ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Φονικός σεισμός 7 Ρίχτερ στο Μαρόκο! – Tουλάχιστον 1.030 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες (upd)

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα

Φονικός σεισμός 7 Ρίχτερ στο Μαρόκο! – Tουλάχιστον 1.030 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες (upd)

(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 8:06) Τουλάχιστον 1.030 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τον σεισμό της τάξης των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το Μαρόκο.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.

Το δίκτυο Al Arabiya αναφέρει πως υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι σε ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν. 

Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τοπική ώρα, 01:00 ώρα Ελλάδος) ήταν μεγέθους 6,9 βαθμών, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) αλλά εν τέλει αναβαθμίστηκε στα 7 Ρίχτερ.

Διασώστες εργάζονται εντατικά για να καθαρίσουν τους δρόμους, ώστε ασθενοφόρα και βοήθεια να φτάσουν στους πληγέντες, αλλά οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των ορεινών χωριών σημαίνουν ότι θα περάσει χρόνος για να μάθουμε την πλήρη έκταση της ζημιάς.

Το επίκεντρο ήταν στην οροσειρά του Άτλαντα, κοντά στο Oukaimeden, περίπου 50 μίλια νότια του Μαρακές. Είναι μια αραιοκατοικημένη περιοχή με χωριά Imazighen (ελεύθεροι άνθρωποι) και Βέρβερων. Τα σπίτια είναι παραδοσιακά χτισμένα με λασπότουβλα και μπορεί να μην έχουν αντέξει τη δόνηση. Υπάρχει επίσης κίνδυνος κατολισθήσεων σε απότομες πλαγιές.

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Μαυριτανία και η Αλγερία, καθώς και στο νότιο τμήμα της Πορτογαλίας.

Η τοποθεσία βρίσκεται εντός της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας, περίπου 350 μίλια νότια του ορίου με την πλάκα της Ευρασίας στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη και μεγάλο μέρος της Ασίας.

Οι μεγάλοι σεισμοί είναι σπάνιοι στο Μαρόκο. Το 2004 ένας σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ στην Αλ Χοσέιμα, στις ακτές της Μεσογείου, προκάλεσε 631 θανάτους, με σοβαρές ζημιές στη γύρω περιοχή.

Έχουν αναφερθεί αρκετοί μετασεισμοί – με αποτέλεσμα χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά να μένουν έξω στους δρόμους, φοβούμενοι για περαιτέρω σεισμούς. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), το επίκεντρο ήταν ψηλά στα βουνά του Άτλαντα 70 χιλιόμετρα μακριά από το Μαρακές, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

https://twitter.com/policyscoop/status/1700284918649995467?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1700284918649995467%7Ctwgr%5Eca54503795e35d162f1acec6eb0d3da91e2b8886%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1410558%2Fmaroko-ishuros-seismos-69-vathmon-sto-notiodutiko-tmima-tis-horas-deite-video%2F

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.