Βηρυτός: Tι υποστηρίζει το FBI για την έκρηξη στο λιμάνι – Πως «λείπουν» 2.000 τόνοι νιτρικής αμμωνίας! (βίντεο)

Βηρυτός: Tι υποστηρίζει το FBI για την έκρηξη στο λιμάνι – Πως «λείπουν» 2.000 τόνοι νιτρικής αμμωνίας! (βίντεο)

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ παρέθεσε τις λεπτομέρειες της μεγάλης τραγωδίας που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού , επικαλούμενος τα αποτελέσματα της έρευνας του FBI

Την ημέρα της τραγωδίας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 200 και πλέον ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 6.500, ο Ντιάμπ ισχυρίστηκε ότι 2.750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας, που βρίσκονταν αποθηκευμένοι για χρόνια «χωρίς μέτρα προφύλαξης» σε μια αποθήκη στο λιμάνι, προκάλεσαν την έκρηξη.

Ωστόσο, ειδικοί εκτιμούσαν ότι η ποσότητα αυτού του υψηλού κινδύνου φορτίου, που έπιασε φωτιά, ήταν μικρότερη.

Ενώ οι λιβανέζικες αρχές απέρριψαν τις εκκλήσεις για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, επέτρεψαν σε ερευνητές από τη Γαλλία και το αμερικανικό FBI να μεταβούν στον Λίβανο για να συμμετάσχουν στις προκαταρκτικές έρευνες.

«Η έκθεση του FBI αποκάλυψε ότι η ποσότητα που εξερράγη ήταν μόλις 500 τόνοι», δήλωσε ο Χασάν Ντιάμπ σε συνάντηση με δημοσιογράφους. Αλλά «πού είναι οι υπόλοιποι 2.200 τόνοι;» διερωτήθηκε.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το περιεχόμενο της έκθεσης του FBI.

Η έρευνα συνεχίζει να καθυστερεί σχεδόν πέντε μήνες μετά την έκρηξη που τραυμάτισε τη χώρα και κατέστρεψε ολόκληρες γειτονιές της πρωτεύουσας.

Η κοινή γνώμη, εξαγριωμένη, περιμένει ακόμα να μάθει πώς μπόρεσε να συμβεί μια τέτοια τραγωδία και απαιτεί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Πολλοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μισέλ Αούν και του πρωθυπουργού, είχαν προειδοποιηθεί επίσημα για τον κίνδυνο από την ύπαρξη νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι.

Ο αρχηγός της κυβέρνησης υπέβαλε την παραίτησή του λίγες μέρες μετά την τραγωδία, αποποιούμενος οποιαδήποτε ευθύνη.

Εντούτοις, μαζί με τρεις πρώην υπουργούς, ο Ντιάμπ κατηγορήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου από έναν δικαστή. Όλοι τους κατηγορούνται για «αμέλεια και πρόκληση εκατοντάδων θανάτων».

Λίγες μέρες αργότερα, ωστόσο, η έρευνα ανεστάλη προσωρινά, καθώς δύο από τους κατηγορηθέντες υπουργούς ζήτησαν τον αποκλεισμό του δικαστή Φαντί Σαουάν. Το Ακυρωτικό Δικαστήριο αναμένεται πλέον να αποφανθεί επί του αιτήματος αυτού προτού συνεχιστεί η διαδικασία.

Περίπου 20 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων λιμενικών και τελωνειακών υπαλλήλων, έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.