Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Δήμαρχος Λίβερπουλ: «Τέσσερις άνθρωποι είναι πολύ σοβαρά στο νοσοκομείο»

«Όλοι, ειδικά τα παιδιά, θα πρέπει να μπορούν να γιορτάζουν τους ήρωές τους χωρίς αυτή τη φρίκη»

Δήμαρχος Λίβερπουλ: «Τέσσερις άνθρωποι είναι πολύ σοβαρά στο νοσοκομείο»

Το Λίβερπουλ μετρά τις πληγές του και αναζητά απαντήσεις, μετά την σοκαριστική επίθεση που έλαβε χώρα στη Water Street την Δευτέρα (27/5) κατά τη διάρκεια των εορτασμών των «Reds» για την κατάκτηση του 20ου πρωταθλήματος στην ιστορία τους.

Ένας 53χρονος άνδρας όρμησε με το αυτοκίνητό του, παρέσυρε και τραυμάτισε 50 ανθρώπους εκ των οποίων οι 27 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ανάμεσά τους και 4 παιδιά.

Τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Στιβ Ρόδεραμ προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι θα «τα καταφέρουν». Η βρετανική αστυνομία πιστεύει ότι το περιστατικό, στο κατάμεστο κέντρο της πόλης του Λίβερπουλ τη Δευτέρα, ήταν μεμονωμένο και δεν ήταν τρομοκρατική ενέργεια, αλλά δεν έχει διευκρινίσει γιατί ή πώς ένας άνδρας μπόρεσε να ρίξει το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθη που γιόρταζαν στους δρόμους το βράδυ της Δευτέρας.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν ένα γκρι όχημα να φτάνει σε έναν πολυσύχναστο δρόμο που ήταν κλειστός για τα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να εκτοξευθούν στον αέρα και τουλάχιστον τέσσερα να εγκλωβιστούν κάτω από τους τροχούς του.

Όταν το αυτοκίνητο σταμάτησε, θυμωμένοι οπαδοί συγκεντρώθηκαν γύρω του και άρχισαν να σπάνε τα παράθυρα καθώς οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν να φτάσουν στον οδηγό. Η αστυνομία δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι 20 άτομα έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στο σημείο και 27 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους και παιδιά.

Ο δήμαρχος του Λίβερπουλ, Στιβ Ρόδεραμ, δήλωσε στο BBC ότι «τέσσερα άτομα είναι πολύ, πολύ σοβαρά στο νοσοκομείο. Ελπίζουμε φυσικά ότι θα τα καταφέρουν». Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στην διαδρομή της παρέλασης των 10 μιλίων για να παρακολουθήσουν την ομάδα της Λίβερπουλ και τους αθλητές της να ταξιδεύουν στο κέντρο της πόλης με ένα ανοιχτό λεωφορείο με το τρόπαιο της Premier League.

Η Λίβερπουλ κέρδισε τελευταία φορά το πρωτάθλημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι εορτασμοί δεν επιτρέπονταν λόγω των lockdown.

Η αστυνομία ανέφερε ότι το αυτοκίνητο χτύπησε τους θεατές καθώς η εκδήλωση τελείωνε. Μετά το περιστατικό, ένας φωτογράφος του Reuters είδε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να μεταφέρουν τα θύματα σε φορεία και στην αγκαλιά τους σε κοντινά ασθενοφόρα.

Η αστυνομία ήταν ασυνήθιστα γρήγορη στο να δώσει μια περιγραφή του άνδρα που συνέλαβε, λέγοντας περίπου δύο ώρες μετά το περιστατικό ότι είχε συλλάβει έναν «53χρονο λευκό Βρετανό από την περιοχή του Λίβερπουλ». Πρώην αστυνομικοί και τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητο για να σταματήσουν οι εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το επεισόδιο ήταν μια ισλαμιστική επίθεση.

«Αυτή ήταν μια από τις πρώτες μου ανησυχίες, ότι έπρεπε να βγάλουμε γρήγορα την ιστορία στη δημοσιότητα», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδεραμ στο BBC. «Αν υπάρχει κενό, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που θα προσπαθήσουν να πυροδοτήσουν την κατάσταση και να δημιουργήσουν αυτές τις εικασίες και να διαδώσουν παραπληροφόρηση». Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ευχαρίστησε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για την ταχεία αντίδρασή τους, λέγοντας: «Όλοι, ειδικά τα παιδιά, θα πρέπει να μπορούν να γιορτάζουν τους ήρωές τους χωρίς αυτή τη φρίκη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.