Σφοδρές συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ – H μεγαλύτερη κλιμάκωση των τελευταίων 25 ετών (βίντεο)

Σφοδρές συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ – H μεγαλύτερη κλιμάκωση των τελευταίων 25 ετών (βίντεο)

Οι δυνάμεις του Μπακού συνεχίζουν να εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις στον αρμενικό ανεξάρτητο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ επιχειρώντας να τον εξαλείψουν με την δύναμη των αριθμών.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου, οι αντίπαλες δυνάμεις αποπειράθηκαν να ανακτήσουν εδάφη που απώλεσαν εξαπολύοντας αντεπιθέσεις στη Φουζούλι, στην Τζεμπραέλ, στην Άγντερε και στην Τάρταρ.

Οι Αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον άλλοι 26 στρατιώτες του θύλακα σκοτώθηκαν σε μάχες με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Οι αρμενικές πηγές αναφέρουν ότι σε συνέχεια των επιχειρήσεων των προηγούμενων ημερών πάλι κατάφεραν να αποκρούσουν όλες τις αζερικές επιθέσεις προκαλώντας σοβαρές απώλειες.

https://twitter.com/utkarshs88/status/1310787783716466688

https://twitter.com/Shushan15502334/status/1310790698837463043

Οι δύο πλευρές σφυροκοπούσαν η μία την άλλη με πυραύλους και πυροβολικό, στις σφοδρότερες συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί στην περιοχή εδώ και πάνω από 25 χρόνια.

Το Μπακού για πρώτη φορά δείχνει αποφασισμένο να προχωρήσει την σύγκρουση μέχρι το τέλος.

Οι Αρμένιοι ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στους Αζέρους οι οποίοι υποστηρίζονται και από 4.000 Τουρκμένους τζιχαντιστές της Συρίας.

Είναι πιθανό τα νούμερα να είναι ακριβοί καθώς οι τουρκικές ή τουρκογενείς δυνάμεις εκμεταλλευόμενες τους μεγάλους αριθμούς τους, πραγματοποιούν μαζικές επιθέσεις κατά των αρμενικών θέσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν κάλεσε να τερματιστεί η αρμενική «κατοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ ώστε να σταματήσουν οι φονικές μάχες μεταξύ των υποστηριζόμενων αυτονομιστών από την Αρμενία και των αζερικών δυνάμεων.

«Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η κρίση που ξεκίνησε με την κατοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μόλις η Αρμενία εγκαταλείψει το έδαφος που έχει καταλάβει, η περιοχή θα ξαναβρεί την ειρήνη και την αρμονία», δήλωσε.

«Οποιοδήποτε άλλο αίτημα ή πρόταση δεν θα ήταν μόνο άδικο και παράνομο, αλλά θα συνέχιζε να είναι ένα κακό μάθημα για την Αρμενία», πρόσθεσε.

Το κοινοβούλιο της Αρμενίας νωρίτερα καταδίκασε την «στρατιωτική επίθεση με όλα τα μέσα» που λέει ότι εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στον ορεινό θύλακα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Άννα Ναγνταλιάν είπε ότι Τούρκοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πολεμούν στο πλευρό των Αζέρων και ότι η Τουρκία παρέχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μαχητικά αεροπλάνα στο Αζερμπαϊτζάν.

Το Μπακού διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς ενώ από την Τουρκία δεν υπήρξε κάποια άμεση αντίδραση. Ωστόσο, πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ερντογάν, έχουν δεσμευτεί ότι θα βοηθήσουν τους Αζέρους.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι ένα ορεινό, δασικό κομμάτι γης που βρίσκεται στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.

Όμως οι Αρμένιοι που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των 150.000 κατοίκων της περιοχής απορρίπτουν την εξουσία του Μπακού. Έχουν αυτόνομη διοίκηση, με την υποστήριξη της Αρμενίας, από τότε που τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν εκδιώχθηκαν κατά τον πόλεμο του 1990.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός το 1994, αλλά τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις βίαιες συγκρούσεις του 2016. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ επιβιώνει σχεδόν εξ ολοκλήρου με την οικονομική στήριξη του από την Αρμενία και με δωρεές από την παγκόσμια αρμενική διασπορά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.