ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Επίθεση στις Βρυξέλλες: Από τις φυλακές της Τυνησίας είχε αποδράσει ο ισλαμιστής που σκότωσε τους δύο Σουηδούς

Ο δράστης είχε καταθέσει αιτήσεις ασύλου στη Νορβηγία, τη Σουηδία, το Βέλγιο και την Ιταλία

Επίθεση στις Βρυξέλλες: Από τις φυλακές της Τυνησίας είχε αποδράσει ο ισλαμιστής που σκότωσε τους δύο Σουηδούς

Οι βελγικές εισαγγελικές αρχές, ανακοίνωσαν πως ο ένοπλος ισλαμιστής που την περασμένη Δευτέρα σκότωσε δύο Σουηδούς στις Βρυξέλλες, είχε αποδράσει από φυλακή στην Τυνησία.

Όπως έγινε γνωστό, ο Αμπντεσαλέμ Λασουέντ είχε καταδικαστεί σε 26 χρόνια φυλάκισης το 2005, για εγκλήματα που περιλάμβαναν και δύο απόπειρες δολοφονίας.

Δραπέτευσε το 2011 και αργότερα κατάφερε να επιβιβαστεί σε σκάφος που έφτασε παράνομα στη Λαμπεντούζα. Τελικά έφτασε στο Βέλγιο, όπου και ζήτησε άσυλο, αλλά όταν απορρίφθηκε το αίτημα, τα ίχνη του χάθηκαν.

Ο δράστης είχε καταθέσει αιτήσεις ασύλου στη Νορβηγία, τη Σουηδία, το Βέλγιο και την Ιταλία, αναφέρει το BBC.

Το 2016 οι ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών τον καταχώρισαν ως ριζοσπαστικοποιημένο άτομο και άρχισαν να τον παρακολουθούν.

Επίσης, προέκυψε ότι είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών στη Σουηδία για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς είχε συλληφθεί στο Μάλμε για κατοχή 100 γραμμαρίων κοκαΐνης.

Οι αρχές της Τυνησίας είχαν ζητήσει από το Βέλγιο να επιστρέψει τον Λασουέντ στην πατρίδα του τον Αύγουστο του 2022.

Οι Βέλγοι αξιωματούχοι έλαβαν το αίτημα έκδοσης, αλλά δεν το επεξεργάστηκαν.

Για αυτόν τον λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν παραιτήθηκε την Παρασκευή, κάνοντας λόγο για «μνημειώδες και απαράδεκτο λάθος με δραματικές συνέπειες», ενώ ανέλαβε την πολιτική ευθύνη.

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας των Βρυξελλών είπε ότι η υποστελέχωση της υπηρεσίας του ευθύνεται για την αποτυχία να επεξεργαστεί εγκαίρως το αίτημα της έκδοσης. Όπως παραδέχτηκε, ο φάκελος είχε παραληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και πιθανότατα είχε ξεχαστεί σε ράφι.

Την περασμένη Δευτέρα, ο 45χρονος Λασουέντ άρχισε να πυροβολεί εναντίον περαστικών στο κέντρο των Βρυξελλών. Πυροβόλησε και σκότωσε δύο Σουηδούς οπαδούς ποδοσφαίρου (που ήταν στην πόλη για αγώνα της εθνικής ομάδας με το Βέλγιο) και τραυμάτισε έναν τρίτο.

Μετά από ανθρωποκυνηγητό εντοπίστηκε σε καφέ κοντά στο σπίτι του στο Σαρμπέκ, στο βόρειο τμήμα των Βρυξελλών, το πρωί της Τρίτης. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία κατά την οποία έπεσε νεκρός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.