ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Η Σουηδία θεωρεί την Ρωσία απειλή για την ακεραιότητα της – Έθεσε σε ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις

Η Σουηδία θεωρεί την Ρωσία απειλή για την ακεραιότητα της – Έθεσε σε ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις

Εκτός από τουριστικό προορισμό, το Γκότλαντ είναι επίσης μια στρατηγικά σημαντική τοποθεσία, που συχνά αναφέρεται ως «σταθερό αεροπλανοφόρο» της Σουηδίας. Γιατί μάλλον για την Σουηδία το πρόβλημα είναι η Ρωσία και καθόλου για τα ισλαμιστικά γκέτο που έχουν κατακλείσει την χώρα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέραμε εδώ επεισόδια ξέσπασαν χθες Παρασκευή στο Μάλμο της Σουηδίας μερικές ώρες αφού απαγορεύθηκε στον επικεφαλής ενός δεξιού κόμματος της Δανίας η είσοδος στο σουηδικό έδαφος, όπου σκόπευε να οργανώσει διαδήλωση κατά των μουσουλμάνων.

Ο σουηδικός στρατός ανέπτυξε τέσσερα πολεμικά πλοία και έναν απροσδιόριστο αριθμό δυνάμεων εδάφους και πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή σε απάντηση ρωσικής ναυτικής άσκησης που πυροδότησε συναγερμούς σε περιφερειακό επίπεδο.

Η σκανδιναβική χώρα προσπάθησε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία μέσω της αυξημένης στρατιωτική της δραστηριότητας. Η Ann Linde, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, δήλωσε στους Financial Times ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων δεν σχετίζεται με την αναταραχή στη Λευκορωσία – όπου η Στοκχόλμη επιδιώκει να μεσολαβήσει μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές αυτού του μήνα – αλλά με ρωσικές ασκήσεις στη Βαλτική: «Όταν η Ρωσία κάνει μια μεγάλη άσκηση, δείχνουμε ότι έχουμε έναν πολύ ισχυρό στρατό στη Σουηδία και ότι είμαστε φυσικά προετοιμασμένοι για μια αυξημένη κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή μας».

Τα τελευταία χρόνια η Σουηδία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες, μετά από δεκαετίες μειώσεων, ως απάντηση σε μια πιο αποφασιστική Ρωσία και φόβους για τις προθέσεις της Μόσχας στην περιοχή της

Ο Johan Wiktorin, μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών Πολέμου και επικεφαλής της στρατηγικής εταιρείας πληροφοριών Intil, δήλωσε ότι σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί στη Γκότλαντ – που ονομάζεται το αβύθιστο αεροπλανοφόρο της Βαλτικής Θάλασσας – ενώ σε κοντινή περιοχή τέσσερις κορβέτες ασκούνταν με ένα φινλανδικό ναρκαλιευτικό.

Δήλωσε επίσης ότι ένα αμερικανικό αεροσκάφος ειδικών δυνάμεων προσγειώθηκε στη Γκότλαντ το σαββατοκύριακο και πως νορβηγικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν μαζί με βομβαρδιστικά B-52 των ΗΠΑ στην Αρκτική. «Η Σουηδία δείχνει ότι είναι έτοιμη. Είναι πάντα καλύτερο να είμαστε προετοιμασμένοι παρά να αιφνιδιαστούμε», είπε ο κ. Wiktorin, σημειώνοντας ότι την τελευταία φορά που η Σουηδία ανέβασε δημόσια τη στρατιωτική της ετοιμότητα σε αυτό το επίπεδο ήταν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1991 ενάντια στον τότε Σοβιετικό πρόεδρο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο Jan Thornqvist, διοικητής διακλαδικών επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων της Σουηδίας, δήλωσε: «Υπάρχει επί του παρόντος εκτεταμένη στρατιωτική δραστηριότητα στη Βαλτική Θάλασσα, που διεξάγεται από Ρώσους και δυτικούς παίκτες, σε τέτοια κλίμακα που δεν έχουμε παρατηρήσει από τον ψυχρό πόλεμο.” Η αναταραχή στη Λευκορωσία, η οποία προκάλεσε διαμαρτυρίες εναντίον του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατάδειξε πόσο γρήγορα μπορεί να έρθει αστάθεια. Σημείωσε επίσης τους ισχυρισμούς της Λιθουανίας ότι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο της Λευκορωσίας είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της το σαββατοκύριακο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Peter Hultqvist, υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η χώρα «δεν είναι αφελής με κανέναν τρόπο… Τι κάνουμε. . . στέλνει ένα μήνυμα στους εταίρους μας και στη ρωσική πλευρά ότι υποστηρίζουμε τη σουηδική ακεραιότητα και κυριαρχία»,

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.