Πώς το είπε; «Εγώ έφαγα την σφαίρα αντί για το αφεντικό»;

Ανησυχία στην Γερμανία μετά την «μαύρη λίστα» με ηγέτες που δημοσίευσε η ιρανική εφημερίδα Hamshahri

Προειδοποιεί για πιθανές επιθέσεις των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών σε ευρωπαϊκές χώρες

Ανησυχία στην Γερμανία μετά την «μαύρη λίστα» με ηγέτες που δημοσίευσε η ιρανική εφημερίδα Hamshahri

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Ανησυχία προκαλούν στη Γερμανία οι εκτιμήσεις για ενδεχόμενες ενέργειες των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, μετά τη δημοσίευση σε ιρανική εφημερίδα λίστας με ξένους ηγέτες που παρουσιάζονται ως στόχοι αντιποίνων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Bundestag, Μαρκ Χένριχμαν (CDU), δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο επιχειρήσεων από τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Όπως ανέφερε, η δημοσίευση της συγκεκριμένης λίστας αποτελεί ταυτόχρονα ένδειξη της πίεσης που αντιμετωπίζει η Τεχεράνη, αλλά και της επιθετικής στάσης που υιοθετεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ιρανικό καθεστώς επιδιώκει να ανακτήσει την επιρροή του στην περιοχή μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ο Χένριχμαν σημείωσε ακόμα ότι οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους λεγόμενους «πράκτορες μιας χρήσης», δηλαδή άτομα που στρατολογούνται για την εκτέλεση συγκεκριμένων αποστολών, χωρίς απαραίτητα να διαθέτουν μακρόχρονη εκπαίδευση ή διασύνδεση με τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της CDU, Ρόντεριχ Κιζεβέτερ, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο σχεδιασμός στοχευμένων επιθέσεων ή δολοφονικών ενεργειών από την Τεχεράνη σε δυτικές χώρες.

Αντίστοιχες ανησυχίες εξέφρασε και ο Κονσταντίν φον Νοτς από τους Πράσινους, χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο ιδιαίτερα ρεαλιστικό, ενώ και η κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) έκανε λόγο για αυξημένο επίπεδο απειλής.

Η συζήτηση αναζωπυρώθηκε μετά τη δημοσίευση στην ιρανική εφημερίδα Hamshahri ενός φωτομοντάζ στο οποίο εμφανίζονται ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ με στολές κρατουμένων και στόχο στο μέτωπο, εικόνα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.