ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αλεξέι Ναβάλνι: Σήμερα στη Μόσχα η κηδεία του με αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Η ρωσική αστυνομία θα καταγράφει τα διαβατήρια των πενθούντων που προσέρχονται στην εκκλησία της εικόνας της Θεοτόκου

Αλεξέι Ναβάλνι: Σήμερα στη Μόσχα η κηδεία του με αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Σήμερα στη Μόσχα θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Ρώσου Αλεξέι Ναβάλνι που πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 47 ετών σε μια αποικία της Αρκτικής.

Κάθε βήμα της οικογένειάς του αντιμετωπίζεται με εμπόδια. Η μητέρα του αναγκάστηκε να πολεμήσει για μέρες για να πάρει το σώμα του. Οι αρχές προσπάθησαν να την εκβιάσουν ώστε να κάνει μια ήσυχη κηδεία στην απομακρυσμένη περιοχή της Αρκτικής όπου είχε πεθάνει.

Η ρωσική αστυνομία θα καταγράφει τα διαβατήρια των πενθούντων που προσέρχονται στην εκκλησία της εικόνας της Θεοτόκου, σε μια ήσυχη κατοικημένη περιοχή της Μόσχας, ενώ χθες οι προσπάθειες να μισθώσουν νεκροφόρα για να μεταφέρει τη σορό του εκλιπόντος Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης για την κηδεία του, εμποδίστηκαν από άγνωστα άτομα, όπως καταγγέλλουν οι συνεργάτες του.

Η Κίρα Γιάρμις, η εκπρόσωπος Τύπου του Ναβάλνι, ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι άγνωστοι απείλησαν τηλεφωνικά τα γραφεία κηδειών που διαθέτουν νεκροφόρες με αποτέλεσμα να μη δεχθεί κανένα γραφείο να μεταφέρει τη σορό.

«Στην αρχή δεν μας επέτρεψαν να νοικιάσουμε μια αίθουσα τελετών για τον αποχαιρετισμό του Αλεξέι. Τώρα που πρέπει να γίνει απλά η νεκρώσιμος ακολουθία στην εκκλησία, τα γραφεία κηδειών μας λένε ότι ούτε μία νεκροφόρα δεν δέχεται να μεταφέρει εκεί τη σορό του», έγραψε η Γιάρμις στο Χ.

Ο Ιβάν Ζντάνοφ, ένας άλλος στενός συνεργάτης, δήλωσε ότι η ομάδα του Ναβάλνι θα τα καταφέρει και θα βρει μια λύση ούτως ή άλλως.

Η κηδεία έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα στο Maryino, στα περίχωρα της Μόσχας.

Την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι του Ναβάλνι ανακοίνωσαν ότι η επιμνημόσυνη δέηση θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 ώρα Μόσχας (13:00 ώρα Ελλάδας) στην Εκκλησία της Εικόνας της Παναγίας «Quench My Sorrows» και η ταφή θα γίνει στη συνέχεια στο κοντινό νεκροταφείο «Borisovskoye» στις 16:00 (15:00 ώρα Ελλάδας).

Η κηδεία θα μεταδοθεί επίσης διαδικτυακά στο κανάλι του Ναβάλνι στο YouTube.

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το απόγευμα της Πέμπτης έδειξαν έντονη αστυνομική παρουσία και φράγματα που περιμένουν να τοποθετηθούν τόσο κοντά στην εκκλησία όπου θα τελεστεί το μνημόσυνο όσο και στο νεκροταφείο όπου πρόκειται να ταφεί ο Ναβάλνι.

Δεν είναι γνωστό ποια μέλη της οικογένειας του Ναβάλνι θα μπορούν να παρευρεθούν στην κηδεία εκτός από τη μητέρα του, Λιουντμίλα, η οποία πρόσφατα κατηγόρησε δημοσίως τις αρχές ότι απέκλεισαν τη σορό του γιου της.

Η σύζυγός του, Γιούλια Ναβάλναγια, δεν πιστεύεται ότι ζει επί του παρόντος στη Ρωσία, αλλά μπορεί να κινδυνεύει να συλληφθεί εάν επιστρέψει λόγω της δουλειάς της με την ομάδα του Ναβάλνι και των πρόσφατων δημόσιων δηλώσεών της στις οποίες κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον θάνατο του συζύγου της.

Εντωμεταξύ η χήρα του αντιφρονούντα, εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η αστυνομία να προβεί σε συλλήψεις πολιτών κατά την επιμνημόσυνη δέηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.