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να δώσει διευκρινίσεις, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει την σκέψη του.

Οι διαδηλώσεις συνεχίσθηκαν για τέταρτη νύκτα χθες και μετά την ανακοίνωση της σύλληψης και της απαγγελίας κατηγοριών για ανθρωποκτονία τρίτου βαθμού κατά του Ντέρεκ Σόβιν, του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε στις αρχές των αμερικανικών πολιτειών και πόλεων να σκληρύνουν κατά πολύ την στάση τους κατά των διαμαρτυριών εναντίον της αστυνομίας, διαφορετικά θα επέμβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τον Στρατό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Φιλελεύθεροι Κυβερνήτες και Δήμαρχοι πρέπει να τηρήσουν ΠΟΛΥ σκληρότερη στάση, διαφορετικά η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα επέμβει και θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει, και αυτό περιλαμβάνει την χρήση της απεριόριστης ισχύος του Στρατού μας και πολλές συλλήψεις», απείλησε ο Τραμπ με ένα ακόμη tweet.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.