ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Επιδεινώνεται η κατάσταση στον Νίγηρα: Οι ΗΠΑ έτοιμες να εκκενώσουν την πρεσβεία τους

«Η απόφαση είναι επικείμενη», αναφέρει διπλωμάτης

Επιδεινώνεται η κατάσταση στον Νίγηρα: Οι ΗΠΑ έτοιμες να εκκενώσουν την πρεσβεία τους

Η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζει εντολή για την εκκένωση του περισσότερου προσωπικού της πρεσβείας της στον Νίγηρα, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Η τελική απόφαση για την εκκένωση δεν έχει ακόμη ληφθεί, δήλωσαν ένας Αμερικανός διπλωμάτης, ένας Αμερικανός αξιωματούχος και ένας πρώην Αμερικανός αξιωματούχος, στους οποίους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσουν τις ευαίσθητες διαβουλεύσεις. Ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ωστόσο ότι η απόφαση είναι επικείμενη, σύμφωνα με το Politico

Η χώρα της Δυτικής Αφρικής, η οποία αποτελεί βασικό αποδέκτη της αμερικανικής βοήθειας για την ασφάλεια, βρίσκεται εν μέσω στρατιωτικού πραξικοπήματος. Η κυβέρνηση Μπάιντεν παλεύει με το πώς να αντιδράσει, συμπεριλαμβανομένου του αν θα πρέπει να κηρύξει επίσημα τα γεγονότα πραξικόπημα, διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να δώσει ένα άνοιγμα στη Ρωσία να αυξήσει την επιρροή της στην Αφρική.

Οι ευρωπαϊκοί στρατοί, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, έχουν ήδη αρχίσει να απομακρύνουν ξένους υπηκόους από τη χώρα. Μια εξέλιξη που προκάλεσε τις απελάσεις ήταν πληροφορίες που έδειχναν ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει ομήρους ξένους και να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης, δήλωσε ο πρώην Αμερικανός αξιωματούχος.

Η πιθανή διαταχθείσα αποχώρηση των ΗΠΑ θα περιλάμβανε την εκκένωση του περισσότερου προσωπικού της πρεσβείας, αλλά όχι όλου, είπαν οι άνθρωποι. Αυτό θα περιελάμβανε συζύγους, παιδιά και πολλούς Αμερικανούς διπλωμάτες που δεν είναι κλειδιά για κρίσιμες λειτουργίες της πρεσβείας, δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια. Ήδη αυτή την εβδομάδα, 20 υπάλληλοι της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ εκκενώθηκαν, δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης. Η πρεσβεία έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα έντυπο επικοινωνίας για ιδιώτες Αμερικανούς πολίτες που μπορεί να χρειαστούν βοήθεια για να φύγουν από τον Νίγηρα.

Ο Robert Stryk, ο οποίος διευθύνει μια εταιρεία που εξάγει Αμερικανούς που κινδυνεύουν στο εξωτερικό, δήλωσε στο POLITICO ότι ο ίδιος και η ομάδα του «επικοινώνησαν με ανώτερα μέλη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για να ρωτήσουν σχετικά με τη δυνατότητά μας να μετακινήσουμε Αμερικανούς πολίτες από τον Νίγηρα λόγω των κλιμακούμενων ανησυχιών για τη βία».

Πρόσθεσε ότι έχει «έρθει σε επαφή» με τη γαλλική, τη βρετανική και την ιταλική κυβέρνηση και κάνει σχέδια για να μεταφέρει τους Αμερικανούς αξιωματούχους σε μια «κοντινή ασφαλή τοποθεσία».

Δεν είναι σαφές αν οι Αμερικανοί διπλωμάτες και άλλοι υπάλληλοι μπορούν να φύγουν από τον Νίγηρα με ιδιωτικά μέσα χωρίς την άδεια της κυβέρνησης.

Προς το παρόν, η κατάσταση επί τόπου στην πρωτεύουσα Νιαμέι είναι σχετικά σταθερή, δήλωσε ο διπλωμάτης. Όμως, την Πέμπτη αναμένονται διαδηλώσεις και μια προηγούμενη διαδήλωση οδήγησε σε επίθεση στη γαλλική πρεσβεία.  

Ο αμερικανικός στρατός διαθέτει 1.100 στρατιώτες στον Νίγηρα, οι οποίοι σταθμεύουν κυρίως στην αεροπορική βάση 101 στο Νιαμέι και στην αεροπορική βάση 201 στο Αγκαντέζ, η οποία είναι μια εγκατάσταση που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ με 100 εκατομμύρια δολάρια και φιλοξενεί αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι τρομοκρατών. Τα αμερικανικά στρατεύματα εκπαίδευαν και συμβούλευαν τις ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα, αλλά το Πεντάγωνο ανέστειλε σε μεγάλο βαθμό την αποστολή αυτή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες στον Νίγηρα έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στις βάσεις τους για λόγους προστασίας των δυνάμεων τους, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας.

Από την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συμμετείχαν σε επιχείρηση εκκένωσης και ότι δεν υπήρχε «άμεση απειλή» για το αμερικανικό προσωπικό ή τους Αμερικανούς πολίτες στη χώρα.

«Προφανώς, είμαστε ένας οργανισμός σχεδιασμού, πάντα θα σχεδιάζουμε για διάφορα ενδεχόμενα, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση εκεί», δήλωσε ο Ράιντερ. «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να παραμένουν σε στενή επαφή με την πρεσβεία μας εκεί».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι «επανεκτιμούμε συνεχώς τη στάση μας για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.