Αϊτή: Τουλάχιστον 18 νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών

Η περιοχή όπου εκτυλίσσονται μάχες είναι στρατηγικής σημασίας

Αϊτή: Τουλάχιστον 18 νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών

Τουλάχιστον 18 πολίτες σκοτώθηκαν από την Κυριακή στο Πορτ-ο-Πρενς, όπου δυο συμμορίες αναμετρώνται για τον έλεγχο συνοικιών στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η αϊτινή Πολιτική Προστασία.

Στους πολίτες οι οποίοι «σκοτώθηκαν μεταξύ της 24ης και της 26ης Απριλίου» συγκαταλέγεται «οκταμελής οικογένεια», καθώς και «τρεις νέες και τρία παιδιά», αναφέρεται σε έκθεση του δημόσιου φορέα, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι» αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή όπου μαίνονται συγκρούσεις, ανάμεσά τους περίπου πενήντα που κατέφυγαν σε πλατεία «μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη γραμμή του μετώπου», σύμφωνα με το έγγραφο.

Κοιμούνται όπου βρουν και «εκτίθενται σε μεγάλους κινδύνους», ιδίως να υποστούν βία «λόγω του φύλου τους» γυναίκες και κορίτσια, καθώς και για την προστασία των παιδιών, προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία.

Αν και για αρκετό καιρό δρούσαν σε υποβαθμισμένες παραθαλάσσιες συνοικίες στο Πορτ-ο-Πρενς, οι συμμορίες μεγέθυναν θεαματικά την κυριαρχία τους σε τομείς της πόλης από το φθινόπωρο του 2020. Οι δολοφονίες και οι απαγωγές έχουν πολλαπλασιαστεί.

Οι αρχές της Αϊτής δεν έχουν εκφραστεί ως αυτό το στάδιο για τα αιματηρά επεισόδια, που έχουν παραλύσει κάθε δραστηριότητα στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γκάρι Ντεροζιέ δεν ήταν σε θέση να δώσει πληροφορίες στον Τύπο χθες το πρωί.

Η περιοχή όπου εκτυλίσσονται μάχες είναι στρατηγικής σημασίας. Από αυτή διέρχεται ο μοναδικός οδικός άξονας προς το βόρειο μισό της χώρας και από την αϊτινή πρωτεύουσα προς τη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.