H αμερικανική Αεροπορία επιβεβαίωσε επισήμως ότι θα αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Defense News την Τρίτη.

Η Αεροπορία των ΗΠΑ θα αγοράσει τα οκτώ αεροσκάφη F-35A που κατασκευάστηκαν αρχικά από την Lockheed Martin για την Τουρκία στο πλαίσιο συμβολαίου 862 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία περιλαμβάνει κι άλλο έξι F-35As όπως και τροποποιήσεις που θα φέρουν τα τουρκικά μαχητικά στην αμερικανική διαμόρφωση.

Aξίζει να σημειώσουμε πως υπάρχουν άλλα 24 F-35 που έχουν κατασκευαστεί σε κάποιο βαθμό για την Άγκυρα.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, η επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας είχε δώσει το πράσινο φως για την παραμονή σε αμερικανικό έδαφος των έξι αεροσκαφών τύπου F-35 που έχει αγοράσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Τα αεροσκάφη δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία, λόγω της αγοράς από την Αγκυρα ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

To Πεντάγωνο είχε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψιν την Αγκυρα να μην προμηθευθεί τους ρωσικούς πυραύλους, επικαλούμενο την «ασυμβατότητά» τους με τα αμερικανικής τεχνολογίας αεροσκάφη. Τα F-35 είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο ώστε να διαφεύγουν την ανίχνευση από τα ραντάρ (τεχνολογία stealth), αλλά η κοινή χρήση τους με τα ρωσικά ραντάρ των S-400 θα μπορούσε να αποκαλύψει στους χειριστές των συστημάτων αυτών, άρα και στη Ρωσία και στους συμμάχους της, τις ενδεχόμενες αδυναμίες των F-35.

Η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων οδήγησε στην ανακοίνωση τερματισμού της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, η οποία ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί στην πράξη, τουλάχιστον σύμφωνα με τον διευθυντή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ισμαΐλ Ντεμίρ.

Τον Απρίλιο, ο Ντεμίρ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παράγει και να προμηθεύει εξαρτήματα του F-35 (γνωστού και ως JSF) κάτι που ούτε οι Αμερικανοί έχουν αρνηθεί.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε ζητήσει άδεια για την προμήθεια 81 F-35, δηλαδή 14 λιγότερων από όσα ενέκρινε η Γερουσία.

Αυτό τι σημαίνει; Πως άλλα θέλει η Γερουσία και η Αεροπορία των ΗΠΑ και άλλα έχει στο μυαλό του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το λογικό είναι πως οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μετά τις 20 Ιανουαρίου του 2020 και αναλόγως με το ποιος θα είναι ο Αμερικανός πρέοδρος. Θα είναι ο νυν, ή ο υποψήφιος των Δημοκρατικών;

Να θυμίσουμε πως το τουρκικό λόμπι έχει στέρεες βάσεις στο Δημοκρατικό κόμμα.

Ακόμα κι αν αλλάξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ποιος εγγυάται πως δεν θα ακολουθηθεί η διαχρονική «γραμμή» των ΗΠΑ για ικανοποίηση με κάθε τρόπο της Άγκυρας; Η γεωπολιτική «γραμμή» της Ουάσινγκτον είναι σταθερή και διαχρονική. Πάντα προσπαθεί να ικανοποιεί τον «κακό» (Τουρκία) αφού έχει δεδομένο τον «καλό» (Ελλάδα)…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!