ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

«Ανακρούουν πρύμνα» στην Σουηδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών

Άμεση αλλαγή στάσης

«Ανακρούουν πρύμνα» στην Σουηδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών

«Ανακρούουν πρύμνα» στην Σουηδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά την προειδοποίηση της χρήσης πυρηνικών από την Ρωσία. 

Πλέον κάνουν βήμα πίσω και δηλώνουν πως «χρόνος υπάρχει».

«Όλοι θα ήθελαν να έχουμε περισσότερο χρόνο, επειδή είναι ένα τεράστιο ζήτημα», λέει στο γαλλικό Πρακτορείο ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. «Ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε πάντα το χρόνο που θα θέλαμε».

Προ ολίγου και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ,Ερντογάν  τοποθετήθηκε με σαφήνεια κατά της ένταξης της Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «παγώνοντας» την Ουάσιγκτον.

Βέβαια δεν είναι ακόμα βέβαιο αν πρόκειται για κίνηση τακτικής προκειμένου να αποσπάσει ανταλλάγματα η Τουρκία ή κίνηση που έχει στόχο πραγματικά να μπλοκάρει την είσοδο των δύο χωρών και να αποκλιμακώσει την «πυρηνική ένταση» που από εχθές επικρατεί στην Ευρώπη.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Δεύτερον, δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ‘ξενώνες’ για τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ιστορικά κατά της ένταξης, το κόμμα της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον αναμένεται να ανακοινώσει μεθαύριο, Κυριακή, μια αλλαγή γραμμής, ανοίγοντας το δρόμο σε μια υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας, η οποία έχει μείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών για περισσότερο από δύο αιώνες.

Όμως, τόσο στη διάρκεια της εσωτερικής διαβούλευσης όσο και σε εθνικό επίπεδο, διατυπώθηκαν επικρίσεις ότι η συζήτηση που γίνεται είναι προσχηματική και έχει στόχο την ευθυγράμμιση με τη φινλανδική απόφαση.

«Δεν είναι η Σουηδία που ελέγχει το χρονοδιάγραμμα, αλλά η Φινλανδία, επειδή αυτή είναι που έχει σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία», υπογραμμίζει ο Άντερς Λίντμπεργκ, πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Aftonbladet και προσκείμενος στους σοσιαλδημοκράτες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αλλαγή είναι ακόμη πιο σημαντική επειδή η Σουηδία «οικοδόμησε την ταυτότητά της πάνω στην ουδετερότητά της» και μετά πάνω στην ένταξή της στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, σημειώνει ο αναλυτής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.