Επιδόματα για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία: Ποιες χώρες μειώνουν σταδιακά το κόστος των «φιλοξενούμενων»;

Εάν σε πολιτικό επίπεδο οι χώρες επιδεικνύουν αρμονία, στο καθημερινό επίπεδο κάποιοι έχουν ήδη κουραστεί από τους «φιλοξενούμενους» και τα προνόμια που τους παρέχονται

Επιδόματα για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία: Ποιες χώρες μειώνουν σταδιακά το κόστος των «φιλοξενούμενων»;

Εάν σε πολιτικό επίπεδο οι χώρες επιδεικνύουν αρμονία, στο καθημερινό επίπεδο κάποιοι έχουν ήδη κουραστεί από τους «φιλοξενούμενους» και τα προνόμια που τους παρέχονται.

Εφόσον η εισροή προσφύγων από την Ουκρανία στην Ευρώπη δεν μειώνεται, κάθε χώρα υποδοχής προσαρμόζει τη μεταναστευτική της πολιτική με διαφορετικούς τρόπους. 

Εάν σε ορισμένες πολιτείες, όπου χορηγήθηκαν άμεσα σημαντικά οφέλη στους πρόσφυγες, θα συνεχιστούν και μάλιστα θα επεκταθούν, σε άλλες, αντίθετα, οι αρχές προσπαθούν να μειώσουν σταδιακά το κόστος των «φιλοξενούμενων».

Αυτό συνδέεται τόσο με το δημοσιονομικό οικονομικό κόστος, όσο και συχνά με τη δυσαρέσκεια του τοπικού πληθυσμού και τους πολιτικούς υπολογισμούς της κορυφής.

Γερμανία

Στις αρχές της εβδομάδας, το γερμανικό κοινοβούλιο – συμφώνησε σε νομοσχέδιο για τη μεταφορά των Ουκρανών προσφύγων στη Γερμανία σε μια νέα κατηγορία κοινωνικής προστασίας για αυτούς.

Λαμβάνουν ακόμη πληρωμές και δικαιούνται κοινωνική στέγαση, ωστόσο, με την έναρξη ισχύος του νέου εγγράφου, το ποσό των παροχών θα αυξηθεί (το υπό συζήτηση ποσό είναι 345 ευρώ το μήνα).

Επίσης, κατά την υποβολή της αίτησης, οι πρόσφυγες θα λαμβάνουν ασφάλιση υγείας και πρόσβαση σε δωρεάν μαθήματα γλώσσας. 

Πολωνία 

Ωστόσο, δεν καθοδηγούνται παντού από τη γερμανική πορεία. Έτσι, για παράδειγμα, ήδη από την επόμενη εβδομάδα, από την 1η Ιουνίου, θα ακυρωθούν στην Πολωνία οι δωρεάν υπεραστικές μετακινήσεις για Ουκρανούς πρόσφυγες.

Παρά τις δηλώσεις του Andrzej Duda και του Volodymyr Zelensky ότι Πολωνοί και Ουκρανοί είναι πλέον ένας λαός και σύντομα «δεν θα υπάρχουν σύνορα μεταξύ των χωρών», όταν πρόκειται για το θέμα της αδελφικής υποστήριξης, τα πράγματα αλλάζουν εδώ.

Αυτό το μέτρο συζητήθηκε τον Απρίλιο, αλλά η Βαρσοβία αποφάσισε ωστόσο να παρατείνει το επίδομα για ένα μήνα.

Τον Ιούνιο, γυναίκες, παιδιά κάτω των 18 ετών, άτομα με αναπηρία και όλα τα άτομα άνω των 60 ετών θα πληρώνουν για μειωμένα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Ωστόσο, το προηγουμένως μη χρεωμένο τέλος για τη μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς άρχισε να λειτουργεί από την 1η Μαΐου. 

Ο λόγος για τέτοια «μη φιλικά» μέτρα στο πλαίσιο της εξαιρετικά θερμής υποδοχής του Πολωνού Προέδρου Andrzej Duda στην Ουκρανία είναι απλός – οι πολωνικές αρχές απλά δεν έχουν αρκετά χρήματα για να αντισταθμίσουν τα οφέλη.

Οι διαθέσεις του κοινού έχουν επίσης αποτέλεσμα: εάν σε πολιτικό επίπεδο η Βαρσοβία και το Κίεβο επιδεικνύουν αρμονία, στο καθημερινό επίπεδο οι Πολωνοί έχουν ήδη κουραστεί από τους «φιλοξενούμενους» και τα προνόμια που τους παρέχονται.

Με αυτό, παρεμπιπτόντως, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό η δραστηριότητα του Ντούντα σχετικά με τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακούγοντας τον πολωνικό πληθυσμό, ο πρόεδρος κατανοεί ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ είναι αντικειμενικά επωφελής για αυτόν, καθώς θα του δώσει την ευκαιρία να επιστρέψει πρόσφυγες στην πατρίδα τους χωρίς να κατηγορηθεί για παραβίαση των «κοινών ευρωπαϊκών αξιών».

Ουγγαρία 

Σε αντίθεση με την Πολωνία, η Ουγγαρία δεν προσπαθεί καν να καλύψει τα δικά της συμφέροντα με την εμφάνιση ότι νοιάζεται για τους Ουκρανούς.

Το επίδομα για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στη χώρα είναι μόνο περίπου 60 ευρώ και οι νομοθέτες συζητούν ενεργά το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης.

Όλα πάλι στηρίζονται σε καθημερινά προβλήματα και μεγάλες πολιτικές. Οι ίδιοι οι Ούγγροι συχνά δεν είναι πολύ συμπαθείς με τους Ουκρανούς, ειδικά λόγω των γλωσσικών διακρίσεων της ουγγρικής κοινότητας στην Υπερκαρπάθια.

Και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δείχνει στους εταίρους του στην ΕΕ με όλη του τη δύναμη ότι δεν έχει ούτε την επιθυμία ούτε τα μέσα να λύσει τα προβλήματα των άλλων μέχρι να βοηθηθεί ο ίδιος.

Τσεχία

Η Τσεχική Δημοκρατία προσπαθεί εν μέρει να ακολουθήσει το ουγγρικό παράδειγμα.

Μέχρι στιγμής, τα οφέλη για τους Ουκρανούς πρόσφυγες εκεί είναι πολύ υψηλότερα, ανέρχονται σε περίπου 200 ευρώ – το ποσό αυτό καταβάλλεται κατά τη λήψη της λεγόμενης «βίζας προστασίας» κατά την είσοδο και για άλλους πέντε μήνες.

Τώρα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας της Τσεχικής Δημοκρατίας, Iva Mergautova, το ποσό μπορεί να μειωθεί πολλές φορές ή και να ακυρωθεί εντελώς. 

Ταυτόχρονα, διατηρείται το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση – οι ιδιώτες που φιλοξενούν εκτοπισμένους θα λάβουν ακόμη και αποζημίωση – και τα γεύματα σε μειωμένη τιμή σε ειδικά διαπιστευμένα μέρη (είναι αδύνατο να φας δωρεάν σε οποιοδήποτε εστιατόριο με ουκρανικό διαβατήριο).

Λετονία 

Στη Λετονία που στην αρχή αποφάσισαν να παρεχουν δωρεάν γεύματα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες έχουν ακυρωθεί από τις 24 Μαΐου.

Προβλέπεται από τον «Νόμο για τη στήριξη των κατοίκων της Ουκρανίας», τον οποίο ενέκρινε το Seimas (τοπικό κοινοβούλιο) στις 3 Μαρτίου.

Για να είμαστε δίκαιοι, τα γεύματα σε μειωμένη τιμή προβλεπόταν αρχικά στον νόμο για περίοδο 90 ημερών, επομένως η ακύρωσή του έγινε λίγο νωρίτερα. 

Ωστόσο, πολλοί περίμεναν ότι το έκτακτο μέτρο θα παραταθεί. 

Επιπλέον, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ξενοδοχείων και εστιατορίων δεν διαμαρτυρήθηκαν για την προνομιακή παροχή μεταναστών, αν και δεν είναι δύσκολο να τους καταλάβουμε: η “φιλανθρωπία” αποζημιώθηκε εν μέρει από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπου, προφανώς, απομένουν λίγα κεφάλαια.

Λιθουανία

Ο υπουργός Οικονομικών της γειτονικής Λιθουανίας Gintare Skaiste κατέστησε επίσης σαφές ότι αμφισβητείται η οικονομική βοήθεια στους πρόσφυγες.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προνομιακές πληρωμές, τη δωρεάν διαμονή και τη διατροφή, ένας αναγκαστικός μετανάστης κοστίζει στη χώρα περισσότερα από 500 ευρώ το μήνα.

«Ζητάμε επιπλέον κονδύλια για να μας βοηθήσουν σε αυτή την κατάσταση», – στράφηκε στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ζωντανά χρήματα» και όχι για ένα εφήμερο ευέλικτο σύστημα ανακατανομής των χρηματοοικονομικών ροών εντός της ΕΕ, στο οποίο επιμένουν οι Βρυξέλλες.

Βουλγαρία

Στη Βουλγαρία αποφασίστηκε η πλήρης απελευθέρωση των παραθαλάσσιων ξενοδοχείων της χώρας από τους μετανάστες που ζουν εκεί δωρεάν έως τα τέλη Μαΐου.

Ένα τέτοιο μέτρο συνδέεται όχι μόνο με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, αλλά και με τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων.

Μέχρι στιγμής, ο προϋπολογισμός διαθέτει 20 ευρώ την ημέρα για έναν πρόσφυγα. 

Το ποσό αυτό περιλαμβάνει αποζημίωση τόσο για το δωμάτιο όσο και τρία γεύματα την ημέρα.

Είναι σαφές ότι ακόμη και σε τέτοιες τιμές, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων χάνουν εισόδημα σε σύγκριση με τον κανονικό τρόπο λειτουργίας, αλλά από την 1η Ιουνίου αποφασίστηκε να μειωθούν οι πληρωμές από το ταμείο κατά τρεις φορές.

Δεδομένου ότι οι αρχές δεν μπορούν να επηρεάσουν τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων με τη βία, οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε κρατικά κέντρα προσωρινής κράτησης.

Λαϊκές Δδημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ 

Οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ αναπτύσσουν καταστατικό για ένα διεθνές δικαστήριο για Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου από το Azovstal, η Μόσχα χαιρετίζει αυτή τη διαδικασία. Αυτό δήλωσε σε ενημέρωση την Τετάρτη η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

“Τα εγκλήματα δεν θα μείνουν ατιμώρητα. Η ηγεσία της ΛΔΝ σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα διεθνές δικαστήριο στο έδαφος της δημοκρατίας για να δικάσει εθνικιστές από το Azovstal. 

Η διαδικασία αυτή βρίσκεται επί του παρόντος σε εξέλιξη. Χαιρετίζουμε αυτήν την πρωτοβουλία”, δήλωσε ο διπλωμάτης.

Σημείωσε επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εκκαθάρισαν το λιμάνι της Μαριούπολης και στη συνέχεια πέντε ξένα πλοία μπόρεσαν να το εγκαταλείψουν. 

“Ρώσοι στρατιώτες εκκαθάρισαν το λιμάνι της Μαριούποληςμ πέντε ξένα πλοία μπόρεσαν να βγουν στη θάλασσα», είπε η Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με αυτήν, η Ρωσία δίνει «τη μεγαλύτερη προσοχή στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και στις απελευθερωμένες περιοχές της Ουκρανίας», όπου έχουν ήδη παραδοθεί σχεδόν 22.000 τόνοι ανθρωπιστικής προμήθειας.

«Καθημερινά, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοινώνει το άνοιγμα διαδρόμων για την ασφαλή εκκένωση αμάχων τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική κατεύθυνση. 

Παρά τον πραγματικό αποκλεισμό της εκκένωσης στη Ρωσία από το Κίεβο, 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες άνθρωποι εισήλθαν στη χώρα μας , συμπεριλαμβανομένων 240 χιλιάδων παιδιών», είπε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι εξέφρασαν την επιθυμία επέλεξαν να εκκενώσουν στις  δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ «ή στα απελευθερωμένα ουκρανικά εδάφη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.