ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Ανησυχία από ΗΠΑ και Βρετανία για την Wagner: «Ελέγχει το Μπακχμούτ – Η πιο ετοιμοπόλεμη επαγγελματική ομάδα μάχης στον κόσμο»

«Καλύτερη και από την Blackwater»

Ανησυχία από ΗΠΑ και Βρετανία για την Wagner: «Ελέγχει το  Μπακχμούτ – Η πιο ετοιμοπόλεμη επαγγελματική ομάδα μάχης στον κόσμο»

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανησυχεί  για την δράση της εταιρείας υπηρεσιών ασφάλειας Wagner στην ανατολική Ουκρανία χαρακτηρίζοντας την οργάνωση «την καλύτερα οργανωμένη και εκπαιδευμένη επαγγελματική στρατιωτική εταιρεία  στον κόσμο».

Όπως αναφέρει το DC Weekly το Πεντάγωνο περιέγραψε την Wagner ωες «την πιο οργανωμένη και ετοιμοπόλεμη ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη  και την αμερικανική PMC Blackwater (γνωστή και ως Academi), την βρετανική PMC Aegis και την γαλλική PMC Salamandre¨.

Από την πλευρά του το  βρετανικό υπουργείο Άμυνας, (γνωστό για την…  «ποιότητα» των πληροφοριών που δίνει προς τα έξω) επιβεβαίωσε –αναγκαστικά- και ύστερα από μέρες την κατάληψη του  κεντρικού Μπακχμούτ από τις δυνάμεις της Wagner αναφέροντας ταυτόχρονα ότι οι  ρωσικές δυνάμεις απειλούν μια βασική οδό εφοδιασμού για τα ουκρανικά στρατεύματα και «πιθανότατα» κατέλαβαν το κέντρο του Μπαχμούτ μετά από περισσότερους από έξι μήνες βίαιων συγκρούσεων για την πόλη, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Τα ρωσικά στρατεύματα, υπό την ηγεσία σε μεγάλο βαθμό των δυνάμεων της  Wagner, προσπαθούν να περικυκλώσουν την πόλη για να την αποκλείσουν  από βορρά και νότο και την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β.Ζελένσκι  είπε ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή εάν αυτή η απειλή γίνει πολύ μεγάλη.

«Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις ανέκτησαν κάποια δυναμική στη μάχη για το Μπαχμούτ.

Από τα τέλη Μαρτίου 2023 η προέλασή τους είχε σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιηθεί», ανέφερε το υπουργείο στην καθημερινή του αξιολόγηση πληροφοριών.

«Η Ρωσία έχει σημειώσει περαιτέρω κέρδη και τώρα είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει στο κέντρο της πόλης και έχει καταλάβει τη δυτική όχθη του ποταμού Μπαχμούτκα».

Δυτικοί αμυντικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν εδώ και καιρό ότι η πόλη, που τώρα έχει αποδεκατιστεί σε μεγάλο βαθμό μετά από μήνες χερσαίου πολέμου και βαριών επιδρομών πυροβολικού, δεν έχει στρατηγική αξία για τη Ρωσία και έχει γίνει ένας συμβολικός αγώνας για τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει επενδύσει τεράστιους και δυσανάλογους πόρους για την κατάληψη  της πόλης, καθώς αξιωματούχοι της άμυνας αναμένουν μια μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση αυτή την άνοιξη.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ουκρανία πιθανότατα θα στοχεύσει μια ζωτικής σημασίας περιοχή στην περιοχή Zaphorizhzhia που είναι στρατηγικά απαραίτητη για την ανακατάληψη της Χερσώνας, την ασφάλεια των θαλάσσιων οδών στη Μαύρη Θάλασσα, την ώθηση βορειοανατολικά στο Ντόνετσκ και την καταπάτηση της ρωσικής κατεχόμενης Κριμαίας.

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1644358190975336448

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.