Έκρηξη βόμβας σε μπαρ στη Νιγηρία – Τουλάχιστον 3 νεκροί & 19 σοβαρά τραυματίες

Η βόμβα τοποθετήθηκε από «αγνώστους»

Έκρηξη βόμβας σε μπαρ στη Νιγηρία – Τουλάχιστον 3 νεκροί & 19 σοβαρά τραυματίες

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 19 υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς χθες Τρίτη όταν εξερράγη βόμβα σε μπαρ στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε ενώ το μπαρ, δημοφιλές για τα ποτά που παρασκευάζει, κοντά σε αγορά ζώων φάρμας, στο χωριό Ιουάρε, στην πολιτεία Ταράμπα, ήταν κατάμεστο.

«Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και (άλλοι) 19 τραυματίστηκαν σοβαρά όταν έγινε η έκρηξη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην πολιτεία Ταράμπα, ο Οσμάν Αμπντουλάχι.

Η βόμβα τοποθετήθηκε από «αγνώστους», συνέχισε ο κ. Αμπντουλάχι, διευκρινίζοντας ότι διενεργείται έρευνα προκειμένου να αποκαλυφθούν «οι δράστες αυτής της ειδεχθούς ενέργειας».

Η πολιτεία Ταράμπα, όπως και μεγάλο μέρος βορειοανατολικών και κεντρικών τομέων της χώρας, έχει μετατραπεί την τελευταία δεκαετία και πλέον σε θέατρο επιθέσεων συμμοριών, τις οποίες οι αρχές αποκαλούν γενικά bandits –«κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες»–, και οι οποίες εφορμούν σε χωριά, λεηλατούν, απαγάγουν και σκοτώνουν κατοίκους.

Αν και κάτοικοι θεωρούν ότι η επίθεση διαπράχθηκε από τους λεγόμενους bandits, ο κ. Αμπντουλάχι επισήμανε πως είναι ακόμη πρόωρο να ειπωθεί ποιος βρισκόταν πίσω από την ενέργεια.

Η χρήση εκρηκτικών από συμμορίες είναι σπάνια· ο τρόπος που διαπράχθηκε η ενέργεια παραπέμπει μάλλον στους τζιχαντιστές που λυμαίνονται το βόρειο τμήμα της χώρας και έχουν βάλει στο στόχαστρο μπαρ στο παρελθόν.

Οι συμμορίες δρουν με αποκλειστικό κίνητρο το κέρδος, χωρίς οι ενέργειές τους να έχουν κάποια ιδεολογική χροιά. Ωστόσο, η παρείσφρηση τζιχαντιστών στις τάξεις τους προκαλεί ανησυχία.

Στα τέλη Μαρτίου, ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον τρένου, που εκτροχίασαν με εκρηκτικά. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή και μεγάλος αριθμός επιβατών απήχθη από τους δράστες, που έβαλαν στο στόχαστρο ειδικά το βαγόνι VIP του συρμού.

Κατά τις αρχές, τζιχαντιστές και bandits συνεργάστηκαν στην επίθεση αυτή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι συμμορίες, που χαρακτηρίστηκαν «τρομοκρατικές» οργανώσεις από τις αρχές της Νιγηρίας νωρίτερα φέτος, δρουν με ορμητήρια καταυλισμούς σε αχανή δασική έκταση που καλύπτει τομείς των πολιτειών Ζαμφαρά, Κατσίνα, Καντούνα και Νίγηρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.