Το φιτίλι της οργής άναψε στο Λίβανο με πλήθη διαδηλωτών να στήνουν οδοφράγματα με φλεγόμενα ελαστικά, κάδους απορριμάτων και τα οχήματά τους και να πετούν βόμβες μολότοφ κατά τραπεζών μετά την υποτίμηση του νομίσματος της χώρας κατά 25% μέσα σε μόλις δύο 24ωρα!

Οι διαδηλώσεις από την Τρίπολη μέχρι την κοιλάδα Μπεκάα στα ανατολικά, την Βηρυττό και την Τύρο στα νότια ήταν από τις πιο οργισμένες που έχουν ξεσπάσει από το περασμένο φθινόπωρο λόγω της οικονομικής κρίσης και ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε υποκατάστημα της Κεντρικής Τράπεζας, έκαναν βανδαλισμούς σε αρκετές ιδιωτικές και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής σε πολλές περιοχές. Μόνον στην Τρίπολη τραυματίστηκαν τουλάχιστον 41 άτομα σύμφωνα με την λιβανέζικη Ερυθρά Ημισέληνο.

Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι έχουν μείνει άνεργοι το τελευταίο εξάμηνο κι εκατοντάδες επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά αφού η έλλειψη συναλλαγματικών αποθεμάτων σε δολάρια οδήγησε την ισοτιμία της λιβανέζικης λίρας από 1.500 προς ένα δολάριο το περασμένο καλοκαίρι σε 4.000 προς ένα δολάριο τον προηγούμενο μήνα. Η κατρακύλα όμως εξελίχθηκε σε ελεύθερη πτώση την Τετάρτη και την Πέμπτη όταν η ισοτιμία αυτή έπεσε στις 5.000 λιβανέζικες λίρες προς ένα δολάριο στη μαύρη αγορά – πράγμα που σημαίνει ότι το εθνικό νόμισμα της χώρας έχει χάσει το 70% της αξίας του από τον περασμένο Οκτώβριο. Πολλοί Λιβανέζοι που επιβιώνουν από τις αποταμιεύσεις τους έπεσαν σε φτώχεια ενώ η πανδημία του κορωνοϊού επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τη δεινή τους θέση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες για σήμερα συναντήσεις του και μετά την έκτακτη πρωινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα ακολουθήσει νέα το απόγευμα στο προεδρικό Μέγαρο υπό τον πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν. Η κατάρρευση της λιβανέζικης λίρας είναι η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Ντιάμπ, που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Φεβρουάριο μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Σαάντ Χαρίρι στην άνευ προηγουμένου εξέγερση στα τέλη του περασμένου χρόνου και τις αρχές του 2020