Αναστολή πτήσεων στην Μολδαβία και κινητικότητα των Ουκρανών στα όρια της Υπερδνειστερίας: Το Κίεβο ετοιμάζεται να επιτεθεί;

Το Κίεβο θέλει άμεσα τα πυρομαχικά της αποθήκης στην Κομπάσνα

Αναστολή πτήσεων στην Μολδαβία και κινητικότητα των Ουκρανών στα όρια της Υπερδνειστερίας: Το Κίεβο ετοιμάζεται να επιτεθεί;

Αεροπορικές εταιρείες αναστέλλουν τις πτήσεις τους στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας, καθώς υπάρχουν έντονοι φόβοι για αιφνιδιαστική επίθεση και κατάληψη της ρωσόφωνης Υπερδνειστερίας (Τρανσνίστρια) από την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.

Φόβοι που ενισχύονται από την μετακίνηση ουκρανικής δύναμης στα όρια της Υπερδνειστερίας μετά από εντολή της Νότιας Ουκρανικής Διοίκησης.

Υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές για έντονη ουκρανική κινητικότητα.

Συγκεκριμένα η αεροπορική εταιρεία Wizz Air ανακοίνωσε χθες Δευτέρα (27/2) ότι θα αναστείλει από τις 14 Μαρτίου τις πτήσεις προς την πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του εναέριου χώρου της, μια απόφαση που η μολδαβική αρχή Πολιτικής Αεροπορίας χαρακτήρισε ξαφνική και λυπηρή.

Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία καθώς από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου η Ουκρανία θα επιχειρήσει την αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών δυνάμεων. Είναι πολύ πιθανό ότι το Κίεβο θα επιθυμούσε ένα «δύσκολο» για τους Ρώσους μέτωπο στην Υπερδνειστερία.

Πάντως πρέπει να αναφερθεί πως η Υπερδνειστερία εκτός των 1.800 Ρώσων στρατιωτών διαθέτει δική της ένοπλη δύναμη 5.000 ανδρών και εφεδρείες άλλων 20.000 ανδρών. Κανείς δεν γνωρίζει το αξιόμαχό τους καθώς από το 1992 δεν έχουν πολεμήσει.

Η Wizz Air ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι:

«Η ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος παραμένει η νούμερο ένα προτεραιότητα της Wizz Air και μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μολδαβία και τον αυξημένο, αλλά όχι επικείμενο, κίνδυνο στον εναέριο χώρο της χώρας, η εταιρεία έλαβε τη δύσκολη αλλά υπεύθυνη απόφαση να αναστείλει όλες τις πτήσεις προς το Κισινάου από 14 τις Μαρτίου», ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του είναι προετοιμασμένη για ένα «πλήρες φάσμα απειλών».

Η αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Μολδαβίας δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας ενημερώθηκαν μέσω email για την απόφαση της Wizz Air, προσθέτοντας ότι η αεροπορική εταιρεία είχε ζητήσει έγκριση για το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων της στις 14 Φεβρουαρίου.

«Μετά την ανάλυση των κινδύνων, οι κυβερνητικές υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι οι πτήσεις στον εθνικό εναέριο χώρο μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια μετά από μια σειρά διαδικασιών και εκφράζουν τη λύπη τους για την ξαφνική απόφαση της Wizz Air», ανέφερε μια ανάρτηση στο επίσημο κανάλι στο Telegram της κυβέρνησης της Μολδαβίας.

Οι φήμες για επικείμενη ουκρανική επίθεση στην Υπερδνειστερία που έχει αποσχιστεί από την Μολδαβία από το 1992, έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε πριν πέντε ημέρες στο Telegram το ρωσικό ΥΠΑΜ και αναμετέδωσε το Ria Novosti.

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στο εγγύς μέλλον το καθεστώς του Κιέβου προετοιμάζει μια ένοπλη πρόκληση κατά της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Πρίντεστρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή του εθνικιστικού σχηματισμού του Αζόφ»

Οι πληροφορίες για την κίνηση των Ουκρανών ήταν διάχυτες τις τελευταίες ημέρες σε λογαριασμούς στο Twitter όπου εμφανίζονταν φωτογραφίες ουκρανικών σχηματισμών να πλησιάζουν τα σύνορα με την Υπερδνειστερία και να λαμβάνουν θέσεις μάχης.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η Υπερδνειστερία δεν είναι αναγνωρισμένη Δημοκρατία και συνεπώς η οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της δεν θεωρείται εισβολή.

Αρκεί μόνο μία συμφωνία μεταξύ της Μολδαβίας και της Ουκρανίας προς κατάληψη του εδάφους της περιοχής και απόδοσης στην συνέχεια στο μολδαβικό κράτος.

Συγκεκριμένα ουκρανικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο σημείο που υπάρχει το μικρότερο πλάτος της Υπερδνειστερίας μεταξύ Ουκρανίας και Μολδαβίας στο Πλατόνοβο.

Βόρεια του Πλατόνοβου, υπάρχει μία λωρίδα γης μόλις δεκαπέντε χιλιομέτρων που χωρίζει την Ουρκρανία με την Μολδαβία.

Το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα που εγκαταστάθηκε το 1991 στην περιοχή αποτελείται μόνο από 1.800 άνδρες και είναι απλωμένο σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων από τα βορειοδυτικά μέχρι τα βορειοανατολικά καθώς η Υπερδνειστερία είναι μία λωρίδα γης μεταξύ της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικός στόχος της ουκρανικής επίθεσης δεν είναι μόνο το να προκαλέσουν μία βαριά ήττα και ένα γεωπολιτικό χτύπημα σε μία κρίσιμη στιγμή στην Ρωσία αλλά και να καταλάβουν την τεράστια ρωσική αποθήκη όπλων και πυρομαχικών  της Κομπάσνα η οποία λέγεται ότι έχει μέσα αρκετό πολεμικό υλικό για να στηρίξει τον ουκρανικό Στρατό για ένα έτος επιχειρήσεων!

Αυτό για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αποθήκης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι Ουκρανοί έχουν ανάγκη τα πυρομαχικά περισσότερο από ποτέ αν θέλουν να διατηρήσουν τις ελπίδες τους στο Ντόνμπας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.