ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο Χουλουσί Ακάρ σπεύδει στην Τρίπολη για να συντονίσει την επίθεση στην Σύρτη! – Πως θα αντιδράσει η Αίγυπτος;

Ο Χουλουσί Ακάρ σπεύδει στην Τρίπολη για να συντονίσει την επίθεση στην  Σύρτη! – Πως θα αντιδράσει η Αίγυπτος;

Η ηλεκτρονική τουρκική εφημερίδα «T24» αποκάλυψε ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ θα επισκεφθεί εκτάκτως τη Λιβύη τις επόμενες μέρες, συνοδεύομενος από τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Yaşar Güler, καθώς οι δυνάμεις της αποκαλούμενης κυβέρνησης «Εθνικής Συμφωνίας» που υποστηρίζονται από την Άγκυρα και τους ισλαμιστές μισθοφόρους προετοιμάζονται να εισβάλουν στην πόλη της Σύρτης, γράφει λιβυκό δημοσίευμα.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο στη Λιβύη, διευκρινίζοντας ότι η κατάληψη της Σύρτης αλλά και της βάσης της αλ-Τζούφρα, συνιστούν «ακρογωνιαίους» λίθους της τουρκικής πολιτικής στη χώρα.

https://twitter.com/t24comtr/status/1275650139403812865

Η παρουσία του Χ.Ακάρ σχετίζεται βέβαια με την ενημέρωση που θα του δώσουν οι επιτόπου Τούρκοι διοικητές και σύμβουλοι αναφορικά με την επίθεση, ενώ ο ίδιος θα δώσει εντολές για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία άρχισε ξανά τις πτήσεις στρατιωτικών μεταφορικών αεροσκαφών C-130 προς τη Μισράτα της Λιβύης, ενώ ο αιγυπτιακός στρατός μπαίνει σε ετοιμότητα για να αποτρέψει τετελεσμένα, αλλά το μέγα ερώτημα είναι: Θα το κάνει;

«Η Αίγυπτος θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει πως η Λιβύη δεν θα περιέλθει στον έλεγχο τρομοκρατικών ή άλλων ένοπλων ομάδων» τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρί, για την αποφασιστικότητα όμως του οποίου οι απόψεις διίστανται.

Κάποιοι λένε ότι δεν επιθυμεί κανενός είδους προστριβή με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα πληροφορίες λένε πως η Αεροπορία του LNA πραγματοποίησε επίθεση κατά κομβόι του GNA κοντά στην Τρίπολη, αλλά δεν υπάρχει κανένα νεο σχετικό με αιγυπτιακή αεροπορική δραστηριότητα.

https://twitter.com/ISCResearch/status/1275865796422651905

Άσχετα με τις δηλώσεις των Αιγυπτίων, τα «γεράκια» της Άγκυρας ωθούν τις δυνάμεις του Σάρατζ προς την κατάληψη της Σύρτης με στρατηγική θέση στη Μεσόγειο και στο αεροδρόμιο Τζούφρα νοτιότερα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πάρει θέση και οι μισθοφόροι της ρωσικής ομάδας Βάγκνερ.

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα ξεπεράσουν τη γραμμή μας Σύρτη ή Τζούφρα να ξέρουν πως το συγκεκριμένο θέμα για εμάς είναι «κόκκινη γραμμή» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

«Η Σύρτη και Τζούφρα σχηματίζουν την ημισέληνο», γράφει σήμερα στη Χουριέτ ο γνωστός για τις πηγές του στο τουρκικό παλάτι Αμπντουλ-καντίρ Σελβί δίνοντας και θρησκευτική διάσταση στη διαμάχη για τις δύο περιοχές.

Ο δημοσιογράφος προαναγγέλλει επίσης την αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αλλά και μια επερχόμενη στρατιωτική επιχείρηση με τις…ευλογίες της Άγκυρας.

Η τουρκική Λιβύη, η οποία δεν είναι καθόλου σχήμα λόγου, αλλά μια πραγματικότητα η οποία υλοποιείται σιγά-σιγά και την οποία οραματίζεται η Άγκυρα, φαίνεται πως έχει προκαλέσει την οργή, όχι της Ελλάδας φυσικά η οποία έχει παραιτηθεί πλήρως, (βλ, εδώ δηλώσεις ομολογίας ήττας Ντόκου), αλλά της Γαλλίας για την οποία όμως όπως αναφέρουν αναλυτές απουσιάζει μια στρατηγική για τη χώρα, μια στρατηγική που έχει η Τουρκία.

Το Παρίσι επέκρινε σήμερα την λοξή συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, τονίζοντας πως αυτή η συμφωνία απειλεί τα συμφέροντα των «συμμάχων μας και των μελών της ΕΕ της Κύπρου και της Ελλάδας».

Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, «Χρειαζόμαστε διευκρινίσεις σχετικά με τον ρόλο που σκοπεύει να διαδραματίσει η Τουρκία στην Λιβύη, όπου πιστεύω ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας συριοποίησης» για να συμπληρώσει λέγοντας πως:

«Η Γαλλία εκτιμά πως είναι απολύτως απαραίτητο να ανοίξει το ταχύτερο η ΕΕ μία συζήτηση σε βάθος, δίχως ταμπού, χωρίς αφέλεια όσον αφορά τις προοπτικές των μελλοντικών σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα και πως θα πρέπει η ΕΕ να προασπισθεί σθεναρά τα δικά της συμφέροντα, διότι η ίδια έχει τα μέσα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.