Την απόφαση να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία πήραν οι πουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της Σύσκεψης που είχαν σήμερα.

Σε μια τηλεδιάσκεψη με επικεφαλής τον Ζοζέπ Μπορέλ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία στο πλαίσιο της καταστολής, όπως αναφέρει αξιωματούχος, των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στη χώρα.

Η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας κατήγγειλε νοθεία όσον αφορά την επανεκλογή του Λουκασένκο καλώντας σε μαζικές συγκεντρώσεις.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την καταστολή και θα καταρτιστεί κατάλογος ονομάτων» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Μόλις οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των κυρώσεων, θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση αξιωματούχοι δήλωσαν ότι καμία χώρα δεν έχει προβάλει αντιρρήσεις στην ιδέα της επιβολής κυρώσεων.

Πριν από τη συνάντηση, υπήρξαν εκκλήσεις για δράση από αρκετά μέλη της ΕΕ, ιδίως από τις γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας, όπως η Πολωνία και η Λιθουανία.