
Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι, βγήκαν σήμερα στους δρόμους των Βρυξελλών, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση του κόστους της εκπαίδευσης και τις αλλαγές που, όπως εκτιμούν, ενδέχεται να περιορίσουν την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η κινητοποίηση σημαδεύτηκε από συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ μέρος της έντασης συνδέεται με το κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι διαδηλώσεις στη γειτονική Γαλλία.
🚨UNREAL: Marseille is BURNING right now, and video shows flames outside the city’s Cathedral.
Rioters stormed CITY HALL today.
They attacked a police station and tried to set it on fire.
Shops were looted. Police were hit with MORTARS.
More than 270 people have been arrested across France.
And where is Macron? In BRUSSELS, calling for “calm and respect.”
His country is on fire, and all he has is a press quote.
France is in total chaos. https://t.co/rDXEJxkJ2j
— Gunther Eagleman™ (@GuntherEagleman) October 17, 2026
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, πολλοί φορώντας μάσκες και φωνάζοντας συνθήματα. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει το πλήθος, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές ανέτρεψαν ένα αυτοκίνητο.
Oproep aan alle media:
Kunnen we vanaf nu eindelijk eens ophouden met te spreken over scholieren- of studentenprotesten?
Of het nu in Brussel, Luik, Parijs, Lyon, Bordeaux, Marseille, e.a. steden is.
Dit is terreur.
Bekijk goed de beelden. 🧵
(1) https://t.co/dhJ8BRfEka
— Luk De Wilde (@lukdewilde) October 17, 2026
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Μπερνάρ Κεντέν, υποστήριξε ότι «αυτό που εκτυλίσσεται στις Βρυξέλλες δεν αποτελεί πλέον μια απλή διαμαρτυρία». Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «θα χρησιμοποιηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα για την αποκατάσταση της τάξης απέναντι στους ταραχοποιούς».
Τα φοιτητικά κινήματα στο Βέλγιο εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επιβάρυνση του κόστους σπουδών, αλλά και σε μεταρρυθμίσεις που, σύμφωνα με τους ίδιους, απειλούν να καταστήσουν την ανώτατη εκπαίδευση λιγότερο προσιτή.
Ook in Brussel weer raak vandaag. Linkse agitatoren die de invasieve inteeltbrigade aansturen en de stad op stelten zetten. https://t.co/IH1C2xPnEm
— Sebastian Kruis (@SebastianKruis) October 17, 2026
Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Λιέγη. Εκεί, φοιτητές είχαν διαδηλώσει τις προηγούμενες ημέρες για ζητήματα που αφορούν το γαλλόφωνο εκπαιδευτικό σύστημα, καταγγέλλοντας τόσο την αύξηση των εκπαιδευτικών δαπανών όσο και τις δυσκολίες στην πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.