Η τραγωδία του Ολιβιέ Ντασό μπορεί να αλλάξει το σκηνικό σε ότι αφορά την απόκτηση των Rafale από την ΠΑ; (upd)

Η τραγωδία του Ολιβιέ Ντασό μπορεί να αλλάξει το σκηνικό σε ότι αφορά την απόκτηση των Rafale από την ΠΑ; (upd)

Ο θάνατος του Ολιβιέ Ντασό μετά τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έρχεται τη χειρότερη στιγμή για το πρόγραμμα της απόκτησης των 18 Rafale, την ώρα που η ελληνική πλευρά έδινε μάχη για να υπάρξει επίσπευση της παράδοση ειδικά των Rafale F3.R στην Πολεμική Αεροπορία.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 18 αεροσκάφη τα 2 από τα 12 μεταχειρισμένα θα παραδοθούν μέχρι το καλοκαίρι και τα υπόλοιπα 19 θα αναβαθμιστούν σε επίπεδο F3.R και θα παραδοθούν τμηματικά μέχρι το 2023. Ενώ τα 6 καινούργια πιθανότατα θα παραδοθούν μέχρι το 2024.

Στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να παραδοθούν νωρίτερα, ενώ ταυτοχρόνως είχαν ξεκινήσει συνομιλίες για την απόκτηση επιπλέον 22 από αυτά τα μαχητικά.

Ο θάνατος του Ολιβιέ Ντασό σβήνει τον κρίκο και τη σχέση που είχε σχηματιστεί μεταξύ κυβέρνησης και της ηγεσίας της Dassault με την διαμεσολάβηση κορυφαίου Έλληνα οικονομικού παράγοντα ο οποίος δεν έχει καμία σχέση, μέχρι τη στιγμή που έγινε η συγκεκριμένη διαμεσολάβηση, με το χώρο των οπλικών συστημάτων.


(Αρχικό κείμενο – 7/3 – 20:23) Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος και πολιτικός Ολιβιέ Ντασό, ισχυρός άνδρας της αεροναυπηγικής εταιρείας Dassault που κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage, σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου του, ελάχιστες εβδομάδες μετά την συμφωνία πώλησης των 18 μαχητικών Rafale στην Ελλάδα.

Ο 69χρονος Ολιβιέ Ντασό, γιος του βιομηχάνου Σερζ Ντασό, σκοτώθηκε στην περιοχή Calavdos στη Νορμανδία, στη βόρεια Γαλλία, επτά μήνες μετά την μυστική επίσκεψή του στην Ελλάδα και την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές Αυγούστου, όταν και έκλεισε την πώληση των 18 Rafale στην Πολεμική Αεροπορία.

Την επικείμενη πώληση των Rafale την είχε αποκαλύψει το pronews.gr στις 14 Αυγούστου 2020.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποχαιρέτησε τον Ολιβιέ Ντασό με ανάρτησή του στο Twitter. «Ηγέτης της βιομηχανίας, βουλευτής, τοπικός αιρετός, διοικητής εφέδρων στην πολεμική αεροπορία: σε όλη τη διάρκεια της ζωής του δεν σταμάτησε ποτέ να υπηρετεί τη χώρα μας, να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα. Ο ξαφνικός θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια. Οι σκέψεις είναι στην οικογένειά του και στους οικείους του», έγραψε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

To μοιραίο ελικόπτερο στο τόπο της καταστροφής:

O Ολιβιέ Ντασό έκανε την τελευταία του δημόσια εμφάνιση την Παρασκευή, μαζί με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ. Η οικογένεια Ντασό έχει υπό την κατοχή της και τη γαλλική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Le Figaro.

Ήταν μέλος του κόμματος Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), του οποίου είχε διατελέσει και βουλευτής έως το 2015, όπως άλλωστε και ο πατέρας του.

Ο πατέρας του Ολιβιέ Ντασό, Σερζ, είχε φύγει από τη ζωή το 2018, σε ηλικία 93 ετών.

Ο Olivier Dassault με τον πατέρα του Serge Dassault, μπροστά από το Rafale.


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.