Αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει, θα πεινάσει και η άλλη μισή Ελλάδα από τις ακυρώσεις στα χειμερινά θέρετρα...

Αναταραχή στις ισραηλινές αρχές: Υπό κράτηση η πρώην νομική επικεφαλής του στρατού

Η διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστινίων κρατουμένων φέρνει πολιτικό σεισμό στο Ισραήλ

Αναταραχή στις ισραηλινές αρχές: Υπό κράτηση η πρώην νομική επικεφαλής του στρατού

Σε καθεστώς κράτησης βρίσκεται πλέον η πρώην γενική εισαγγελέας του ισραηλινού στρατού, Γιφάτ Τομέρ-Γερουσαλμί, μετά τη διαρροή βίντεο που αποκαλύπτει σκηνές κακοποίησης Παλαιστινίων κρατουμένων από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα και σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

Η υπόθεση που συγκλονίζει το Ισραήλ αφορά τη διαρροή ενός βίντεο, στο οποίο φέρονται να καταγράφονται σκηνές κακομεταχείρισης Παλαιστινίων κρατουμένων σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Το υλικό, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, προέρχεται από γεγονότα του 2024, σε περίοδο αυξημένων εντάσεων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Η πρώην γενική εισαγγελέας του στρατού, Γιφάτ Τομέρ-Γερουσαλμί, η οποία είχε παραιτηθεί την περασμένη Παρασκευή, τέθηκε υπό κράτηση λίγες ημέρες μετά, καθώς οι αρχές ερευνούν εάν είχε ρόλο στη διαρροή του βίντεο στα μέσα ενημέρωσης.

Μετά την παραίτησή της, τα ίχνη της είχαν χαθεί, γεγονός που προκάλεσε έντονη φημολογία στον ισραηλινό Τύπο περί ενδεχόμενης απόπειρας αυτοκτονίας.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, επιβεβαίωσε μέσω ανάρτησης στο Telegram τη σύλληψη της Τομέρ-Γερουσαλμί, δηλώνοντας ότι «υπό το φως των γεγονότων της χθεσινής νύκτας, η σωφρονιστική υπηρεσία ενεργεί με αυξημένη επαγρύπνηση για να εγγυηθεί την ασφάλεια της κρατούμενης».

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο στο Ισραήλ, καθώς η Τομέρ-Γερουσαλμί θεωρείτο μέχρι πρότινος ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα του στρατιωτικού νομικού μηχανισμού.

Παράλληλα, διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και διαφάνεια γύρω από το περιεχόμενο του επίμαχου βίντεο.

Η πολιτική αντιπαράθεση έχει ήδη φουντώσει, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για «κουλτούρα συγκάλυψης» και τον Μπεν-Γκβιρ να κάνει λόγο για «προσπάθεια υπονόμευσης του στρατού εν μέσω πολέμου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.