ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

H Μπουρκίνα Φάσο υπογράφει αμυντική συμφωνία με την Ρωσία! – Η Δυτική Αφρική περνάει στην ρωσική επιρροή

Οι Ρώσοι επεκτείνουν το δίκτυο της Wagner στην «μαύρη ήπειρο»

H Μπουρκίνα Φάσο υπογράφει αμυντική συμφωνία με την Ρωσία! – Η Δυτική Αφρική περνάει στην ρωσική επιρροή

Ρωσική αντιπροσωπεία διεξήγαγε συνομιλίες με τον μεταβατικό πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο, τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ, για μία ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επίσκεψη της αντιπροσωπείας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Γιούνους Μπεκ Γεβκούροφ, έγινε σε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν ο λοχαγός Τραορέ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούλιο.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά πως υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Μπουρκίνα Φάσο.

Σημειώνεται ότι οι γαλλικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην χώρα αποχώρησαν τον Φεβρουάριο. Έκτοτε θεωρούνταν βέβαιο πως η Μπουρκίνα Φάσο θα ενισχύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, όπως το γειτονικό Μάλι, όπου σύμφωνα δρουν οι μαχητές της Βάγκνερ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν «πεδία συνεργασίας» που «αφορούν κυρίως τη στρατιωτική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης αξιωματικών σε όλα τα επίπεδα», ανάμεσά τους «πιλότων στη Ρωσία», κατά την ανακοίνωση.

Δεν διευκρινίστηκε αν θα σταλούν στην Μπουρκίνα Φάσο Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές.

Ο αποθανών αρχηγός της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, είχε δημιουργήσει δίκτυο εταιρειών και συμφερόντων σε διάφορες χώρες της Aφρικής και η Μόσχα έχει σκοπό να το διατηρήσει και να το επεκτείνει.

Aξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, έγιναν οκτώ πραξικοπήματα σε έξι χώρες της Δυτικής Αφρικής, οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν γαλλόφιλες και άρα δυτικόφιλες.

Γουινέα, Νίγηρας, Γκαμπόν, Μάλι, Μπουρκίαν Φάσο και Τσαντ έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά γεωπολιτικό προσανατολισμό και κατευθύνονται με ταχύ βήμα προς τον ρωσοκινεζικό άξονα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.