Αρμαγεδδώνας

Άλλη ΜΚΟ από Ολλανδία: «Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει τα ουκρανικά σιτηρά»

«Καταστρέφει μεθοδικά τις γεωργικές υποδομές»

Άλλη ΜΚΟ από Ολλανδία: «Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει τα ουκρανικά σιτηρά»

Η Ρωσία στοχεύει σκόπιμα, μεθοδικά και συστηματικά τις γεωργικές υποδομές της Ουκρανίας ώστε, μακροπρόθεσμα, να την αντικαταστήσει ως σημαντικό εξαγωγέα σιτηρών, σύμφωνα με έκθεση του ολλανδικού νομικού ιδρύματος Global Rights Compliance (GRC).

Στην έκθεση, η οποία επιβεβαιώθηκε από τις ουκρανικές Αρχές, ανάμεσά τους και τη γενική εισαγγελία, το GRC μελετά τις ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα κατά το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου 2023, κυρίως στα λιμάνια του Τσορνομόρσκ, Ρένι και Ιζμαΐλ που είχαν ως στόχο τις υποδομές και την συγκομιδή των ουκρανικών σιτηρών.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις «εντάσσονται σε μία συστηματική προσπάθεια για την διάλυση του γεωργικού τομέα της Ουκρανίας από την δύναμη κατοχής, για την καταστροφή των υποδομών και την παράνομη εξαγωγή», διαπιστώνει το GRC.

Η μελέτη του θα κατατεθεί σύντομα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την Επιτροπή Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία.

Οι ρωσικές επιθέσεις «φτιάχνουν ένα σχήμα που εκτείνεται, πέραν των λιμανιών, στα ενεργειακά συστήματα, στα συστήματα ύδρευσης και τα περιβαλλοντικά συστήματα, με συνέπειες ανθρωπιστικές, περιβαλλοντικές και επιπτώσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Το GRC τονίζει ότι έπειτα από αυτό πολλαπλασιάστηκαν οι επιθέσεις κατά των σιτηρών και των συνδεόμενων με αυτά υποδομών που βρίσκονται στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη που χρησιμοποιούνταν για την εξαγωγή των σιτηρών.

 Το ολλανδικό ίδρυμα θεωρεί ότι η Ρωσία «φαίνεται» ότι έχει βάλει ως στόχο να αντικαταστήσει την Ουκρανία ως «βασικό εξαγωγέα σιτηρών στον κόσμο».

Διότι αν ο κύριος στόχος ήταν στρατιωτικός, «θα περιμέναμε ίχνη επιθέσεων στους στρατιωτικούς στόχους που περιβάλλουν τις εγκαταστάσεις αυτές. Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες, δεν υπάρχουν τέτοια ίχνη».

Πλήθος δηλώσεων Ρώσων αξιωματούχων και ρωσικών μέσων ενημέρωσης «δείχνουν ξεκάθαρη υποστήριξη στην στόχευση αυτών των μη στρατιωτικών στόχων», σύμφωνα με το GRC που επισημαίνει ότι οι ρωσικές επιθέσεις πραγματοποιούνται με διάφορα όπλα υψηλής ακρίβειας.

Το ίδρυμα έχει διαπιστώσει ότι οι καταστροφές και ζημίες αφορούν περισσότερα των 101.000 τετραγωνικών μέτρων επιφάνειας αποθήκευσης, καθώς και κρίσιμης σημασίας μηχανημάτων στην παραγωγή και την εξαγωγή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.