ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ECOWAS: «Αποφασίσαμε πότε θα εισβάλουμε στον Νίγηρα»!

«Δεν θα αποκαλύψουμε πότε θα γίνει», είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος

ECOWAS: «Αποφασίσαμε πότε θα εισβάλουμε στον Νίγηρα»!

Το δυτικοαφρικανικό περιφερειακό μπλοκ ECOWAS είναι έτοιμο για στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, εάν δοθεί η εντολή, δήλωσε την Παρασκευή ο Επίτροπος Πολιτικών Υποθέσεων, Ειρήνης και Ασφάλειας της ECOWAS, Αμπντέλ Φατάου Μουσάχ, μετά από διήμερη συνάντηση των αρχηγών των δυτικοαφρικανικών στρατευμάτων στην πρωτεύουσα της Γκάνα, Άκρα.

Ο επίτροπος δήλωσε επίσης ότι έχει αποφασιστεί η «ημέρα D» της στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα, αλλά δεν αποκαλύπτουν πότε θα γίνει αυτή.

Να θυμίσουμε ότι χθες η Νιγηρία δήλωσε ότι η περιφερειακή ομάδα δυτικοαφρικανικών κρατών ECOWAS είναι έτοιμη να επέμβει στρατιωτικά στον Νίγηρα εάν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες.

«Κανείς ας μην έχει αμφιβολία ότι αν όλα τα άλλα αποτύχουν, οι γενναίες δυνάμεις της Δυτικής Αφρικής…είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του καθήκοντος», δήλωσε ο Επίτροπος Πολιτικών Υποθέσεων, Ειρήνης και Ασφάλειας της ECOWAS Abdel-Fatau Musah.

«Με όλα τα διαθέσιμα μέσα, η συνταγματική τάξη θα αποκατασταθεί στη χώρα», είπε στους συγκεντρωμένους αρχηγούς άμυνας από χώρες μέλη, αναφέροντας παλαιότερες επιχειρήσεις της ECOWAS στη Γκάμπια, τη Λιβερία και αλλού ως παραδείγματα ετοιμότητας.

Ο Νίγηρας έχει στρατηγική σημασία πέρα από τη Δυτική Αφρική λόγω του ρόλου του ως κόμβου για ξένα στρατεύματα που συμμετέχουν στον αγώνα κατά των ισλαμιστών ανταρτών στην περιοχή του Σαχέλ και των αποθεμάτων ουρανίου και πετρελαίου του.

Οι δυτικές χώρες φοβούνται ότι η χούντα θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα του γειτονικού Μαλί, όπου η στρατιωτική κυβέρνηση έδιωξε τα γαλλικά στρατεύματα και αντ’ αυτού κάλεσε τη ρωσική ομάδα Wagner.

Η Γαλλία, της οποίας ο Νίγηρας υπήρξε αποικία, αρνήθηκε κατηγορίες της χούντας ότι επιδίωκε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα ή ότι είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της. Έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της ECOWAS για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.

Το μήνυμα του Β.Πούτιν προς τη Δύση 

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν προειδοποίησε τον φιλοδυτικό συνασπισμό της ΕCOWAS (Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής) και κατ’επέκταση ΗΠΑ και Γαλλία ότι θα πρέπει να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Νίγηρα και να αποφευχθεί η στρατιωτική επέμβαση γιατί «ο πόλεμος δεν θα σταματήσει στο Νίγηρα» εννοώντας όταν μπορεί να επεκταθεί στις χώρες που θα επιτεθούν.

Όλα αυτά ενώ το ρωσικό εθελοντικό σώμα της Wagner έχει ήδη αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα της χώρας ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν μεταφερθεί ακόμα 200 Ρώσοι εθελοντές στο Νίγηρα.

Επίσης το ίδιο σώμα έχει αναπτύξει σε πολλές χώρες της Αφρικής (Μάλι, Τσαντ, Λιβύη, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Σουδάν κλπ.) ένοπλες μονάδες για την προστασία των ρωσικών συμφερόντων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος του Μαλί, Ασίμι Γκόιτα  στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους προειδοποίησαν τους δυτικούς ότι «πρέπει να υπάρξει αποκλειστικά ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης με πολιτικοδιπλωματικά μέσα αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.