Αμερικανική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ: «Έχει ρόλο κλειδί»

Αμερικανική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ: «Έχει ρόλο κλειδί»

Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ θα μεταβούν μεθαύριο, Πέμπτη, στην Τουρκία για να συζητήσουν για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, την οποία η Άγκυρα προτείνει να διασφαλίσει η ίδια υπό όρους μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από μέλη του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για να συζητήσει για “όλες τις λεπτομέρειες” αναφορικά με “τη συνέχιση της λειτουργίας” του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ, ανακοίνωσαν τούρκοι αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατανομαστούν.

Έπειτα από τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ουάσινγκτον χαιρέτισε την περασμένη εβδομάδα την “ξεκάθαρη δέσμευση” της Άγκυρας να διαδραματίσει “ένα ρόλο κλειδί” στη διασφάλιση της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Μολονότι ο πρόεδρος Ερντογάν παραδέχθηκε πως το ζήτημα αναφέρθηκε κατά τη συνομιλία του με τον Μπάιντεν, διευκρίνισε πως η Άγκυρα επιθυμεί να λάβει οικονομική, διπλωματική και επιμελητειακή υποστήριξη για να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με το σύμβουλο του Λευκού Οίκου για την προεδρική ασφάλεια Τζέικ Σάλιβαν, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Ερντογάν ότι “η υποστήριξη αυτή θα παρασχεθεί”.

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι η κύρια οδός εξόδου για τους δυτικούς διπλωμάτες και τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο φόβος ότι θα πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων ωθεί το ΝΑΤΟ να αναζητήσει γρήγορα μια λύση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν πάντως το Σάββατο πως οι ξένες δυνάμεις δεν πρέπει να έχουν “καμιά ελπίδα” ότι θα διατηρήσουν στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν και πως η ασφάλεια των πρεσβειών και του αεροδρομίου θα είναι ευθύνη των Αφγανών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.