
Σύγκρουση μεταξύ ινδικού πολεμικού πλοίου και του πακιστανικού PNS Hunain σημειώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου στη βόρεια Αραβική Θάλασσα, σε διεθνή ύδατα, περίπου 220 χιλιόμετρα ανατολικά των ακτών του Ομάν.
Σύμφωνα με την ινδική πλευρά, το πακιστανικό πλοίο πλησίασε με μεγάλη ταχύτητα ένα ινδικό πολεμικό που πραγματοποιούσε αποστολή επιτήρησης και πραγματοποίησε, όπως υποστηρίζει το Νέο Δελχί, «μη επαγγελματικούς και μη ασφαλείς» ελιγμούς, με αποτέλεσμα τα δύο πλοία να συγκρουστούν. Η Ινδία υποστηρίζει ότι από το περιστατικό δεν προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στο δικό της πλοίο.
Μετά το συμβάν, το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο του Πακιστάν στο Νέο Δελχί και υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία. Η ινδική κυβέρνηση χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των πακιστανικών ναυτικών μονάδων «απαράδεκτη και μη επαγγελματική».
Το Νέο Δελχί υποστηρίζει ακόμα ότι το περιστατικό παραβιάζει το άρθρο 10 της διμερούς συμφωνίας του 1991 για την εκ των προτέρων ενημέρωση σχετικά με στρατιωτικές ασκήσεις, ελιγμούς και μετακινήσεις στρατευμάτων. Η Ινδία ζήτησε από το Πακιστάν να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές του μονάδες θα επιδεικνύουν μεγαλύτερη προσοχή και θα τηρούν τις σχετικές συμφωνίες, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά.
Παράλληλα, ινδικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το PNS Hunain φέρεται να υπέστη ζημιές και να κατευθύνθηκε προς πακιστανικό λιμάνι μετά το περιστατικό. Η πληροφορία αυτή, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από το Πακιστάν.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη δημόσια τοποθέτηση από την πακιστανική κυβέρνηση για τις συνθήκες της σύγκρουσης, ενώ οι ακριβείς λεπτομέρειες του περιστατικού παραμένουν υπό διερεύνηση.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.